Almanya'nın Rusya'ya ihracatı yüzde 57,5 azaldı - Son Dakika
Güncel

Almanya'nın Rusya'ya ihracatı yüzde 57,5 azaldı

Almanya\'nın Rusya\'ya ihracatı yüzde 57,5 azaldı

Rusya'nın Ukrayna'daki başlattığı savaşla Batı ile Moskova arasında artan siyasi gerilimlerin ardından Almanya'nın Rusya'ya ihracatı martta 2021'in aynı ayına göre yüzde 57,5 azalarak 1,1 milyar avroya geriledi.

21.04.2022 12:51  Güncelleme: 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın Ukrayna'daki başlattığı savaşla Batı ile Moskova arasında artan siyasi gerilimlerin ardından Almanya'nın Rusya'ya ihracatı martta 2021'in aynı ayına göre yüzde 57,5 azalarak 1,1 milyar avroya geriledi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışına yaptığı ihracatın mart verilerini açıkladı. Buna göre, martta Almanya'nın AB dışındaki ülkelere mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ihracatı şubat ayına göre yüzde 7,2 azalarak 52,8 milyar avroya indi.

Aynı döneminde Almanya'nın Rusya'ya ihracatı yüzde 57,5 düşerek 1,1 milyar avroya geriledi.

Destatis açıklamasında, bu düşüşe sebep olarak, "Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, diğer ihracat kısıtlama önlemleri ve şirketlerin davranışları" gösterildi

Öte yandan Almanya'nın Rusya ile ticareti geçen yıl 2020'ye göre yüzde 34,1 artarak 59,8 milyar avroya yükseldi.

2021'de Almanya'nın Rusya'ya karşı 6,5 milyar ticaret açığı vermesi dikkati çekmişti.

Almanya, 2020'de Kovid-19 salgınında, özellikle ham petrol ve doğal gaz ithalatının değerinin önemli ölçüde düşmesiyle, Rusya'ya karşı 1993'ten bu yana ilk kez ihracat fazlası vermişti.

Almanya'nın Rusya'ya ihracatı ağırlıklı olarak makine, motorlu taşıtlar, kimyasal ürünler ve eczacılık ürünlerinden oluşuyor.

Alman hükümeti, Ukrayna'da devam eden savaşın ardından Rusya'ya ihracat yapan Alman şirketlere verilen Hermes kredi garantilerini askıya almıştı.

Hermes kredileri, 1949'dan beri Alman şirketlerinin yabancı ülkelere yönelik yatırım ve ihracatlarını garanti altına alırken, savaş ve devlet el koymalarına karşı da koruma sağlıyor.

-Savaş Alman dış ticareti üzerinde büyük bir yük

Uzmanlar, özellikle AB Komisyonu'nun beşinci yaptırım paketini bir araya getirmesinden beri, Rusya'ya karşı ihracatın "sıkıntılı" olmaya devam edeceğini belirtti. AB'nin söz konusu yaptırım paketinde, çipler, hassas cihazlar, ulaşım araçları ve kimyasallar bulunuyor.

Alman ekonomik düşünce kuruluşu Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'ne (IfW) göre, Rusya ile ticarette sürekli bir düşüş bekleniyor.

Rus tırlarının ve gemilerinin artık AB'ye girmesine izin verilmezken, Almanya'nın ihracat yapan şirketleri genel olarak zor bir yıl bekliyor.

Alman Toptancılık ve Dış Ticaret Derneği Başkanı (BGA) Dirk Jandura, savaşın Alman dış ticareti üzerinde büyük bir yük olduğunu belirterek, "Savaşın orta ve uzun vadeli etkileri, şu ana kadar pek öngörülebilir değil." ifadesini kullandı.

Alman ekonomisi için en büyük zorluklardan biri Rus gazı ve petrolüne bağımlılık olurken, Jandura, "Henüz tedarik darboğazımız yok, ancak durum tahmin edilemez durumda." değerlendirmesinde bulundu.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Dış Ticaret Direktörü Volker Treier, savaşın ekonomik sonuçları ve Çin'deki yeni tip koronavirüs salgını ile üretim ve lojistik aksamaların yeniden artmasının küresel ticareti sıkıntıya soktuğunu belirterek, bu gelişmelerin teslimat sorunlarına ve muazzam fiyat artışlarına sebep olduğunu vurguladı.

Çin'e ihracat düşerken, ABD'ye arttı

Almanya'nın ABD'ye ihracatı aralıkta 2021'in aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 13,5 milyar avroya yükseldi. Almanya'nın, en önemli ticaret ortağı Çin'e ihracatının yıllık bazda yüzde 1 azalışla 10,2 milyar avroya gerilemesi dikkati çekti.

İngiltere'ye yapılan ihracat da yüzde 0,3 düşerek 6,4 milyar avroya geriledi.

Söz konusu dönemde Almanya'nın Türkiye'ye ihracatı da yüzde 8,3 artarak 2,2 milyar avro oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'nın Rusya'ya ihracatı yüzde 57,5 azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.

  • ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı
    22:53 ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya'yı 22 Mart'ta düzenlenen terör saldırısı hakkında uyardıklarını belirterek, 7 Mart günü saat 11.15'te Rus güvenlik birimlerine yazılı uyarıda bulunduklarını açıkladı.


Advertisement