'altın Kazma' Ödüllü Dağcı, Yeni Rotaları Antalya'da Belirliyor - Son Dakika
Güncel

'altın Kazma' Ödüllü Dağcı, Yeni Rotaları Antalya'da Belirliyor

\'altın Kazma\' Ödüllü Dağcı, Yeni Rotaları Antalya\'da Belirliyor

Kaya tırmanışı sporunun en prestijli ödülü 'Altın Kazma' sahibi İsveçli dağcı Michel Piola, dağcılar için yeni rotalar belirlemek amacıyla Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde antrenman yapıyor.

05.06.2011 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kaya tırmanışı sporunun en prestijli ödülü 'Altın Kazma' sahibi İsveçli dağcı Michel Piola, dağcılar için yeni rotalar belirlemek amacıyla Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde antrenman yapıyor.

Dünyanın birçok kentinde yüksek binalara tırmandığı için 'Örümcek Adam' olarak bilinen ünlü Fransız tırmanışçı Alain Robert'in güvenlik danışmanlığını yapan İsveçli dağcı 55 yaşındaki Michel Piola, dünyaca ünlü Kadir'in Ağaç Evleri'nin sahibi Kadir Kaya'nın davetlisi olarak tatil beldesi Olympos'a geldi. Türk dağcılar Öztürk Kayıkcı, Mustafa Kalaycı, Metin Yılmaz ve Güneş Ergüden'in de ekibinde yer aldığı Piola, Olympos'ta tırmanma antrenmanlarına başladı.

Bir hafta sürecek antrenmanlar öncesinde DHA'nın sorularını yanıtlayan Michel Piola, 14 yaşında dağcılık sporuna başladığını ve daha sonra kariyerine kaya tırmanışı ile devam ettiğini söyledi. Cenevre Üniversitesi Spor Akademisi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştığını kaydeden Piola, tırmanış sporunu yaygınlaştırmak ve bu sporu yapanların sakatlanma risklerini ortadan kaldırmak amacıyla yeni rotalar belirlemek için hazırlık yaptığını kaydetti.

'KAYA TIRMANIŞI RAFTİNGDEN GÜVENLİ'

Dağcılık sporu açısından Türkiye'nin potansiyelini değerlendiren Piola, Türkiye'nin Avrupa'ya nazaran daha ılıman iklime sahip olması nedeniyle Akdeniz coğrafyasının en şanslı ülkesi olduğuna dikkati çekti. Michel Piola, "Burada deniz, tarih ve doğa iç içe. Bir turist için her türlü aktivite imkânı var, ama faydalanan yok. Kaya tırmanışı raftingten daha güvenli bir spor. Bölge iyi değerlendirildiği takdirde daha özgür ve herkesin fayda sağlayabileceği kaya tırmanışından yeni bir turizm kitlesi oluşturulabilir" diye konuştu.

HAZİNE AVCISI ZANNETİLER

Yaklaşık 20 yıldır kaya tırmanışı yaptığına dikkati çeken Piola, Türkiye'de zaman zaman yaptığı tırmanışlar sırasında köylülerin kendisini hazine avcısı zannederek şikayet ettiğini söyledi. Defalarca tırmanışlarını yarıda keserek güvenlik güçlerine ifade vermek zorunda kaldığını kaydeden Piola, "Daha sonra köylüler buraya gelerek tırmanış yapan insanların onlar için kazanç olduğunu anladı. Esas hazineyi onlar keşfetti" dedi.

'OLYMPOS TIRMANIŞ İÇİN İDEAL'

Olympos'un doğası ve tırmanma merkezleriyle kaya tırmanışçıları için ideal bir merkez olduğuna işaret eden Michel Piola, Olympos'ta yaptıkları çalışmaları fotoğraflayarak Avrupa'da önemli dergi ve internet sitelerinde yayınlayacaklarını söyledi. Gelecek yıl tırmanış ekipmanları üreten firmaların yeni ürün katalog çekimleri ve tanıtım filmlerini Olympos'ta çekmeleri için görüşmeler yaptıklarını da vurgulayan Piola, "Birkaç firma film teklifimizi kabul etti. Yeni yılda ünlü isimler çalışmalarını Olympos'ta yapacak. Bölgenin tanıtımına önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

ALTERNATİF TURİZM İMKANI

Kadir'in Ağaç Evleri'nin sahibi Kadir Kaya da, Avrupa'da kış aylarının ağır geçmesi nedeniyle tırmanış sporunun ancak yaz aylarında yapılabildiğine işaret ederek, kaya tırmanışının Antalya'da kış ayları için alternatif turizm olacağını savundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bu konuda destek beklediklerini kaydeden Kaya, "Ülkemizde sadece yaz aylarında deniz, kum, güneşe dayalı turizm var. Bu tür etkinliklere destek çıkıldığı takdirde, turizm sezonu 12 ay devam eder. Bundan hem işletmeciler hem de ülke turizmi kazançlı çıkar" dedi. - Antalya/ Kumluca

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'altın Kazma' Ödüllü Dağcı, Yeni Rotaları Antalya'da Belirliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement