Almanya'da "Yabancı Düşmanlığı" Araştırması - Son Dakika
Güncel

Almanya'da "Yabancı Düşmanlığı" Araştırması

BERLİN (AA) – Almanya'da yapılan bir araştırmada Almanların, Müslümanlara karşı ön yargıların arttığını ortaya koydu.

15.06.2016 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BERLİN (AA) – Almanya'da yapılan bir araştırmada Almanların, Müslümanlara karşı ön yargıların arttığını ortaya koydu.

Leipzig Üniversitesi öğretim üyeleri Oliver Decker, Johannes Kiess ve Elmar Braehler tarafından bu yıl 2 bin 20 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, ülkede aşırı sağcı düşünceye sahip olanların oranında geçen yıllara göre çok fazla değişiklik olmadı ancak özellikle Müslümanlar, sığınmacılar ve Romanlar konusundaki düşmanlığın arttığı tespit edildi.

Araştırmaya katılanların yüzde 50'si Almanya'daki Müslümanlardan dolayı ülkesinde kendisini yabancı hissettiğini ifade etti.

Bu oran 2014'te yüzde 36,6, 2011'de ise yüzde 26,1 olarak saptanmıştı.

Müslümanların Almanya'ya gelmesinin sınırlandırmasını isteyenlerin oranı da 2014'te yüzde 36,6 olurken, bu oran bu yıl yüzde 41,4'e yükseldi.

Aşırı sağcı ve İslam karşıtı "Almanya için Alternatif" (AfD) partisi seçmenlerinin yüzde 85,9'unun, "Çok sayıda Müslümandan dolayı ülkemde bazen kendimi yabancı hissediyorum." şeklindeki ifadeye onay verdiği gözlemlenirken, Sosyal Demokrat Birlik Partisi (SPD) seçmeninin yüzde 47,8'inin, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin seçmeninin yüzde 45,7'sinin, Sol Parti seçmeninin yüzde 37,7'sinin ve Yeşiller Partisi seçmenin yüzde 24,7'sinin de bu cümleye destek vermesi göze çarptı.

"Romanlar çevremde bulunması durumunda bundan rahatsızlık duyarım." diyenlerin oranı 2014'e göre 2016'da yüzde 2,4 artarak yüzde 57,8'e yükselirken, Romanların kent merkezlerinden gönderilmesini isteyenlerin oranı da yüzde 49,6 oldu.

Devletin, iltica başvurularında daha hoşgörülü olmasına karşı çıkanların oranının yüzde 80,9 olduğu belirlenirken bu oran 2011'de yüzde 25,8 olmuştu.

İltica talebinde bulunanların kendi ülkelerinde baskı altında olduklarına inanmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 59,6 oldu.

Araştırmada, Almanlardaki katı aşırı sağcı düşüncenin ise yüzde 5,4 ile geçen yıllara göre aynı düzeyde kaldığına işaret edildi.

Yabancı düşmanlığının Almanya'nın doğu eyaletlerinde, batı eyaletlerine göre daha yüksek olduğu ve genelde de 5 kişiden birinin yabancı düşmanlığı içeren görüşleri savunduğu ortaya konuldu.

Ülkenin doğu eyaletlerinde yabancı düşmanlığı yüzde 22,7 olarak ölçülürken, batı eyaletlerinde bu oran yüzde 19,8 olarak gerçekleşti.

Almanya'nın yabancılardan dolayı tehlikeli bir şekilde yabancılaştığı görüşünü savunanların oranı yüzde 33,8, Nasyonal Sosyalizm düşüncenin iyi tarafları olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 8,4 oldu.

Toplumun tüm kesimlerinde görülen yabancı düşmanlığı oranının özellikle erkeklerde ve eğitim seviyesi düşük olan kişilerde yüksek olduğu vurgulandı.

Alman toplumunda yabancı düşmanı ve İslam karşıtı PEGIDA hareketini destekleyenlerin oranın da ölçüldüğü araştırmada, PEGIDA'nın hedeflerine tümüyle katıldığını ifade edenlerin oranı yüzde 8,9'da kaldı.

Söz konusu hedeflere "kısmen" ve "biraz" onay verenlerin oranı ise yüzde 30,8 olarak gerçekleşti. Toplumun yüzde 35,3'ünün ise PEGIDA'nın hedeflerine hiçbir şekilde onay vermediği ortaya çıktı.

Araştırmada, hedeflerini gerçekleştirmek için şiddet kullanabileceğini veya bunu onaylayabileceğini ifade edenlerin oranının da yüksek çıkması göze çarptı.

Hedeflerini gerçekleştirmek için yabancılara karşı şiddet kullanabileceğini ifade edenlerin oranı yüzde 38,2 olurken, şiddet kullanmayı onaylayanların oranı da yüzde 44,2 olarak gerçekleşti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da 'Yabancı Düşmanlığı' Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Ünlü sanatçı Umut Akyürek, estetik operasyonlar sonucu "Yerli Angelina Jolie" lakabını almasının ardından yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak virüsün ciddiyetini vurguladı. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement