Altın ve Ebruyla İşlediği Sazlar İlgi Çekiyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Altın ve Ebruyla İşlediği Sazlar İlgi Çekiyor

Altın ve Ebruyla İşlediği Sazlar İlgi Çekiyor

Konya'da 30 yıldır saz imalatı yapan Hüseyin Kayacık'ın altın ve ebru işlemeli bağlamaları ilgi görüyor.

18.01.2014 11:15  Güncelleme: 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da 30 yıldır saz imalatı yapan Hüseyin Kayacık'ın altın ve ebru işlemeli bağlamaları ilgi görüyor.

Dayısının yanında 15 yaşında saz imalatına başlayan Hüseyin Kayacık (46), daha sonra açtığı kendi atölyesinde tasarladığı farklı tür ve ebatta enstrümanlar yapıyor.

Kayacık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1983'te maddi sıkıntılardan dolayı dayısının yanında çırak olarak başladığı bu mesleğin zamanla kendisinde tutku haline geldiğini söyledi.

"Artık işi öğrendim" dedikten sonra 2000 yılında açtığı kendisine ait atölyede sipariş üzerine özel üretim müzik aletleri yapmaya başladığını belirten Kayacık, 14 yıldır müşterileri hangi tarzda sipariş verirse, elinden geldiğince bu talepleri karşılamaya çalıştığını dile getirdi.

Bugüne kadar kendisine çok farklı siparişlerle gelen müşterilerinin olduğunu anlatan Kayacık, "1995'te bir tanıdığım, teknesi bağlama, sapı gitar, burgu kısmı da uda benzer farklı bir enstrüman yapmamı istedi. Ben de bağlama, ut ve gitar karışımı bir müzik aleti yaptım. O enstrümandan ut ve cümbüş arası bir ses ortaya çıktı. Aynı üründen istek üzerine bir tane daha yaptım" diye konuştu.

Şu anda elinde "farklı" olarak tabir ettiği iki bağlama olduğunu aktaran Kayacık, şunları kaydetti:

"Bir dostum armut ağacından saz teknesi bulup, 'ustam bunu satma, sana hatıram olsun' demişti. Ben de daha önce saz yapımında kullanılmayan bu ağaçtan bağlama yaptım. Bu enstrümana değer biçemiyorum. 10 bin lira, 20 bin lira da verseler satmam. Çünkü bu, armut ağacından ilk defa yapılan, tek gövde oyma bir bağlamadır. Oyma sazda kestane, gürgen ve dut ağacı kullanılır. 'Acaba armut ağacından saz yapsam nasıl bir ses alabilirim' düşüncesiyle yapmaya başladım ve dut ağacından yapılma saz ayarında ses aldım. Sazı yaklaşık 6 ayda yaptım. Talep olursa yapımını devam ettirmek istiyorum."

Altın işlemeli saz yaptı

Kayacık, "özel" diye tabir ettiği iki bağlaması daha olduğunu, bunlardan birine altın, diğerine de ebru işlediğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Enstrümanlarda genellikle altın varak kullanılır. Ben onun yerine gerçek altın olsun istedim ve 8 ayar değerindeki altına kıl testereyle şekil vererek, saza uyguladım. Sazın gövdesini Afrika'dan getirttiğim 'kelebek' ağacından yaptım. Kenarlarını ve göze hitap eden belirli yerlerini altınla kaplayarak, şekil verdim. İlgimi çeken bir başka sanat dalı da ebrudur. Bu iki sanatı buluşturmak istedim ve ebruyu sazın üzerine işlemeye karar verdim. Görünüşü daha parlak olsun diye boyaların içine suni sedef de ekleyerek, oluşturduğum karışımı saz üzerine uyguladım. Şu an bu saz üzerinde çalışıyorum. Aklıma gelen ilginç fikirleri denemeye devam edeceğim."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Altın ve Ebruyla İşlediği Sazlar İlgi Çekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement