Almanya'da Sultan Abdülaziz Konferansı - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Sultan Abdülaziz Konferansı

Almanya\'da Sultan Abdülaziz Konferansı

Almanya'nın Köln kentinde, Tarihçi Prof. Dr. Mustafa Gencer, 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz ve onun döneminde "İstanbul'da Kültürel Batılılaşma" başlıklı bir konferans verdi.

01.07.2017 00:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Köln kentinde, Tarihçi Prof. Dr. Mustafa Gencer, 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz ve onun döneminde " İstanbul'da Kültürel Batılılaşma" başlıklı bir konferans verdi.

Köln Yunus Emre Enstitüsü'nde düzenlenen ve Türklerin yanı sıra Almanların da ilgi gösterdiği konferansta, Almanca konuşan Gencer, Sultan Abdülaziz'in Batılı ülkeler için örnek bir devlet adamı olduğunu söyledi.

Sultan Abdülaziz'in Batı Avrupa gezisine çıkan tek Osmanlı hükümdarı olduğunu hatırlatan Gencer, "Abdülaziz Batılı ülkeler ile iyi ilişkiler kurmuş, kültürel Batılılaşmayı hızlandırmış, Richard Wagner'in Bayreuth Operası'na maddi katkıda bulunan, sanat icracısı, sanat sevdalısı bir hükümdardır." dedi.

Prof. Gencer, konuşmasına şöyle devam etti:

"Abdülaziz Batı düşüncesi ve yeniliklerini toplumsal hayata yansıttığını görüyoruz. Nasıl bugün basın özgürlüğü çok önemliyse o dönemde de konuşulan konu basın özgürlüğü ve matbuat yasaları. Özellikle o dönemde Osmanlı'da başlayan basın hareketi Paris ve Londra gibi şehirlerde, yani Batı'da devam etmiştir. Aynı zamanda Abdülaziz dönemi okulların kurulduğu, öğretmen okullarının, değişik meslek grupları için okulların kurulduğu döneme de tekabül etmektedir. Abdülaziz dönemini biz modernleşmenin derinleştiği, Osmanlı devletinde toplumsal barışın sağlanmaya çalışıldığı bir dönem olarak görebiliriz. Sultan Abdülaziz, Batılı ülkeler için de örnek bir devlet adamı olmuştur."

Kırım Savaşı esnasında Osmanlı devletinin Fransa ve İngiltere gibi Avrupa'nın iki büyük gücünün desteğini yanına alarak Rusya'yı mağlup ettiğini belirten Prof. Gencer, "1856 Paris Kongresi'nde Osmanlı devletinin toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin teminatı altına alınarak Osmanlı devletinin bir Avrupa ülkesi olduğu aslında o tarihte tescillenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Konferansın sonunda Sultan Abdülaziz'in bestelediği eserlerden oluşan mini bir konser verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Sultan Abdülaziz Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement