Almanya'daki camilerde bayram namazı kılındı - Son Dakika
Güncel

Almanya'daki camilerde bayram namazı kılındı

Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı camilerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri alınarak bayram namazı eda edildi.

13.05.2021 09:27  Güncelleme: 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı camilerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri alınarak bayram namazı eda edildi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, DİTİB Berlin Şehitlik Camisi'nde kılınan bayram namazının ardından açıklamada bulundu.

Bu yıl salgından dolayı buruk bir ramazan geçirdiklerini belirten Aydın, yine de manevi güçle birlik, beraberlik ve dayanışmayı koruyarak ramazanı Almanya'da idrak ettiklerini ifade etti.

İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına değinen Aydın, şöyle devam etti:

"Bu bayram tüm dünyadaki Müslümanlar bakımından pandeminin yanı sıra ramazanın son günleri başlayan ve halen devam eden, Filistin'de İsrail'in Kudüs'e, Mescid-i Aksa'ya karşı yürüttüğü baskı ve zulmün devam ettiği bir bayramdan geçiyoruz. Türkiye olarak bu kardeşlerimizin yanında durmaya ve en güçlü desteği vermeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz bizim girişimimizle İsrail'in insanlığa karşı suç işlediği ve Kudüs'e uluslararası bir güç yerleştirilmesi konuları da uluslararası gündeme taşınmış oldu, bu konuları da takip edeceğiz."

Büyükelçi Aydın, "Öte yandan yine hem Almanya'da hem Avrupa'da Müslümanlara karşı, insanlarımıza karşı ayrımcılığın, yer yer şiddetin ve ırkçılığın da arttığı bir dönemden geçiyoruz. İnşallah bu zorlu günleri de hep birlikte geride bırakırız. Bunun için de birliğimizi korumamız ve dayanışma içerisinde birbirimize yardımcı olarak buradaki hayatımızı sürdürmemiz önemli diye düşünüyorum." dedi.

Köln'de üç kez bayram namazı kılındı

DİTİB Genel Merkezindeki Köln Merkez Camisi'nde yoğun ilgiden dolayı bayram namazı üç kez kılındı. Camide Kovid-19 salgını nedeniyle maske, mesafe ve hijyen kuralına uyuldu.

DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, camide verdiği vaazda, ramazanın Kur'an ve oruç ayı olmakla birlikte birlik ve beraberliğin, paylaşmanın, yeniden hatırlamanın ve kaynaşmanın zirve yaptığı ve gönülleri birleştiren bir ay olduğunu söyledi.

Ramazan ayında elde edilen manevi ve uhrevi kazanımların aynı hassasiyetle devam ettirilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Türkmen, "Ramazan ayı, bünyesinde birçok güzelliği barındıran muhteşem bir iklimdi. Onun gelişiyle birlikte gönüllerimizdeki rahmet tohumları, vahiy yağmurlarının da etkisiyle filizlendi, büyüdü, çiçek açtı. Bu rahmet çiçekleri ruhumuzu adeta cennete çevirdi. Mağfiret rüzgarlarıyla birlikte gelen bu manevi bahar, bizlere, ailemize, komşularımıza, hasılı tüm dünyaya rahmetin, umudun, öz benliğe dönüşün cemresi oldu." ifadelerini kullandı.

Caminin din görevlisi Gökhan Uygun ise hutbesinde bayramların neşe, sevinç ve huzur günleri olduğunu belirtti. Uygun, şunları kaydetti:

"Ancak ne var ki, bizim huzur, refah, varlık ve saadetle idrak ettiğimiz bu bayram günlerini bizim gibi karşılayamayan kocaman bir dünya var bizim dışımızda. O dünyada, ne yazık ki açlık var, susuzluk var, fakirlik ve yoksulluk var. O dünyada çatışma var, evlerinden, yurtlarından sökülüp atılmış milyonlar var. O dünyada yaşama sevincini kaybetmiş, gelecek umudunu yitirmiş kardeşlerimiz var. O dünyada, bayramın tadını ve heyecanını hissedemeyen nice anneler evlatları için gözyaşı döküyor. Bayramda ailesine kavuşamayan nice babalar, savaşın ortasında bayramın huzurunu özlüyor. Nice masum yavrular, bayrama hüzünlü ve yıkılmış hayalleriyle giriyor."

Köln başkonsolosu Turhan Kaya'nın da katıldığı namazın ardından cemaat ellerini semaya açarak hep birlikte dua etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'daki camilerde bayram namazı kılındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü
    17:53 Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü. Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunduğu kentte, seçim otobüsünden vatandaşları selamladı. 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin siyasi haritasının yeniden şekilleneceğini savunan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştirerek, milli iradeyi milli beka sorunu olarak görmek demokrasiyi anlamamaktır dedi.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi
    17:53 Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi

    Kayseri'de otomobilin tıra çarptığı ve Wushu Kung Fu Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği kazada tutuklanan sürücü tahliye oldu. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın önce otomobili sürdüğü ancak daha sonra kendini kötü hissettiği için şoför koltuğuna başkasının oturduğu ortaya çıktı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.

  • AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı
    17:52 AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı

    AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve partililerle birlikte Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü gerçekleştirdi. Hatipoğlu, Han ilçesinde vatandaşlarla buluştu ve daha sonra 71 Evler Mahallesi'nde yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında Hatipoğlu, kentimizin tamamında yapacakları zafer turunun bir provası olduğunu belirterek, Eskişehir'i kalkındırmak için çıktıkları yolda desteklerini esirgemeyen tüm hemşehrilerine teşekkür etti.

  • İskenderun'da evde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, şüpheli gözaltına alındı
    17:51 İskenderun'da evde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, evinde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirilen şüpheli gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüpheli O.B'nin ikametinde arama yaptı. Adresteki incelemede 4 ruhsatsız tabanca ve 23 fişek bulundu. Gözaltına alınan zanlı, emniyete götürüldü.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi
    17:51 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri olan Mehmet Sultan Allahverdi, memleketi Rize'nin İyidere ilçesinde defnedildi.

  • Polonya Başbakanı Tusk, Rusya ve Belarus'a yüzde 50 gümrük vergisi konulmasına yakınız
    17:49 Polonya Başbakanı Tusk, Rusya ve Belarus'a yüzde 50 gümrük vergisi konulmasına yakınız

    Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Polonya'da bir araya geldi. Tusk, Ukrayna'ya mali, diplomatik yardım, askeri teçhizat sağlanması, bu ülkenin AB'ye katılım süreci, NATO'ya üye olması konularının tartışılmaz olduğunu belirtti. Tusk ayrıca, Rusya ve Belarus tarım ürünlerine AB tarafından yüzde 50 gümrük vergisi konulmasına bir adım mesafede olduklarını ifade etti.

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.


Advertisement