Almanya'dan, Unıcef Türkiye'ye 25 Milyon Avroluk Eğitim Yardımı - Son Dakika
Güncel

Almanya'dan, Unıcef Türkiye'ye 25 Milyon Avroluk Eğitim Yardımı

Almanya\'dan, Unıcef Türkiye\'ye 25 Milyon Avroluk Eğitim Yardımı

Mersin'e bir dizi çalışma için gelen Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Almanya'nın 'Kayıp Kuşaklar Olmasın' girişimi kapsamında Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitiminde kullanılmak üzere UNICEF'İN Türkiye'ye 25 milyon avro yardımı yaptığını açıkladı.

27.01.2016 00:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'e bir dizi çalışma için gelen Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Almanya'nın 'Kayıp Kuşaklar Olmasın' girişimi kapsamında Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitiminde kullanılmak üzere UNICEF'İN Türkiye'ye 25 milyon avro yardımı yaptığını açıkladı. Vali Özdemir Çakacak'ı makamında ziyaret ederek toplantıya katılan Müller, toplantıda mülteci çocukların eğitimden mahrum kalmamaları gerektiğine vurgu yaptı.

Beraberindeki UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile kentteki Suriyeli çocuklar için açılan geçici eğitim merkezlerini gezen Müller, daha sonra Mersin Valiliğini ziyaret etti. Burada açıklamada bulanan Müller, kadınlar ve çocukların kaçış yolu ararken, botlara binmiş halde denizlerde boğulmaması gerektiğini söyledi. Bu faciaların sona ermesi gerektiğini vurgulayan Müller, "İnsanların yaşamları için, daha iyi bir hayat, yeni imkanlar sunulması gerekiyor. Bunun için de tabi ilk başta savaşın bitmesi gerekiyor. Çocukların bir bedel ödememesi gerek. Amacımız burada bütün çocukların okulda eğitim imkanını bulmasını sağlamak. Türkiye'de 350 bin civarındaki Suriyeli çocuk henüz okula gidemiyor. Okul ve eğitim imkanı sağlamanın çok önemli bir görev olduğunu, bu konuda Türkiye'yi tek başına bırakmak istemiyoruz" dedi.

YARDIM MİKTARI 50 MİLYON AVROYA ÇIKIYOR

Ardından geçilen toplantıda söz alan Müller, yardıma katkı sunmayan dünyadaki diğer devletlerin utanması gerektiğini ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye ile Almanya'nın bu insan ticaretine karşı da tutumunu aynı şekilde sürdürerek, bu suç örgütleriyle mücadele ederek, Akdeniz'de botlarla, teknelerle kaçırılmak istenen insanların daha fazla ölmemesi için çabasını birleşerek devam ettirmesi gerekiyor. Alman hükümeti ikili düzeyde 2016'daki yardım miktarını 50 milyon avroya çıkarma kararı aldı. Bunun 25 milyonunu da UNICEF ile çocuklara yönelik kullanarak uygulamaya koymak istiyoruz. Çocuklar bu savaştan kaybedenler olarak çıkmamalı. Onlara eğitim vererek katkı sunmak ve zenginleştirmek gerekiyor. 300 bin civarında okula gidemeyen çocuğa eğitim imkanı sağlanması gerekiyor".

450 BİN ÇOCUK DESTEK BEKLİYOR

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ise, Türkiye'de yaşayan 2,5 milyon Suriyelinin yarısının çocuklardan oluştuğunu kaydederek, "Suriye'de bir nesil kaybediliyor. Bu kaybın devam etmesini istemiyoruz. Bugün Türkiye'de 310 bin çocuk okulda eğitim görüyor. Öte yandan 450 bin çocuğun da bizim desteklerimize çok ihtiyacı olduğunu hatırlatmamız gerek. Onları da okula kazandırmalıyız. Hiçbir çocuk eğitimden ve korumadan mahrum kalmasın. UNICEF, Türk hükümetini çocukların tüm ihtiyaçlarının giderilmesi için desteklemeye devam edecektir" diye konuştu.

13 BİN ÇOCUK EĞİTİM GÖRÜYOR

Mersin'de 13 bine yakın Suriyeli çocuğun eğitim gördüğünü aktaran Vali Çakacak ise, şöyle konuştu:

"Mersin'de oluşturulan 15 geçici eğitim merkezi ile 300'e yakın derslikte 13 bine yakın Suriyeli çocuk eğitim ve öğretim alıyor. Bu okullarda görev yapan Türk idareci ve öğretmenlerin yanında 750 civarında Suriyeli öğretmen de UNICEF'in katkılarıyla görev yaparak hem kendi geçimlerini karşılamakta hem de öğretmenlik mesleğinin vecibelerini yerine getirmektedirler. Bunların haricinde 4 binin üzerinde Suriyeli çocuk da Türk okullarında eğitim görmektedir. Böylelikle Mersin'de ikamet eden Suriyeli çocuklardan 17 bininin eğitim alması sağlanmakta".

Konuşmaların ardından Müller, Çakacak, Duamelle ve Büyük hatıra fotoğrafı çektirdi. - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'dan, Unıcef Türkiye'ye 25 Milyon Avroluk Eğitim Yardımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement