Altın Portakal'da 'Sansür' İstifaları 4'e Çıktı (2) - Son Dakika
Güncel

Altın Portakal'da 'Sansür' İstifaları 4'e Çıktı (2)

İstifa DALGASI ULUSAL JÜRİYE SIÇRADI Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden istifa eden jüri üyesi sayısı 11'e yükseldi.

06.10.2014 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstifa DALGASI ULUSAL JÜRİYE SIÇRADI

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden istifa eden jüri üyesi sayısı 11'e yükseldi. Festivalin lokomotifi 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması' jürisinden Belmin Söylemez'le birlikte sabah saatlerinde istifalarını sosyal paylaşım hesaplarından duyuran Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması SİYAD jürileri Evrim Kaya ve Kaya Özkaracalar ve Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması SİYAD jürisi Fırat Yücel, basına ortak açıklama yaptı.

Açıklamada Ulusal Belgesel Film Yarışması ana jürisi Ayla Kanbur, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması ana jürisi Zeynep Dadak, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması ana jüri üyeleri Belma Baş ve Emre Akay, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması SİYAD jürileri Metin Gönen ve Esin Küçüktepepınar imza koydu.

Reyan Tuvi'nin 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' adlı filminin 'Türk Ceza Kanunu'nun 125'inci ve 299'uncu maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği' gerekçesiyle, 51'inci Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması listesinden çıkarılmasını kabul edilemez olduğu yinelenen açıklamada, filmin yarışmaya yönetmenin kurgusuyla dahil edilmesini, ayrıca festival yönetiminin 'Gösterimlerin her türlü baskıdan muaf bir şekilde yapılacağını ve seçici kurulların kararlarının manipüle edilmeyeceğini garanti eden, tavizsiz bir açıklama yapması' beklentisi içinde oldukları belirtildi.

Ancak yönetmenin yaptığı değişiklik sonucunda filmin yarışmaya dahil edildiğinin kaydedildiği ortak metinde, şu açıklamalara yer verildi:

"Bu durum, yapılan değişiklik ne olursa olsun şunun onaylanması anlamına gelmekte: Bir festival ön jürinin seçmiş olduğu bir filmi TCK'yı gerekçe göstererek yarışmadan çıkartabilir ve yine TCK'yı öne sürerek yönetmen üzerinde baskı oluşturarak filminde değişiklik yaptırabilir. Bu, ileride festivaller tarafından benzer müdahalelerin yapılmasının önünü açan bir uygulamadır. Bunu kabul edilebilir gördüğümüz takdirde, bugünden itibaren devlet organlarının yanı sıra festival yönetimlerinin de TCK'nın maddelerini gerekçe göstererek sanat eserlerinde değişiklik talep etmesini onaylamış olacağız. Bu durum karşısında, sanatsal ifade özgürlüğünün güvence altında olmadığı bir sürece ortak olmayacağımızı ve festivaldeki jüri üyeliği görevlerimizden çekildiğimizi beyan ederiz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Altın Portakal'da 'Sansür' İstifaları 4'e Çıktı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement