Altın Portakal Jürisi Belli Oldu - Son Dakika
Güncel

Altın Portakal Jürisi Belli Oldu

Altın Portakal Jürisi Belli Oldu

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanı yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu Yılmaz Erdoğan oldu.

29.08.2014 13:56  Güncelleme: 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

51'inci kez sinemaseverlerle buluşacak Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanı yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu Yılmaz Erdoğan oldu.

Türk sinemasının 100'üncü yılında 'Gelenekten Geleceğe' sloganıyla yola çıkan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışma Jürisi belli oldu.

Jüri Yılmaz Erdoğan başkanlığında yönetmen, kurgucu ve metin yazarı Belmin Söylemez, sinema ve tiyatro sanatçısı, akademisyen Bülent Emin Yarar, yönetmen Nuri Bilgi Ceylan'ın eşi senarist oyuncu ve fotoğraf sanatçısı Ebru Ceylan, görüntü yönetmeni Hayk Kirakosyan, edebiyatçı İskender Pala, tiyatro, sinema oyuncusu Meral Çetinkaya, besteci Selim Atakan ve oyuncu Songül Öden'den oluşuyor.

Belirlenen jüriyle ilişkin Altın Portakal Film Festivalisi basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada jüri Başkanı Yılmaz Erdoğan yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu olarak tanıtıldı. Erdoğan'ın 'Vizontele' ile başlayan sinema serüveninde, 'Bir Zamanlar Anadolu'da gibi uluslararası başarılara imza atmış yapımlarda oyuncu olarak yer aldığı hatırlatılan açıklamada 2013 yılında 'Kelebeğin Rüyası' ile Oscar aday adayı olarak Türk sinemasını gelenekten geleceğe, yerelden evrensele temsil eden en önemli isimlerden biri olduğu belirtildi. Jüri başkanı Erdoğan, 2005 yılında 42'ncisi düzenlenen festivalde Ferzan Özpetek başkanlığındaki jüride de yer almıştı. O yıl Nuri Bilge Ceylan, Hülya Koçyiğit, Kenan Işık, Tuna Erdem, Zuhal Olcay ve Feride Çiçekoğlu'ndan oluşan jüri Ulaş İnaç'ın yönetmenliğini yaptığı 'Türev' filmini 2005 yılının 'En İyi Film'i seçmişti.

Yılmaz Erdoğan sanat yaşamının yanı sıra Ak Parti iktidarının sürdüğü çözüm sürecinde Akil İnsanlar Heyeti'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi grubunda yer aldı. Erdoğan'ın Gezi Parkı protestoları sırasında 16 Haziran 2013'te polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine 269 gün boyunca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan için "Güle güle Berkinim, iki gözüm güler yüzüm. Utanmalı senden gözyaşlarımız bile" şeklinde tweet atarken Başakşehir Fatih Terim Stadı'nın açılışında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte futbol oynaması eleştiri konusu olmuştu.

Ödüllü yönetmen, metin yazarı, kurgucu Belmin Söylemez ilk uzun metrajlı filmi 'Şimdiki Zaman' ile 19'uncu Adana Altın Koza Film Festivali'nde Yılmaz Güney Ödülü, SİYAD En İyi Film Ödülü ve Film-Yön Özel Ödülü kazandı. Kısa ve belgesel filmleriyle yurt içinde ve Saraybosna, Toronto ve Milano gibi önemli yurtdışı festivallerden ödüller kazandı.

Tiyatro yönetmeni, sinema ve tiyatro oyuncusu ve akademisyen Bülent Emin Yarar 17'nci Altın Koza Film Festivali'nde 'Beş Şehir' filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü aldı. Yarar bununla birlikte 9'uncu Afife Jale Tiyatro Ödülü, İsmail Dümbüllü Özel Ödülü ve 14'üncü Afife Jale Tiyatro Ödülü'nün de sahibi.

Senarist, oyuncu ve fotoğraf sanatçısı Ebru Ceylan, Cannes'da Altın Palmiye alan 'Kış Uykusu'nun senaryosunu eşi Nuri Bilge Ceylan ile birlikte yazdı. İlk kez 'Uzak' filminde küçük bir rol aldığı yönetmen eşi Nuri Bilge Ceylan'ın dördüncü uzun metrajlı filmi 'İklimler'de başrol oynadı. Yönetmenin bir sonraki filmi 'Üç Maymun'un ise sanat yönetmenliğini yaptı, hikayesini yazdı, senaryosuna katkıda bulundu.

Görüntü Yönetmeni Hayk Kirakosyan, 'Başka Dilde Aşk', 'Neredesin Firuze', 'Eve Dönüş: Sarıkamış 1915' filmleriyle çeşitli festivallerden En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü aldı.

Altın Portakal'a jüri üyesi olarak seçilen İskender Pala, Katre-i Matem, Babil'de Ölüm, İstanbul'da Aşk ve Şah ve Sultan gibi yapıtlarıyla divan şiirini sevdiren yazar olarak tanındı. Türkiye Yazarlar Birliği Dil Ödülü, AKDTYK Türk Dil Kurumu Ödülü ve Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülü sahibi Prof. Dr. Pala, Zaman gazetesindeki köşesinden 'Muhafazakar Sanat Manifestosu' tartışmasını yürütmüştü.

Altın Portakallı oyuncu Meral Çetinkaya ise uzun yıllar Dostlar Tiyatrosu ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu'nda çalıştı. 1981 yılında Hazal filmindeki rolüyle, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' ödülünü aldı. 1996 yılında 'Solgun Bir Sarı Gül' filmindeki rolüyle bir kez daha Altın Portakal'ın sahibi olan Çetinkaya, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın bu yıl 33'üncüsünü düzenlendiği İstanbul Film Festivali'nin Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nda düzenlenen törenine Berkin Elvan tişörtü giyerek katılmıştı.

Yeni Türkü grubuyla yaptığı çalışmalarla tanınan Selim Atakan, 20'nci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Şerif Gören'in 'Derman', 26'ncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de Atıf Yılmaz'ın yönettiği 'Ölü Bir Deniz' filmlerine yaptığı müziklerle de En İyi Film Müziği ödüllerini aldı. Jüri üyesi Atakan aynı zamanda Nuri Bilgi Ceylan'la 'İklimler, Üç Maymun, Bir zamanlar Anadolu'da' ve 'Kış Uykusu' filmlerinde yapımcı olarak çalışan ve 51'inci Altın Portakal'ın Festival Komitesi'nde yer alan Zeynep Özbatur Atakan'la evli.

Jüri üyesi Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunu Songül Öden, 'Sınır', 'Acı Aşk' ve '72'nci Koğuş' filmlerinde rol aldı. Oynadığı televizyon dizileriyle, özellikle de 'Gümüş' dizisi ile Türkiye'yle birlikte Balkanlar ve Ortadoğu'da da yıldız bir isme dönüşen Songül Öden, son olarak Bertolt Brecht'in 'Kafkas Tebeşir Dairesi' oyunuyla da beğeni topladı. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Altın Portakal Jürisi Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement