Almanya'da Literatürk Festivali Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

Almanya'da Literatürk Festivali Başladı

Almanya'nın Ruhr bölgesinde düzenlenen geleneksel Literatürk Kültür ve Edebiyat Festivali başladı.

02.10.2013 09:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Ruhr bölgesinde düzenlenen geleneksel Literatürk Kültür ve Edebiyat Festivali başladı.

Bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen Literatürk Kültür ve Edebiyat Festivali'nin açılış töreninin onur konuğu yazar ve şair Murathan Mungan oldu. 9 Ekim'e kadar sürecek festival çerçevesinde bölgenin önemli kentleri Essen, Dortmund ve Gelsenkirchen'de okuma etkinlikleri, söyleşi ve konferanslar düzenlenecek, tiyatro oyunları sahnelenecek.

Türk ve Alman edebiyatseverlerden büyük ilgi gören Mungan, 1990'ların başında 1,5 yıl boyunca Almanya'nın Ludwigshafen kentinde yaşadığını anlatarak, "O küçük bol dumanlı sanayi kasabasını şimdi hoş duygularla anıyorum" dedi.

O günlerden bu yana Almanca sevgisinin sürdüğünü belirten Mungan, "Başka ülkeler değil ama Almanya'dan ne zaman davet alsam, torpil geçerek bir Alman kentine gelmeyi tercih ediyorum" diye konuştu.

Glückauf sinemasında düzenlenen iki dilli etkinlikte, okurlarına Almancaya da çevrilen "Kadından Kentler" adlı eserinin yazma sürecini anlatan Mungan, ardından kitabından pasajlar okudu.

Okurlarıyla buluşan Mungan, bir okurunun imza için getirdiği kitabın korsan olduğunu görünce kısa süreli bir şaşkınlık yaşadı. Üzüntüsünü gizlemeyen ünlü şair ve yazar, okurunu kırmadı ancak kitabı da imzalamadı.

-"Türk-Alman dostluğu pekişiyor"

Festivalin açılış töreninde konuşan Türkiye'nin Essen Başkonsolosu Şule Özkaya, Literatürk festivaline büyük önem verdiklerini vurgulayarak, "Çok boyutlu geleneksel Türk-Alman dostluğu, bu tür etkinliklerle pekişmekte, toplumların yakınlaşması sağlanmaktadır" dedi.

Başkonsolos Özkaya, şöyle konuştu:

"Festival boyunca düzenlenecek etkinliklerin edebiyatımızın çeşitliliğini ve zenginliğini, sanatçı ve aydınlarımızın entelektüel birikim, yetenek ve yaratıcılıklarının Almanya'daki Türk toplumunun yanı sıra Alman dostlarımıza da yansıtılmasını, bu çerçevede ülkemizin tanıtımına doğrudan katkı sağlamasını beklemekteyim."

Bu yılki ana teması "Kent Hikayeleri" olan festival 9 Ekim'e kadar sürecek. Festivalin konukları arasında Can Dündar, Alper Canıgüz ve Tanıl Bora da bulunuyor.

Festival programına http://www.literatuerk.com/ adresinden ulaşılabilir. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Almanya'da Literatürk Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement