Amasya Prof. Dr. Dönmez 'bütün Kültürler Kiracı, Biz Ev Sahibiyiz? - Son Dakika
Güncel

Amasya Prof. Dr. Dönmez 'bütün Kültürler Kiracı, Biz Ev Sahibiyiz?

Prof. Dr. Dönmez 'Bütün kültürler kiracı, Biz ev sahibiyiz'AMASYA Müzesinde Oluz Höyük çalışmalarında bulunan bulguların tanıtımında konuşan, İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı ve Oluz Höyük kazı Başkanı Prof. Dr.

03.10.2017 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Dönmez 'Bütün kültürler kiracı, Biz ev sahibiyiz'

AMASYA Müzesinde Oluz Höyük çalışmalarında bulunan bulguların tanıtımında konuşan, İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı ve Oluz Höyük kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, 'Anadolu'da hiçbir Türk mezarlığında ne bir kazı yapılmış, ne başka bir şey yapılmış, böylesine bir miras hiç kimsede yok. Sadece Amasya'da var. Bunlar üzerine yapılacak her türlü tarihleme, her türlü DNA, her türlü bilimsel çalışma hakkı Amasya'ya ait. Böyle bir mirasın üzerinde oturuyoruz. Yani bence bütün kültürler kiracı biz ev sahibiyiz. Bunun da önemini bilerek hem eski kültürleri kendi kültürümüz gibi kabul ederek, hem de ev sahibi olmanın hoşgörüsünü kabul edeceğiz. Ama bu arada kendi kültürümüzü de bir Türk arkeolojisini de bizim artık hayata geçirmemiz lazımö dedi.

Amasya Oluz Höyük kazı alanında yeni bulunan bulgular Amasya Müzesinde Vali Osman Varol, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hamdi Yanık, Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Karaman'ın katıldığı basın toplantısında İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı ve Oluz Höyük kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez tarafından basın mensuplarına tanıtıldı. Oluz Höyük kazı çalışmalarında Büyük İskender'in Asya seferi ile başlayan süreçte (MÖ 300'ler) tahrip edildiği anlaşılan tapınakta kullanılmış ateş kültürüne ait taşınabilir ateş yakma kabı (ateşdan) ve şişler, Haoma (kutsal içki) Kültürüne işaret eden kepçeler ve kaplar ile kurban kültürüne ait satır, bıçaklar ve testere açığa çıkarıldı.

İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı ve Oluz Höyük kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, 'Anadolu'nun bilinen en eski testeresi Hitit dönemine ait Çorum müzesinde sergileniyor. O zannediyorum, zenaat ile ilgili bir testere yalnız burada bulunan testere kutsal tapınak çukuruna gömülmüş, demirden bir testere iki tarafında perçinleri var, mutlaka iki tarafta da ahşap çekme sapları olması lazımdı. Hem dönemi hem de işlevi itibariyle kutsal niteliği nedeniyle Anadolu arkeolojisinde bir ilk olma özelliği taşıyorö dedi.

Prof. Dr. Dönmez, 'Amasya'nın bir arkeolojik kenti olması lazım, nasıl İstanbul bir müzeler kenti, nasıl Gaziantep bir yemek kenti Amasya'nın da kültür ve arkeolojik kenti olması lazım, inanç kenti olması lazım. Pek çok Türk Mezarlığı var. Anadolu'da hiçbir Türk mezarlığında ne bir kazı yapılmış, ne başka bir şey yapılmış, böylesine bir miras hiç kimsede yok. Sadece Amasya'da var. Bunlar üzerine yapılacak her türlü tarihleme, her türlü DNA, her türlü bilimsel çalışma hakkı Amasya'ya ait. Böyle bir mirasın üzerinde oturuyoruz. Yani bence bütün kültürler kiracı biz ev sahibiyiz. Bunun da önemini bilerek hem eski kültürleri kendi kültürümüz gibi kabul ederek, hem de ev sahibi olmanın hoşgörüsünü kabul edeceğiz. Ama bu arada kendi kültürümüzü de bir Türk arkeolojisini de bizim artık hayata geçirmemiz lazımö dedi.

Amasya Valisi Osman Varol ise, 'Gerçekten çok önemli bulgular, bizim alanımız olmamasına rağmen bahsettiğiniz özellikle arkeolojik kazıların bazılarının tarihin akışında ve bugüne kadar bilinen tarihin yorumlanmasında çok ciddi değişiklikler yapabildiğini gördük. Gerçekten Anadolu'nun hak ettiği değeri akademik eserlerle de ortaya koymanızı sağlayacak. Eserleri de her yıl yenilersiniz diye umuyorum. Bizlerde bu süreçte hep yanınızda olmaya çalışacağızö diye konuştu.

Amasya Valisi Osman Varol, Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez'den Oluz Höyük'te bulunan ateş yakma kabı (ateşdan) ve şişler, Haoma (kutsal içki) Kültürüne işaret eden kepçeler ve kaplar ile kurban kültürüne ait satır, bıçaklar ve testere hakkında bilgi aldı.

Amasya Prof. Dr. Dönmez \'bütün Kültürler Kiracı, Biz Ev Sahibiyiz?
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Amasya Prof. Dr. Dönmez 'bütün Kültürler Kiracı, Biz Ev Sahibiyiz? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement