Altın Koza'da Sinemanın 100'üncü Yılı Kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

Altın Koza'da Sinemanın 100'üncü Yılı Kutlanıyor

Altın Koza\'da Sinemanın 100\'üncü Yılı Kutlanıyor

Adana'da bu yıl 21'incisi organize edilen Altın Koza Film Festivali'nde Türk Sineması'nın 100'üncü yaşı kutlaması başladı.

15.09.2014 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da bu yıl 21'incisi organize edilen Altın Koza Film Festivali'nde Türk Sineması'nın 100'üncü yaşı kutlaması başladı. Kentte 21 Eylül'e kadar toplam 10 salonda, 205 film, 515 gösterimle izleyiciyle buluşacak. 16 Eylül akşamı Merkez Park Açık Hava Tiyatrosu'nda 'Türk Sineması 100 Yaşında' temasıyla gerçekleştirilecek. Yarinki açılış töreninde sinemada iz bırakan seslerden Neşe Karaböcek, Seyyal Taner, Selçuk Ural, Semiha Yankı, Ersan Erdura, Banu Kırbağ, İskender Doğan, Funda, Güzin ile Baha ve Tülay Özer konser verecek. Usta müzisyen Cahit Berkay da 'film müzikleri' seslendirecek.

İLK GÜN 16 FİLM İZLENDİ

Altın Koza'nın bugününde 4 sinemada 16 film beyaz perdeye yansıtıldı. Gurbet Kuşları, Murtaza, Dağın Yankısı, İnadına Film Çekmek, Ne Gelen Var Ne Giden, Hamlet, İnce Buz Kara Kömür, İki Gün Bir Gece, Tepecik Hayal Okulu, 72. Koğuş, Yıldız Haritası, Bereketli Topraklar Üzerinde, Ters Köşe, Aşk Irmağı, Othello ve Büyük Diktatör filmleri izlenime sunuldu.

GELECEĞİN SİNAMACILARINA EĞİTİM

Altın Koza Kısa Film Atölyesi etkinliğinde ise geleceğin sinemacıları ustalarından eğitim almaya başladı. Büyük Sürmeli Otel'deki atölye çalışmasının ilk gününde Senarist, Yönetmen, Oyun ve Köşe Yazarı Işıl Özgentürk öğrencilere 'Senaryo' dersi verdi. Bu etkinlikte Dilek Tumalı 'Film Okuma', Gamze Arzu 'Oyunculuk' David Elliot 'Yapım Geliştirme', Bora Göksingöl 'Kurgu' dersleri verecek ve öğrenciler etkinliğin sonunda kısa film çekecekler.

'ADANA, YEŞİLÇAM'IN EN ÖNEMLİ İLHAM KAYNAKLARINDAN'

Festivalin evsahibi Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü,

ise yaptığı açıklamada "Türk Sineması'nın 100'üncü yılında Altın Koza Film Festivali'nin önemi ve anlamı bir kat daha artmıştır" dedi.

Adana'nın ülkenin en önemli kültür ve sanat şehirleri arasında yer aldığını, vurgulayan Hüseyin Sözlü, "Adanamız, Türk Sineması'nı besleyen ana damarlardan biri olma özelliğiyle yıllarca Yeşilçam'a ilham olmuştur. Adana, ünlü edebiyatçıları, sinema adamları ve özel coğrafyasıyla, bu konudaki varlığını artırarak sürdürmeye aday ender illerdendir. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, Adana'dan sinemaya ve sanata yapılan katkının artması ve derinleşmesi için üzerimize düşeni gerçekleştirmeye kararlıyız" diye konuştu.

SİNEMANIN EMEKÇİLERİ GELİYOR

21 Eylül'de sona erecek Altın Koza Film Festivali'nin 2'inci gününde beyaz perdenin emekçileri özel uçakla Adana'ya gelecek. 16 Eylül'de saat 12.45'te Adana Havaalanı'na inmesi planlanan uçakta bulunan sinema emekçileri Altın Koza'nın evsahibi Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü çiçeklerle karşılayacak.

TÜRK SİNEMASI 100 YAŞINDA

Aynı akşam Altın Koza'nın açılış töreni 'Türk Sineması 100 Yaşında' temasıyla gerçekleştirilecek. Merkez Park Açık Hava Tiyatrosu'nda saat 20.30'daki etkinlik öncesi festival konukları 'kırmızı halı'dan yürüyüp, Adanalıları selamlayacak. Kent halkı, ünlü oyuncuların, usta sinemacıların elini sıkıp, imza almak ve birlikte fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarışacak. Geçen yılki açılış töreninde 'Yeşilçam'ın 4 Yoncası' olarak anılan Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın ile bu sanatçılara eşlik eden Halit Ergenç, Sinan Tuzcu, Yiğit Özşener ve Yetkin Dikiciler'i çıplak gözle görme fırsatı bulan Adanalılar, bu akşam Türk sinemasında iz bırakan sesleri dinleyecek.

BİR SAHNEDE 10 SOLİST

Yekta Kopan ve Tülin Özen'in sunuculuk yapacağı kutlamada usta müzisyen Cahit Berkay, 'Film Müzikleri' dinletisi sunacak. Cahit Berkay'ın performansının ardından Yeşilçam'da iz bırakan 10 solist aynı sahneyi paylaşacak. Neşe Karaböcek, Seyyal Taner, Selçuk Ural, Semiha Yankı, Ersan Erdura, Banu Kırbağ, İskender Doğan, Funda, Güzin ile Baha ve Tülay Özer konser verecek. Usta yorumcular, sinemayla özdeşleşen şarkılarını seslendirecek.

Aynı gün Saat 15.00'da ise Cinemaximum Salon 6'da 'Nergis Hanım' filminin galası gerçekleştirilecek. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Altın Koza'da Sinemanın 100'üncü Yılı Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement