Almanya İstihbaratı Ditib'i İzlemeyecek - Son Dakika
Güncel

Almanya İstihbaratı Ditib'i İzlemeyecek

Almanya İstihbaratı Ditib\'i İzlemeyecek

ALMAN gazetesi Welt am Sonntag'ın haberine göre Alman iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) merkezini izlememeye karar verdi.

09.12.2018 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ALMAN gazetesi Welt am Sonntag'ın haberine göre Alman iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) merkezini izlememeye karar verdi. İstihbarat servisi, eylül ayı sonunda DİTİB'in faaliyetlerinin izlemeye alınmasına gerek olup olmadığı konusunda inceleme başlatmıştı. Gazetenin güvenlik çevrelerine dayandırdığı habere göre istihbarat servisi yaptığı değerlendirmede mevcut durumda izlemenin uygun araç olmadığı sonucuna vardı.

İMAMLARI TAKİP EDELİM

Habere göre Anayasayı Koruma Teşkilatı ve İçişleri Bakanlığı konuya daha ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğinde anlaştı. Ancak her iki kurumdan da resmi bir açıklama yapılmadı. Gazeteye konuşan CSU Milletvekili Michael Frieser, DİTİB'in izlenip izlenmeyeceğinin istihbaratın gündeminde olması gerektiğini savundu. Frieser radikal İslamcı imamların camilerde nefret söylemlerinde bulunduğunun tespit edilmesi halinde izlemenin gerekli olacağını söyledi.

İSTİHBARAT: ANAYASA DÜŞMANCA ÇABA YOK

Sosyal Demokrat Partili Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistorius ise DİTİB'in izlenmesine karşı olduğunu ve DİTİB'in bir muhatap olarak önemli olduğuna dikkati çekti. "Kurumda baskı altında olan seküler güçleri desteklemeliyiz" diyen Pistorius "DİTİB'in izlenmesinin gerekli olduğu izlenimi vermek diyaloga hiçbir biçimde yardımcı olmaz" diye konuştu. Aşağı Saksonya Anayasayı Koruma Teşkilatı da DİTİB'in Aşağı Saksonya/ Bremen teşkilatında "anayasaya düşman çabalar olduğuna dair dayanak noktaları bulunmadığını" açıkladı.

TÜM BİRİMLER KARŞI ÇIKMIŞTI

Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı eylül ayı sonunda eyalet yönetimlerine, DİTİB hakkında bilgi içeren bir dosya göndererek, DİTİB'le ilgili ellerindeki materyal ve bilgileri ekim ayı ortasına kadar paylaşmalarını istemişti. Bu dosyada "Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın özellikle Suriye'nin kuzeyindeki Türk askeri operasyonu nedeniyle bazı DİTİB cami cemaatlerinin anayasaya düşman, milliyetçi ve dinci faaliyetler geliştirdikleri ve bu kapsamda açıklamalarda bulundukları" belirtilmişti. Ancak istihbarat servisinin eyaletlerdeki tüm birimleri DİTİB'in izlenmesi planına karşı çıkmıştı.

Almanya'da DİTİB'e bağlı 900'den fazla cami bulunuyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Almanya İstihbaratı Ditib'i İzlemeyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement