Altan Öymen 65 Yıllık Deneyimini Öğrencilerle Paylaştı - Son Dakika
Güncel

Altan Öymen 65 Yıllık Deneyimini Öğrencilerle Paylaştı

Altan Öymen 65 Yıllık Deneyimini Öğrencilerle Paylaştı

Gazeteci-yazar Altan Öymen, meslekteki 65 yıllık deneyimini Plato Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile paylaştı.

04.11.2015 22:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazeteci-yazar Altan Öymen, meslekteki 65 yıllık deneyimini Plato Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile paylaştı.

Balat'ta bulunan Plato Meslek Yüksekokulu Çelik Bina Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Duayen Sohbetleri' başlıklı söyleşinin bu haftaki konuğu gazeteci-yazar Altan Öymen oldu. Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Ömer Erbil'in moderatörlüğünü yaptığı söyleşi öncesi, Okul Müdürü Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü tarafından Altan Öymen'e günün anısına plaket ve ilk yazısının yayımlandığı Ulus Gazetesi'nin nüshası hediye edildi. Gazete sayfasını gören Öymen, "Şimdi yok Ulus gazetesi, antika diyelim" sözleriyle salondakileri güldürdü.

Öymen, söyleşide, öğrencilere gazetecilik ve siyaset döneminde yaşadığı zorluk ve tecrübelerden bahsetti.

ADANA KEBABI'NDA DOKTRİNEL TARTIŞMA

Cumhuriyet Gazetesi'nde yazdığı, 12 Eylül'deki siyasi yasaklı olduğu döneme değinen Öymen, "Hem de ikinci bir yasak vardı. 'Bu adamlar var ya, siyasi yasaklılar. Türkiye'nin siyasi hayatı, sosyal hayatı vs. üzerine yazı yazamazlar, düşünce beyan edemezler'. Çözüm, siyaset dışı yazmaya başladım. Adana röportajı mesela. Adana Kebabı nasıl yapılır, mesela en iyi ben bilirim. Çünkü o sırada öğrendim. Orada bir de doktrinel tartışma vardı. 'Adana Kebabı'na soğan konulur mu, konulmaz mı?' Bu bir doktrin tartışması orada. Adana'nın iki özel kebapçısı var. Ben onları konuşturuyordum. Onbaşılar 'Olabilir' diyor, Mesut Silindir diyor ki 'Ha diyor, Adana Kebabı'na soğan koymuşsun, ha cinayet işlemişsin. İkisi de aynıdır' diyor. Bunları böyle yazdım. Böylece Adana'yı tanımış oldum. Sadece Adana değil, Çukurova falan..." dedi.

"KAYYUMUN AMACI O MÜESSESENİN MENFAATİNİ KORUMAK"

Altan Öymen, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öymen, 'Basın kuruluşlarına kayyum atanmasıyla ilgili' bir soruya, "Kayyum ceza muhakemelerindeki adı aslında. Sizin bir şirketiniz var, birtakım kötü işler yapmışsınız. Bu kapanmasın, faaliyetine devam etsin, ama kötü işleri yapanlar cezalandırılsın. Bunun ikisini birden sağlamak için güvenli bir insan tayin ediyorlar. Kısa bir süre için orada olacak. Bu adam hesaplara kitaplara bakacak, müessese bir şey imal ediyorsa ticari faaliyetlerine bakacak, onlar yürütülebilecek. Kayyum organize edecek. Aslı bu... Gazete müessesesine tayin edildiği zaman, bu işte gazetenin kağıdının ucuza alınması gibi. Şimdi kayyum, 'Şu yazılsın, bu yazılmasın' diyor. Kayyumun amacı, o müessesenin menfaatini korumak. Oraya ortaklar varsa, onların menfaatini korumak. Onların menfaati korunmuyor. Gazetede yayın değişikliğine gidiliyor, tiraj düşüyor, gazete batıyor. Önemli olan aleyhte yayın yapılmaması..."

"CHP AYNI YOLDA DEVAM EDİYOR, GAYRET EDİYOR"

Bir öğrencinin, "CHP Genel Başkanlığı yaptığınız dönem ile bu dönem arasında bir vizyon değişikliği var mı?" şeklindeki sorusunu Öymen, "Barajın altında kalınca, Genel Başkan o zaman istifa etti. Yeni başkan arandı, 8-9 aday oldu, beni de aday gösterdiler bazı arkadaşlar. Beni seçtiler. O zor bir dönemdi. Çünkü bir parti baraj altında kalırsa, Allah hiçbir partiyi o duruma koymasın, bütün o zamana kadar elde ettiği imkanların çoğunu kaybediyor. Çok şükür, ben kendi hesabıma oradan partiyi teslim ettiğim zaman o sarsılma dönemi geçmişti, toparlanmış bir şekilde teslim edebildim. Ondan sonraki seçimde de yüzde 19'a kadar çıktı. Özetle şu; Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye'de çağdaşlaşmayı hedef almıştır. O yolda yürümüş olan partidir. Bu yolda da yürümeye devam etmesi gerekir. Çünkü çağdaşlaşmanın içinde demokrasi de var. Aynı yolda devam ediyor, gayret ediyor tabii ki. Avrupa Birliği de bunun içindedir" şeklinde konuştu.

"ANAYASA VE SEÇİM KANUNU'NA AYKIRI"

Türkiye'de basın özgürlüğünün durumu ile ilgili soruya karşılık Altan Öymen, bugün yapılan şeylerin basın özgürlüğü ile alakasının olmadığını ifade ederek, şöyle dedi:

"82 tane adamın bir günde işinden çıkarılması dahil olmayacak şeyler devam edip duruyor. Basın özgürlüğü denilen şey, falanca gazetenin ya da falanca gazetecinin hürriyeti değil ki. Bütün toplumun hürriyeti, özgürlüğü. Yani demokrasinin de gereği, olmazsa olmazı. Oy verirken insanlar, bilerek oy vermek durumunda. Parti çıkıyor karşısına 3 tane, 4 tane, 5 tane, 10 tane. Bu partilerin hangisinin iyi, hangisinin kötü olduğunu belirlemesi için, insanın onun ne yaptığını bilmesi lazım. Ne yaptığını bilmek için de sadece iktidarın sesini değil, muhalefetin her partisinin de sesini bilmesi lazım. Senden oy istiyorlar. Halbuki bugünkü uygulama ne? Çıkıyor bir Başbakan, bir Cumhurbaşkanı, hepsi birden toplarsan günde 4 saat konuşuyor. Ötekiler 15 dakika, 17 dakika, 2 dakika, böyle bir şeyler oluyor. Seçim kampanyası öncesinde. Böyle şeyler Anayasaya da aykırı, Seçim Kanunu'na da aykırı."

"TÜRKİYE'NİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU MUTLAKA BARIŞ İSTİYOR"

Bir öğrencinin, 1 Kasım seçiminin ardından Türkiye'de çatışma ortamının sona erip ermeyeceği ile ilgili sorusuna Öymen şu cevabı verdi:

"Bir kısım insan, 'Bu savaş yeniden patlar' diye korkması sonucu seçim meydanına gitti. 'Aman istikrar olsun' yoluna yöneltilmesi, hatta itilmesi gerçekleştirildi. Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir kısım insan oy kullanamadı. Hadise vardı, bir kısmı korktu. Güneydoğu'nun dışında da bazı yerlerde aynı şeyler oldu. İlk gün Başbakan'ın balkon konuşması mülayim bir konuşmaydı. Ama bugün Cumhurbaşkanı, buraya gelmeden önce konuşmanın bir kısmını dinledim, orada yine sertlik politikası, Türkiye'de yaşayan insanların bir kısmını hala düşman gibi görüyor olması, bu devam ediyor. Türkiye'nin büyük çoğunluğu mutlaka barış istiyor. Ama bir kısmı savaşı gösteriyor. Hem barışı isteyenlerin gözünü korkutmak için hem de bir kısmını itham edersek bir cepheleşme olduğu takdirde bu benim işime yarıyor gibi düşünerek... Bunların artık bundan sonra devam etmemesi lazım. Ki, seçim geçirdik. Devam etmemesi için herkesin de sesini çıkarması lazım."

Yaklaşık 1 saat süren söyleşi ve soru-cevap bölümünün ardından, öğrenciler Altan Öymen ile hatıra fotoğrafı çektirdi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Altan Öymen 65 Yıllık Deneyimini Öğrencilerle Paylaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.


Advertisement