Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un Suudi Arabistan Prensi Bin Selman tarafından hacklendiği... - Son Dakika
Teknoloji
BBC

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un Suudi Arabistan Prensi Bin Selman tarafından hacklendiği...

Amazon\'un kurucusu Jeff Bezos\'un Suudi Arabistan Prensi Bin Selman tarafından hacklendiği...

Dünyanın en zenginlerinden Bezos'un telefonunun Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın gönderdiği WhatsApp mesajıyla hacklendiği haberinin yankıları sürüyor.

23.01.2020 20:25  Güncelleme: 20:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amazon'un kurucusu ve dünyanın en zengin insanlarından biri olan Jeff Bezos'un telefonunun 2018 yılında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gönderdiği WhatsApp mesajıyla hacklendiği haberinin yankıları sürüyor.

Guardian'ın Salı günü yayımladığı özel haberinde, Prens Muhammed bin Selman'ın Bezos'a gönderdiği ve bir videonun yer aldığı mesajda şifrelenmiş özel bir yazılımın bulunduğu ve bununla Bezos'un telefonunun hacklendiği öne sürüldü.

Washington Post gazetesinin sahibi de olan Bezos'un hacklenmesi ile ilgili iddialar ünlü iş adamının sevgilisiyle özel görüntülerinin ortaya çıkması ve Washington Post gazetesinin yazarı Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine kadar geniş bir kronolojik olaylar zincirini içeriyor.

Diğer yandan Prens Bin Selman ve Trump'ın çok yakın olması ve Trump'ın Bezos'u eleştiren bir isim olması da ilişki ağını karmaşıklaştırıyor.

Özellikle Washington Post'un, Trump'ın seçim kampanyası sırasında izlediği yayın politikası, gazetenin Trump tarafından hedef tahtasına oturtulmasına yol açmıştı.

Bezos'un telefonunun hacklenmesiyle ilgili bilinenleri ve bu iddianın Suudi Arabistan ile ABD arasındaki ilişki açısından hangi olayları barındırdığını derledik.

Guardian gazetesinde yer alan haber ne diyor?

Guardian gazetesinin Salı günü yayımlanan haberinde dijital adli soruşturma kaynaklarının verdiği bilgiye göre Prens Selman'ın gönderdiği ve kötü bir yazılımın yerleştirildiği video mesaj ile Bezos'un telefonunun hacklendiği öne sürüldü.

Guardian'a ismini vermeden konuşan kaynaklara göre ikili arkadaşça sohbet ederken 1 Mayıs 2018'de Prens Selman'ın gönderdiği mesajla Bezos'un telefonundan saatler içinde büyük miktarda dosyalar aktarılmaya başlandı.

Gazete, aktarılan verilerin ne olduğuna dair ellerinde bir bilgi olmadığını aktardı.

Hacklenmenin gerçekleşmesinden dokuz ay sonra Amerikan gazetesi National Enquirer tarafından Bezos'un sevgilisiyle fotoğrafları yayımlanmıştı. Bu haber Bezos'un eşinden ayrılacağını duyurmasının ardından gelmişti.





Aynı zamanda söz konusu hacklenmenin beş ay ardından Bezos'un sahibi olduğu Washington Post gazetesinin Suudi yazarı Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi de bu olayla ilişkilendiriliyor.

Birleşmiş Milletler, Guardian'da bu haberin yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamasında edindikleri adli analizlere göre Prens Selman'ın Bezos'a Kasım 2018 ve Şubat 2019'da WhatsApp mesajları gönderdiği, bu mesajlar ile Bezos'un "kamu kaynaklarının erişiminin olmadığı gizli ve özel bilgilerinin açığa çıktığı" belirtildi.

BM'nin özel rapörtörleri Agnès Callamard ve David Kaye imzalı raporda, büyük olasılıkla Bezos'un telefonunun Prens Selman tarafından hacklenmesi ve gözetlenmesinden ötürü kaygı duyulduğu belirtildi.

Raporda yer alan eklerde, Bezos'un sevgilisiyle olan evlilik dışı ilişkisi henüz afişe edilmemişken Kasım 2018'de Prens Selman'ın Bezos'a sevgilisine benzeyen bir kadın fotoğrafı gönderdiği belirtildi.

Trump, Bezos, Prens Selman ve Kaşıkçı'yı birbirine bağlayan olaylar zinciri nasıl gelişti?

Jeff Bezos ve Prens Selman'ın 4 Nisan 2018'de Hollywood'da düzenlenen bir yemekte telefon numaralarını paylaştığı düşünülüyor.

O sıralarda Amazon'un Suudi Arabistan'da veri merkezi açması görüşmeleri yürütülüyordu.

Ancak ikili arasındaki olayların gelişmelerine yol açacak zincir daha eskiye dayanıyor.

Bezos'un sahibi olduğu Washington Post, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan ve Prens'i eleştirdiği ilk yazısını yayımlıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın düzenlediği Beyaz Saray yemeğinde Prens Bin Selman'ın danışmanı ile Bezos'un sevgilisiyle fotoğraflarını yayımlayan National Enquirer gazetesinin bağlı olduğu şirket American Media Inc'in (AMI) CEO'su David Pecker tanışıyor.





Prens Bin Selman, Suudi Arabistan'da David Pecker ile buluşuyor.

American Media Inc (AMI), Suudi Arabistan ve Prens'i öven 100 sayfalık bir dergi yayımlıyor.

Prens ve Bezos, Hollywood'da düzenlenen bir yemekte bir araya geliyor.

Jeff Bezos ve Prens mesajlaşıyor; Bin Selman'ın gönderdiği mesajla Bezos'un telefonuna kötü bir yazılımın girdiği iddia ediliyor.

Jeff Bezos, sevgilisine samimi mesajlar gönderiyor.

Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülüyor.





Suudi Arabistan'da Washigton Post'un Kaşıkçı haberlerine karşı meydana gelen tepki, Amazon'un boykot edilmesine yönelik sosyal medya kampanyasının başlamasına yol açıyor.

The National Enquirer gazetesi, Bezos'un evlilik dışı ilişkisini afişe ediyor, samimi mesajlarını yayımlıyor. Bu haber Bezos ile eşinin boşanma haberini açıklamasından kısa bir sonra geliyor.

Jeff Bezos yazdığı blog yazısında National Enquirer'ın kendisini çıplak fotoğraflarını yayımlamakla tehdit ettiğini açıklıyor.

Bezos, Washington Post'un, National Enquirer'ın Bezos'un mesajlarına nasıl ulaştığını araştırmayı bırakmaması takdirinde çıplak fotoğraflarının yayımlanması tehdidinin yöneltildiğini yazıyor.

Bezos bu yazısında National Enquirer ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilere dikkat çekiyor.





Suudi Arabistan, Bezos'un National Enquirer'da yayımlanan haberleriyle hiçbir ilişkisi olmadığını iddia ediyor.

AMI da yayımladıkları haberde Suudi Arabistan bağlantısı olduğunu reddederek Bezos'un sevgilisinin erkek kardeşi tarafından söz konusu belgeleri edindiklerini öne sürüyor.

Bezos'un güvenlik şefi Gavin de Becker, Daily Beast dergisine yazdığı makalesinde güvenlik kaynaklarının yaptığı araştırma sonucunda Bezos'un telefonunun hacklenmesinde çok büyük ihtimalle Suudi Arabistan'ın parmağının olduğunu açıklıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin 'vahşi ve önceden tasarlanmış' bir şekilde Suudi Arabistan yetkilileri tarafından planlandığı bulgularına ulaştığını açıklıyor.

Guardian ve Financial Times, Bezos'un telefonunun hacklenmesine yönelik makalesini yayımlıyor.

Bu makale, Bezos'un mesajlarının nasıl sızdırıldığını araştırması için tuttuğu FTI Consulting şirketinin gizli raporundan yola çıkılarak hazırlanıyor.

Vice'ın teknoloji ekibi Motherboard, raporun





Neden Bezos hedef alındı?

Guardian gazetesine konuşan Suudi Arabistan uzmanlarına göre Bezos'un hedef alınmasının en büyük nedeni Washington Post gazetesinin sahibi olması.

New York Times gazetesi daha önce Prens Selman'ın yazıları yüzünden "Kaşıkçı'nın kafasına bir kurşun sıkmak istediğini" yakınlarına söylediği iddiasına yer vermişti.

Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ı eleştiren bir tutum takınmasının ardından Arap ülkelerinde yayımlanan Al Hayat gazetesindeki yazıları sona erdirilmişti. Bunun üzerine Kaşıkçı Washington Post gazetesinde yazmaya başlamıştı.





Bezos'un telefonunu hackleyen program hakkında ne biliniyor?

BM'nin konuyla ilgili yayımladığı raporunda, büyük ihtimalle özel bir İsrailli gözetim şirketi olan NSO tarafından hazırlanan bir yazılımla Bezos'un telefonunun hacklendiği belirtildi.

Bu tespitin,"benzeri sanal silahların uzman analizi yapıldıktan sonra" gerçekleştirildiği aktarıldı.

NSO ise iddiaları reddederek, "Su götürmez bir şekilde bizim teknolojimizin kullanılmadığını belirtebiliriz" dedi.

Suudi Arabistan'ın NSO tarafından üretilen bir gözetim yazılımını satın aldığı bilinmekte.

Daha önce de Suudi Arabistan muhalifi aktivistlerin NSO tarafından üretilen bir yazılımla telefonlarının WhatsApp üzerinden hacklendiği öne sürülmüştü.





Bezos'un iPhone X marka telefonunun ve Facebook'un sahibi olduğu WhatsApp programının hedef olması ise güvenlik açısından soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oldu.

Facebook, Ekim 2019'da NSO'yu iki haftada 1.400 telefona WhatsApp üzerinden sızma girişimi yüzünden ABD'de mahkemeye verdi.

Yine Facebook Kasım 2019'da yaptığı açıklamada özel bir şekilde hazırlanan MP4 uzantılı video dosyaları ile kötü yazılımların telefonlara gönderilebildiğini belirtti.

Vice'ın teknoloji ekibi Motherboard ise İtalya merkezli ve 2018 yılında Suudi Arabistan bağlantılı birinden yatırım aldığı iddia edilen Hacking Team şirketinin bu yazılımı üreten diğer bir şirket olabileceğini aktardı.

Bu tarz bir hacklemenin gerçekleştirilmesi için çok sayıda kaynak ve para aktarılması gerektiğini belirten uzmanlar, sıradan kişilerin telaş etmesine gerek olmadığını; ancak iş insanlarının, siyasetçilerin ve aktivistlerin hedef olabileceğini belirtiyor.

Bezos iddiaların karşısında ne dedi?

Bezos, konuyla ilgili haberlerin yayımlanmasının ardından bir tweet atarak, Kaşıkçı'nın öldürüldüğü İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nun önünde 1 Ekim 2019'da düzenlenen anma töreninde çekilen bir fotoğrafını paylaştı.

Suudi Arabistan iddiaların karşısında ne dedi?

Suudi Arabistan iddiaları reddetti.

ABD'nin Suudi Arabistan Büyükelçiliği, attığı tweetinde iddiaları 'saçma' olarak tanımlayarak iddiaların araştırılmasını istedi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Teknoloji Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un Suudi Arabistan Prensi Bin Selman tarafından hacklendiği... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eureka'nın 2023-2024 dönemi 2. Genel Kurul toplantıları başladı
    16:24 Eureka'nın 2023-2024 dönemi 2. Genel Kurul toplantıları başladı

    Uluslararası araştırma geliştirme (AR-GE) destek programı Eureka'nın 2023-2024 dönemi 2. Genel Kurul toplantıları, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde başladı. Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Eureka'nın ilçedeki bir otelde düzenlenen Genel Kurul toplantılarına 30'u aşkın ülkeden temsilci katıldı. Eureka'nın dünyanın en büyük kamu AR-GE ve inovasyon ağı olduğunu aktaran Doğan, Türkiye olarak 3. kez dönem başkanlığını yürüttüklerini söyledi.

  • Netflix, Holly Willoughby'nin yeni programı Bear Hunt için çelikten bir koruma halkası oluşturacak
    16:24 Netflix, Holly Willoughby'nin yeni programı Bear Hunt için çelikten bir koruma halkası oluşturacak

    Netflix, yeni programı Bear Hunt için sunucu Holly Willoughby'e çelikten bir koruma halkası sağlayacak ve güvenlik için 1 milyon sterlin ayıracak. Programda Holly, Bear Grylls ve en az on ünlü, hayatta kalma becerileri öğrenerek çeşitli zorluklara katılacak. Costa Rica'nın ormanlarında artan suikastlar, saldırılar ve mafya cinayetleri nedeniyle özel güvenlik ekipleri, özel araçlar ve güvenli konaklama yerleri gerekecek.

  • DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje başvuruları artık ELİS ile çevrimiçi yapılacak
    15:29 DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje başvuruları artık ELİS ile çevrimiçi yapılacak

    DAP Bölge Kalkınma İdaresi hinterlandında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının resmi yazı ile gönderilen proje teklif başvuruları artık ELİS sistemi ile çevrimiçi yapılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan ELİS adlı proje kabulü ve izlenmesine ilişkin sistemle, Bölge Kalkınma İdarelerine yapılan elektronik müracaatlar ilgili BKİ Başkanlıklarına iletilmiş olacak. Sistem üzerinden gönderilmeyen projeler değerlendirmeye alınmayacak. DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje çağrı süreçleri https://www.dap.gov.tr/ adresi ve idarenin sosyal medya hesaplarından ilan edileceği belirtildi.

  • Xiaomi 14T Serisi İçin Geri Sayım Başladı: İşte Bilinen Özellikler ve Tanıtım Tarihi
    15:11 Xiaomi 14T Serisi İçin Geri Sayım Başladı: İşte Bilinen Özellikler ve Tanıtım Tarihi

    Xiaomi, akıllı telefon işindeki payını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Merakla beklenen Xiaomi 14T serisiyle ilgili bugüne dek elle tutulur bilgiler yoktu, ancak son raporlar telefonların HyperOS kodlarında ortaya çıktığını gösteriyor. Xiaomi 14T Pro'nun Redmi K70 Ultra'nın modifiye edilmiş bir sürümü olacağı iddia ediliyor. Serinin özellikleri arasında kablosuz şarj, Leica lensli telefoto kamera, 144 Hz ekran ve OIS'li Leica kamera yer alacak. Xiaomi 14T serisinin küresel lansmanının eylül ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

  • App Store'da hata: Uygulamaların milyonlarca dolar kazandığı söyleniyor
    15:10 App Store'da hata: Uygulamaların milyonlarca dolar kazandığı söyleniyor

    App Store'da bulunan bir hata, bazı iOS geliştiricilerinin gelirlerinin milyon dolar seviyesine ulaştığını ortaya çıkardı. Apple, App Store Connect'te yaşanan hatayı kabul etti ve yanıltıcı gelir raporlamasını düzeltmek için çalıştığını belirtti.

  • Türkiye'nin metrealtı çözünürlüklü ilk gözlem uydusu İMECE'nin birinci yılı tamamlandı
    15:10 Türkiye'nin metrealtı çözünürlüklü ilk gözlem uydusu İMECE'nin birinci yılı tamamlandı

    İMECE, son teknoloji özellikleriyle dikkat çeken bir uydu olarak tarihe geçti. İlk yılını tamamlayan İMECE, TÜRKSAT 6A'nın da 2024'te uzaya gönderileceği müjdesiyle gündemde. Uydu, 700 km irtifaya ulaşabiliyor ve 27 bin km hızla hareket edebiliyor. Ayrıca 16 km genişliğinde ve 1000 km uzunluğunda bir bölgeyi tek karede görüntüleyebiliyor. İMECE'nin gelecekte de önemli başarılara imza atması bekleniyor.

  • Xiaomi'nin yeni akıllı yüzüğü Black Shark Ring için geri sayım başladı
    15:10 Xiaomi'nin yeni akıllı yüzüğü Black Shark Ring için geri sayım başladı

    Xiaomi'nin giyilebilir teknoloji alanındaki yeni ürünü Black Shark Ring, gümüş, siyah ve kırmızı renk seçenekleriyle kullanıcıların karşısına çıkacak. Akıllı yüzük, Smart Touch özelliğiyle birlikte kalp atış hızı, kandaki oksijen ve vücut ısısı ölçümü gibi sağlık takibi özelliklerini sunacak. Ayrıca suya dayanıklı ve 180 güne kadar pil ömrüne sahip olması bekleniyor.

  • Türkiye Girişim Ekosistemi 2024'te Büyük İvme Kazandı
    15:10 Türkiye Girişim Ekosistemi 2024'te Büyük İvme Kazandı

    Türkiye'nin girişim ekosistemi 2024'ün ilk çeyreğinde büyük bir ivme kazandı ve tarihi bir dönem oldu. Özellikle yatırım alanında görülen rekor seviyedeki artış dikkat çekti. Bu dönemde tohum, erken ve geç aşamalı yatırımlar dahil olmak üzere 161 yatırım turunda toplam 111 milyon dolarlık yatırım yapıldı ve bu rakam Türkiye'nin tüm zamanların en fazla yatırım alınan çeyreği olarak kayıtlara geçti. Türkiye'nin tohum aşaması yatırım sayısını Avrupa'da ikinci, MENA bölgesinde ise ilk sıraya taşıyan TÜBİTAK BiGG Fonu'nun etkileyici bir şekilde tohum öncesi yatırımlar için sağladığı destek, büyümenin ana itici güçlerinden biri oldu. Türkiye artık tohum öncesi yatırımlar açısından hem Avrupa'da hem de MENA bölgesinde lider konumda. Oyun girişimleri de dikkat çekici bir büyüme sergiledi ve Türkiye bu alanda Avrupa'da yatırım büyüklüğü açısından 7. sıra, yatırım sayısı açısından ise 2. sıraya yerleşti. MENA bölgesinde ise oyun yatırımları büyüklüğü açısından 2., sayı açısından 1. sırada bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'deki bazı büyük stratejik satın almalar da dikkat çekti ve ülke yatırımcılar ve girişimciler için çekici bir merkez haline geldi.

  • Dune 2 Gişede Büyük Başarı Yakalıyor
    15:09 Dune 2 Gişede Büyük Başarı Yakalıyor

    Dune 2 filmi, büyük bütçelerle çekilen yapımların gişede başarısız olduğu dönemde büyük bir başarı elde ediyor. Timothée Chalamet ve Zendaya gibi oyuncuları barındıran film, dünya genelinde 684 milyon dolar gişe yaparak beklentilerin üzerine çıkıyor. Sektör analistlerine göre film, hala vizyonda olduğu sürece gişede 700 milyon doların üzerine çıkabilir. Dune 2'nin devam filminde de ana oyuncu kadrosu korunuyor.

  • Xiaomi, HyperOS güncellemesini mi 10 serisi için yayınladı
    15:09 Xiaomi, HyperOS güncellemesini mi 10 serisi için yayınladı

    Xiaomi, mi 10 serisi için HyperOS güncellemesini yayınladı. Yeni sürüm, 1.0.3.0.TJACNXM yapı numarasıyla geliyor ve 4,1 GB boyutlarında. Güncelleme ilk olarak Pilot kullanıcıları için yayınlandıktan sonra genel kullanıma açılacak. Ayrıca güncelleme ile en son Google güvenlik yaması da beraberinde gelecek. HyperOS, daha az güç tüketen ve daha az bellek kullanan bir yapıya sahip olacak.

  • Vivo V30 İnceleme
    15:09 Vivo V30 İnceleme

    Vivo, V30 serisini piyasaya sürerek teknoloji dünyasına iddialı bir giriş yapıyor. V30 modeli, 6.78 inç AMOLED ekranı, yüksek çözünürlük ve hızlı yenileme hızıyla dikkat çekiyor. Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 işlemci ve Android 14 tabanlı Funtouch OS 14 işletim sistemiyle güçlendirilen V30, 5000 mAh batarya ve 80W kablolu şarj desteğiyle hızlı şarj imkanı sunuyor. Ayrıca, 50 Megapiksel ana kamera, 50 Megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 50 Megapiksel özçekim kamerasıyla fotoğraf ve video çekimlerinde üstün performans sağlıyor. 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, GNSS ve NFC gibi bağlantı özellikleriyle de kullanıcıların beklentilerini karşılıyor.

BBC

Advertisement