Balsonaro'dan Macron'a tepki: Sömürgeci bir zihniyete sahip - Son Dakika
Dünya
BBC

Balsonaro'dan Macron'a tepki: Sömürgeci bir zihniyete sahip

Amazon Ormanları'nda arka arkaya çıkan orman yangınları, Brezilya ve Fransa liderleri arasında polemik konusuna neden oldu. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, konuyla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a "Sömürgeci bir zihniyete sahip" diyerek tepki gösterdi.

23.08.2019 02:54  Güncelleme: 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amazon Ormanları'nda arka arkaya çıkan orman yangınları, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında polemik konusu oldu. Macron, yangınların hafta sonunda ev sahipliği yapacağı G7 Zirvesi'nde öncelikle ele alınması gerektiğini söyledi. Balsonaro, Macron için "Sömürgeci bir zihniyete sahip" dedi.

Jair Bolsonaro, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Fransa liderinin kişisel siyasi kazançları için Brezilya'nın içişlerine karışmaya çalıştığını belirtti.

Bolsonaro daha önce yaptığı açıklamada Amazon bölgesinin Avrupa kıtasından büyük bir alan olduğunu ve hükümetinin dünyanın en büyük yağmur ormanlarındaki yangınlarla mücadele etmek için gerekli kaynaklara sahip olmadığını söylemişti.

Brezilya lideri ayrıca yangınları "hükümeti zor durumda bırakmaya çalışan çevre örgütlerinin çıkarıyor olabileceğini" iddia etmişti.

Balsonaro'dan Macron'a tepki: Sömürgeci bir zihniyete sahip

"TAM ANLAMIYLA EVİMİZ YANIYOR"

Çevreciler ise Bolsonaro yönetimini, yağmur ormanlarının bulunduğu bölgede madencilik, kerestecilik ve tarım faaliyetlerini teşvik ettiği gerekçesiyle eleştiriyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Amazon Ormanları'ndaki rekor sayıda yangının "uluslararası bir kriz" olduğunu söylemiş ve Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tam anlamıyla evimiz yanıyor" demişti.

Macron, Amazon bölgesindeki yağmur ormanları için "Gezegenimizin oksijeninin yüzde 20'sini üreten akciğerler" ifadesini kullanmıştı.

Balsonaro'dan Macron'a tepki: Sömürgeci bir zihniyete sahip

GUTERRES: DÜNYANIN OKSİJEN KAYNAĞI MUTLAKA KORUNMALI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de, yangınların kendisini çok kaygılandırdığını söyledi.

Guterres, Brezilya'nın ormanlarının dünyanın oksijen kaynağı olduğunu ve mutlaka korunması gerektiğini belirtti.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün uydu görüntülerinden elde ettiği verilere göre ülkede bu yıl içinde yarısından fazlası Amazon bölgesinde olmak üzere 72 binden fazla orman yangını çıktı.

Bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84'lük bir artışa tekabül ediyor.


Balsonaro\'dan Macron\'a tepki: Sömürgeci bir zihniyete sahip
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Balsonaro'dan Macron'a tepki: Sömürgeci bir zihniyete sahip - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    10:30 Ordu Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu Müftülüğü, binin üzerinde üniversite öğrencisinin katıldığı bir iftar programı düzenledi. İl Müftüsü İsmail Çiçek, programda öğrencilere Osmanlı dönemindeki 'diş kirası' geleneğini anlattı ve müftülüğü ziyaret etmelerini istedi. Programa, Vali, milletvekilleri ve belediye başkanı da katıldı.

  • Papa Francis, Paskalya Yortusu kapsamında hapishanedeki 12 kadın mahkumun ayaklarını yıkayıp öptü
    10:23 Papa Francis, Paskalya Yortusu kapsamında hapishanedeki 12 kadın mahkumun ayaklarını yıkayıp öptü

    Papa Francis, Roma'daki bir hapishaneyi ziyaret ederek 12 kadın mahkumun ayaklarını yıkadı ve öptü. Ayini tekerlekli sandalye üzerinden gerçekleştiren Papa, kadınlara gülümseyerek ayaklarını yıkadı. Kutsal Perşembe olarak kutlanan bu tören, İsa'nın havarilerine olan alçak gönüllülüğünü yansıtmaktadır.

  • Yunanistan'da 5.7 büyüklüğünde deprem
    10:19 Yunanistan'da 5.7 büyüklüğünde deprem

    Yunanistan'ın güneyinde 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından 2.9 ve 2.1 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi.

  • Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı
    09:07 Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı

    Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

BBC

Advertisement