Amasya'da çok boyutlu kırsal kalkınma projesi - Son Dakika
Ekonomi

Amasya'da çok boyutlu kırsal kalkınma projesi

Amasya\'da çok boyutlu kırsal kalkınma projesi

Amasya'da, "Altı Köy Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim ve Tarımda Dönüşüm Güdümlü Projesi", Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) desteğiyle hayata geçiyor.

27.04.2020 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amasya'da, "Altı Köy Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim ve Tarımda Dönüşüm Güdümlü Projesi", Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) desteğiyle hayata geçiyor.

Merkezi Samsun'da buluna OKA'nın desteğiyle TR83 Bölgesinde hayata geçen özel nitelikli güdümlü projelere bir yenisi daha ekleniyor. Toplam 5 milyon 155 bin 258 TL bütçeli, Altı Köy Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim ve Tarımda Dönüşüm Güdümlü Projesi'nde, 14 Nisan 2020 tarihinde imzalanan sözleşme ile uygulama aşamasına geçildi. Altı Köy Elektrik Enerjisi Üretim ve Tüketim Kooperatifi'nin başvuru sahibi olduğu 24 ay süreli projeye OKA tarafından yüzde 75 oranında destek sağlanacak.

Çok boyutlu bir kırsal kalkınma projesi

Proje Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesine bağlı Doluca, Çavuş, Güplüce, Eslemez, Keçiköy ve Çetmi köylerini kapsıyor. Amasya'nın toplulaştırma ve sulama alt yapısını tamamlamış en önemli tarımsal üretim merkezlerinden olan bu altı köyde faaliyet gösteren sulama kooperatifleri, Altı Köy Elektrik Enerjisi Üretim ve Tüketim Kooperatifi'ni kurdu. Bu kooperatif, alanındaki ilk ve tek, izin ve onay sürecini de başarıyla tamamlayan Türkiye'deki az sayıdaki kooperatiften birisi olmayı başardı. Proje kapsamında 950,4 kWp/800kWe kurulu gücünde güneş enerjisi santrali (GES) inşa edilecek. Bu tesis ile bölge tarımının ve sürdürülebilir sulu tarımın geliştirilmesine yönelik alt yapı yatırımlarının yapılması, koruma-kullanma dengesi gözetilerek doğal kaynakların geliştirilmesi ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılmasına katkı sağlanması bekleniyor. Ayrıca proje kapsamında oluşturulması planlanan makine parkı ile birim üretim maliyetleri ve kayıplarının azaltılması, verimliliği artıracak, üreticinin katma değeri yüksek işlenmiş uç ve raf ömrü yüksek ürünlerle rekabet gücünü yükseltecek ürünler elde etmesi hedefleniyor.

Proje süreci boyunca insan kaynağının geliştirilmesi ile sürdürebilirliğe katkı sağlayacak, çeşitli konu ve disiplinlerdeki eğitim, seminer, demonstrasyon ve uygulamalardan oluşan farkındalık programının yaşama geçirilmesi planlanırken; planlı üretimi gözeten bütüncül yaklaşımı, değer zincirine müdahaleleri içeren çok boyutlu modeli ile projenin; yerel bölgesel, kırsal kalkınmaya katkı sağlaması hedefleniyor. - AMASYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Amasya'da çok boyutlu kırsal kalkınma projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı
    12:45 Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı

    Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 4 maden ocağı, yapılan çalışmalar sonucunda kapatıldı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, ocaklarda el arabası, kürek ve 40 metre ray ele geçirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edilen ocaklar, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen malzemelerle birlikte orman sınırları içerisinde yer alıyordu.

  • Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek
    12:44 Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak biliniyor. Küçük Yıldız çöreği, kalitesi ve tarihiyle Van kahvaltısının vazgeçilmezi haline gelmiştir.

  • TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı
    12:27 TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı

    TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin Şubat ayı ihracatı yüzde 13,6 artışla 21 milyar 82 bin dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 9,2 azalarak 27 milyar 853 milyon dolar oldu. Kayseri'nin ihracatı ise yüzde 18 artış gösterdi.

  • Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi
    12:25 Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi

    Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen dört maden ocağı tespit edildi. Ocalarda ele geçirilen eşyalar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edildi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

  • Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı
    12:23 Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı

    Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.67 artışla 314 milyon 61 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Gülsoy, ihracatçı üyeleri ve ekiplerini kutlayarak destek çağrısında bulundu.

  • Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı
    12:23 Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı

    Ankara'da bulunan barajların toplam doluluk oranı yüzde 47,79, aktif doluluk oranı ise yüzde 40,72 olarak ölçüldü. Barajlardaki su miktarı ve tüketim göz önünde bulundurulduğunda yakın dönemde su sıkıntısı beklenmiyor.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi
    12:02 Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi

    Turkcell, Kincentric'in uyguladığı Best Employers programında bir kez daha 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi. Şirket, çalışan bağlılığı, çeviklik, bağlı kılan liderlik ve yetenek kriterlerine göre değerlendiriliyor. Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, çalışan memnuniyetinde çıtayı her zaman daha yükseğe koyduklarını belirterek, Türkiye'nin dijitalin yüzyılı yapma yolculuğuna devam edeceklerini söyledi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır
    11:56 ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyonun işletmelerin gelir-gider dengesini bozduğunu belirtirken, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.


Advertisement