Göçmenlere Yerel Seçimlerde Oy Hakkı İçin Kampanya Başlatıldı - Son Dakika
Güncel

Göçmenlere Yerel Seçimlerde Oy Hakkı İçin Kampanya Başlatıldı

Göçmenlere Yerel Seçimlerde Oy Hakkı İçin Kampanya Başlatıldı

Almanya'da Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Parlamentosu'nda, eyalet anayasasının değiştirilmesi için komisyon kuruldu.

28.11.2014 10:44  Güncelleme: 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Parlamentosu'nda, eyalet anayasasının değiştirilmesi için komisyon kuruldu. Bunun üzerine KRV Uyum Meclisleri Birliği (LAGA) yeni anayasada, Alman vatandaşı olmayan göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkı tanınması için harekete geçti. LAGA'nın 'Yerel seçimde herkese oy hakkı' parolasıyla başlattığı kampanyaya Alman Sendikalar Birliği, Caritas ve AWO gibi pek çok kurum ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) destek veriyor. Alman Anayasa Mahkemesi 1990 yılında, seçimlerde sadece Alman vatandaşlarının oy kullanabileceği yönünde bir karar vermişti.

AB VATANDAŞLARINA VAR, DİĞER GÖÇMENLERE YOK

Ancak şu anda Almanya'da, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden gelenler Alman vatandaşı olmasalar dahi, ülkede 6 ay ikamet etmek koşuluyla, yerel seçimlerde oy kullanabiliyorlar. Kampanyanın Rautenstrauch- Joest Müzesi'ndeki tanıtım toplantısına katılan konuşmacılar, bu durumda Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın pratikte anlamını yitirdiği görüşünü paylaştılar. Konuşmacılar ayrıca, göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkı verilebilmesi için federal düzeyde değil, eyaletler düzeyinde yapılacak anayasa değişikliklerinin de yeterli olacağını ifade ettiler.

'MANTIKLA VE DEMOKRATİK HAKLARLA BAĞDAŞMIYOR'

LAGA Başkanı Tayfun Keltek, kampanya ile ilgili olarak şunları söyledi 'Eyalet anayasasının üçte iki çoğunlukla değiştirilerek göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkı verilmesini istiyoruz. Burada yerleşik herkesin yerel düzeyde oyunu kullanabilmesi gerekir. Oy hakkı tanınmaması büyük bir haksızlık. Burada doğmuş ve 50 yaşına gelmiş biri Alman vatandaşı değilse oy kullanamıyor. Öte yandan Almanya'da 6 ay ikamet etmiş bir AB vatandaşı bu hakka sahip oluyor. Bu, mantıkla ve demokratik haklarla bağdaşır bir şey değil. Biz bu haksızlığı dile getirerek elimizden geleni yapmaya çalışacağız.'

'ANAYASA MAHKEMESİ'NİN ARGÜMANI ÇÜRÜDÜ'

KRV'de hükümette Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller bulunuyor. KRV Parlamentosu Yeşiller Milletvekili ve Partisinin Uyum Sözcüsü Arif Ünal ise, 'Yeşiller hem federal hem de eyaletler düzeyinde Almanya'da uzun süre ikamet etmiş yabancılara yerel seçimlerde oy hakkı verilmesini savunan bir parti. Bunun için hem federal düzeyde hem de eyalette bir çok girişimlerimiz oldu. Ancak Anayasa Mahkemesi 1990 yılında verdiği kararla bu işin önünü kesmişti. Son zamanlarda hukukçular eyaletlerin bile bu alanda inisiyatif kullanabileceğini söylemeye başladılar. Yerel seçimlerde oy hakkının anayasaya aykırı olmayacağı şeklinde görüş bildirdiler. AB vatandaşlarının yerel seçimlerde oy kullanabilmeleri Anayasa Mahkemesi'nin argümanını çürütüyor. Yeni kurulan Anayasa Komisyonu'nun gündemine göçmenlere oy hakkını da aldık. Eyalet düzeyinde bir anaysa değişikliği ile bunun hayata geçip geçmeyeceğini inceleyeceğiz' diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Göçmenlere Yerel Seçimlerde Oy Hakkı İçin Kampanya Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement