Altınçağ'da Bilim Sergisi Büyük İlgi Gördü - Son Dakika
Yerel

Altınçağ'da Bilim Sergisi Büyük İlgi Gördü

Altınçağ\'da Bilim Sergisi Büyük İlgi Gördü

Düzce Valiliği yanında kurulan Altınçağ’da Bilim Sergisi Çadırı düzenlenen törenle açıldı.

01.04.2017 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Valiliği yanında kurulan Altınçağ'da Bilim Sergisi Çadırı düzenlenen törenle açıldı.

Düzce'de ilk kez hayata geçirilen eğitim projesi kapsamında Valilik yanında kurulan Bilim Sergisi Çadırı törenle hizmete açıldı. Serginin açılışını Vali Zülkif Dağlı, Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Kurdele kesiminin ardından protokol üyeleri Müslüman Bilim adamlarının 800-1600 yılları arasında hayata geçirdikleri icatları uygulamaları düzenekleri incelediler.

Sergideki amaç ise Müslüman bilim adamlarının bilim tarihine yön vermiş eserlerini uygulanabilir düzeneklerle geniş kitlelere tanıtmak.

Sergide yer alan Beyt'ül Hikme alanında ziyaretçiler sanal kütüphane ile İbn-I Haldun, el Kindi, El Cahiz gibi filozof, sosyolog, ekonomist, kimyager ve İslam biliminin temelini oluşturacak diğer bilim adamlarıyla tanışma fırsatı bulunuyor.

Optik alanında ziyaretçiler kameranın doğuşunu gözlemleyerek ıyık kırılma deneyleri yapabiliyor. Mekanik alanında ziyaretçiler günümüz mekanik teknolojisinin temellerini oluşturan buluşları, Altın Çağ sergisinde deneyimleme şansını yakalıyor. Bu alanda bulunan filli su saati ise ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken alan oluyor. Suyun gücü alanında ise ziyaretçiler su çarkları, hamamlar, kuyular, değirmenler ve su kaldıraçlarını deneyimleme imkanı buluyor. Tıp alanında Ez Zehravi'nin cerrahi aletleri, İbn-i Nefis'in kan dolaşım sistemi ve İslam tıbbındaki gelişmeleri izleme fırsatını yakalıyor. Kaşifler sergisinde ise adeta o günkü medeniyete dair bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Matematik ve Mimari bölümde de ziyaretçiler hazırlanan farklı kemerleri inşa ederek karşılaştırma olanağı sunuluyor. Astronomi bölümünde ziyaretçiler kadran ve usturlab ile tanışıyor ve muhteşem samanyolunu izliyorlar. Uçuş bölümünde ise ziyaretçiler Hezarfen Ahmet Çelebi'yi tanıyarak uçuşun temel bilgileri hakandı bilgi sahibi oluyor.

Sergi 3 ay boyunca açık kalacak. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Altınçağ'da Bilim Sergisi Büyük İlgi Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement