Amaç Erişilebilir Turizm - Son Dakika
Ekonomi

Amaç Erişilebilir Turizm

Amaç Erişilebilir Turizm

Dünya Engelliler Vakfı ve Dünya Engelliler Birliği (WDU) Kurucu Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk, “Erişilebilir turizm projesi” kapsamında Ortaca ve Dalaman belediyelerini ziyaret etti.

06.07.2018 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Engelliler Vakfı ve Dünya Engelliler Birliği (WDU) Kurucu Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk, "Erişilebilir turizm projesi" kapsamında Ortaca ve Dalaman belediyelerini ziyaret etti.

Dünya Engelliler Vakfı ve Dünya Engelliler Birliği Kurucu Başkan Yardımcısı Öztürk, "Erişilebilir Şehir Yönetmeliği" hakkında belediye yetkililerine bilgilendirmede bulundu.

Ortaca'daki toplantı Kent Konseyi toplantı salonunda yapıldı. WDU Kurucu Başkan Yardımcısı Öztürk ile görüşen Ortaca Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kuş, ilçenin erişilebilir turizme uygun hale getirilmesi için üzerlerine düşen görevi yapacaklarını ifade etti.

Heyet, Ortaca'daki temaslarının ardından Dalaman'a geçti. Burada, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz'a bilgi aktaran heyeti Başkan Şaşmaz, kayacık sahilindeki tesiste ağırladı. Şaşmaz, Dalaman'ı erişilebilir turizm standartlarına uygun hale getirmek için gerekli çalışmaları yapacaklarını aktardı.

Ziyaretlerde, WDU Kurucu Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk'e, WDU Turizm Komisyon Üyesi Oya Demirel, WDU Erişilebilir Mimari Merkezi Koordinatörü İç Mimar Elif Özdemir, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Turizmci Metin Parça ve Yılmaz Dim eşlik etti.

Dünya Engelliler Vakfı ve Dünya Engelliler Birliği Kurucu Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk, gazetemize yaptığı açıklamada; "Erişilebilir Türkiye projesini Ordu, Mersin ve belli bölgelerden başlatarak yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Hazırladığımız "Erişilebilir Şehir Yönetmeliği" buradaki belediyelerin meclislerinden geçirilerek, izleme ve raporlama işlemlerinden sonra gerekli çalışmaları yaparak dünyadaki turizm hareketinin bu bölgelere yönlendirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

"Erişilebilir turizm 2017'de 650 milyon gecelemeye ulaştı"

Hazırladıkları yönetmeliğin uygulandığı takdirde evrensel standartlarda erişilebilirlik sağlanacağını vurgulayan Öztürk; "Alışveriş merkezleri, bankalar, havaalanı, belediye ve kamusal alanlar, ortak kullanım alanları sinemasından, spor sahasına kadar herkes için kullanılabilir yaşam alanları haline getirilmesi lazım. Dünyada 2017 yılı içerisinde 650 milyon gecelemeye ulaşan accessible turizmin potansiyelini bu bölgelere yönlendirmek ve buradaki turizmin sürekliliğini sağlamak istiyoruz. Engelli insanlarında eğitime, sağlığa, istihdama, toplumsal hayata evrensel standartlarda dahil olmasını amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

Muğla'nın sahip olduğu alt yapının standartlara göre düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk; "Zaten 5378 sayılı engelliler kanununu, kamusal alanlar öncelikli, bütün yapıların bu standarda uygun hale getirilmesini zorunlu kılıyor. Bu zorunluluğun yanı sıra dünyada çok büyük bir turizm hareketi var. Bizde ülkemizin ve bu bölgenin sezonluk değil, 12 ay turizm hareketi ile canlı olmasını arzu ediyoruz." dedi.

"Hizmete uygun hale gelmesi lazım"

Şuanda erişilebilir turizm anlamında altyapıya sahip ülkelerin tercih edildiğine değinen Öztürk, şunları kaydetti; " İtalya, İspanya, Yeni Zelanda ve kısmen Amerika. Biz sahip olduğumuz 100 ülkelik network'u da bir potansiyel olarak görerek, bu turizm hareketinin içerisine dahil etmek. Mersin'i erişilebilir turizm merkezi ilan ederek bunu başlattık. Bu bölgede de kurumsal olarak pilot uygulamalara güçlü bir şekilde eğilen yerel yönetimler ile birlikte bu erişilebilirliği sağlarsak. Elimizdeki potansiyeli buraya yönlendiririz ama buranın hizmete uygun hale gelmesi lazım. Biz, yerel yönetimlere, 8 yıl süresince çalışarak hazırladığımız yönetmeliğimizi her hangi bir bedel talep etmeden bu evrensel amaca ulaşabilmek için alın kullanın birlikte gerçekleştirelim diyoruz." - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Amaç Erişilebilir Turizm - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement