Amerikalı Siyahiler "Hayal"E Ne Kadar Yakın? - Son Dakika
Güncel

Amerikalı Siyahiler "Hayal"E Ne Kadar Yakın?

ABD, sivil özgürlükler alanında çığır açan Washington yürüyüşünün 50. yılını kutlasa da eşitlik ve ülkenin ayrımcılık alanında hala kat edilmesi gereken uzun yolu var Irkçılığın geçmişteki kadar olmasa da varlığını sürdürdüğü ABD’de, özellikle Afrikalı Amerikalılar ile beyazlar arasında derin tarihe uzanan ve dengelenemeyen ekonomik eşitsizlik, sorunların en büyük kaynaklarından... Sağlık, eğitim, adalet konularında da siyahiler ve beyazlar arasındaki uçurum hala belirgin Ancak Obama’nın başkan olmasıyla, sağlık reformu ve orta sınıfa yönelik adımlarla alttan alta ülkenin siyahilere yönelik dengesizlikleri azaltma amacı güdülüyor

31.08.2013 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD, sivil özgürlükler alanında çığır açan Martin Luther King'in ünlü konuşmasının 50. yılını kutlasa da eşitlik ve ülkenin ayrımcılık alanında hala kat edilmesi gereken uzun yolu var. Irkçılığın geçmişteki kadar olmasa da varlığını sürdürdüğü ABD'de, özellikle Afrikalı Amerikalılar ile beyazlar arasında derin tarihe uzanan ve dengelenemeyen ekonomik eşitsizlik, sorunların en büyük kaynaklarından.

ABD'de başkent Washington başta olmak üzere çeşitli etkinliklerle siyahi vatandaşların hak arayışlarında dönüm noktası olan Martin Luther King'in, 50 yıl önce Washington'daki insan hakları yürüyüşünde, 250 bin kişiye hitap ederek yaptığı tarihi konuşmanın yıl dönümü anılıyor.

Ülkede, son dönemlerde bir yandan Afrikalı Amerikalıların çok da ele alınmayan tarihine ışık tutacak çeşitli gelişmeler yaşanırken, bir yandan da 50. yıl öncesinde King'in "hayalleri"nin bazılarının hala gerçekleşemediği görülüyor.

-ABD tarihinde ilk kez siyahi müze-

Ülkede, ABD Başkanı Barack Obama döneminde başkente Afrikalı Amerikalıların tarihini anlatacak ilk müze kuruluyor.

Müze, Amerikan Tarihi, Doğal Tarih Müzesi, Sanat Galerisi, Amerikan Yerlileri Müzesi, Hava ve Uzay Müzesi ile aynı yerde olacak. Tüm alanlara ait müzeleriyle meşhur ABD'nin yıllardır siyahi tarihine yönelik bir müze açmaması, aslında ülke açısından gizli bir utanç kaynağıydı. Şimdi, 2015 yılında açılması planlanan bu müze, aynı zamanda ABD'nin unutmak istediği kölelik ve zulüm yıllarıyla tanışması niteliğinde olacağından önemli bir dönüm noktasına da işaret ediyor.

- Hollywood da siyahi tarih ve siyahi filmlerle barışıyor-

Bunun yanında, Hollywood'un uzun yıllardır sadece siyahi karakterlerin başrolü oynadığı ve onların hayatını anlatan filmlere çok sıcak yaklaşmadığı biliniyor. Özellikle de büyük bütçeli ve uluslararası piyasalara sunulacak bir siyahi filme Hollywood'ta rastlamak çok mümkün olamamıştı.

King'in ünlü konuşmasının 50. yılında, gişeler de müthiş bir siyahi filmle tanıştı. Oscar'lı oyuncu Forest Whitaker, John Cusack ve ünlü talk show programcısı Oprah Winfrey'in oynadığı "The Buttler" (Kahya) filmi bu açıdan ses getireceğe benziyor. Gerçek bir olaydan uyarlama olan film, 34 yıl boyunca sekiz  ABD Başkanının emrinde çalışan, Beyaz Saray'ın siyahi kahyası Cecile Gaines'in hayatını anlatırken, Gaines'in yaşadıkları, aynı zamanda ABD'nin de sivil haklar tarihinin özeti niteliğinde.

Filmin oyuncuları, Charlie Rose'un televizyon programına konuk olduğunda, bir siyahi filme, özellikle de yüksek bütçe isteyen böylesi bir filme kaynak toplamakta çok zorlanacaklarını bildiklerini ve Hollywood'un bu tür filmlere para yatırmayı pek istemediğini belirterek, filmin hayata geçme sürecini anlattı. Bu da Hollywood'un artık bu konudaki zincirlerini kırmaya başladığının sinyallerini veriyor.

-Obama'nın reformlarının "gizli" hedefi siyahiler-

Daha önemlisi, ABD tarihinde ilk defa siyasi bir başkana sahip-

Söylemlerinde çok öne çıkarmasa da Obama da iktidara geldiği 2008'den beri eğitim, istihdam ve sağlık alanlarında ayrımcılığı kapatmayı hedef alan politikalar uyguluyor, zaman zaman özellikle siyahileri hedef alan konularda açıkça fikir beyan etmekten kaçınmıyor.

Örneğin geçen sene Obama'nın ekonomik krize karşı çıkardığı otomotiv sektörünü kurtarma paketi de aslında en çok siyahilerin işine yaradı. Çünkü tarihsel olarak siyahilerin en çok istihdam edildiği alan otomotiv sektörüyken, son yıllarda sektörün canlılığını yitirmesi neredeyse siyahilerin yarısının işini kaybetmesi anlamına gelmişti.

Obama, 447 milyon dolarlık Amerikan İş Kanunu'nun tüm Amerikalılara ama özellikle Afrikalı Amerikalılara yönelik olduğunu dile getirmişti.

Tarım Bakanlığı'nın yıllardır hiçbir teşvik ya da kredi vermediği siyahi çiftçiler için 1,2 milyar dolarlık paket de bir diğer örnek.

Eğitim konusunda, Obama, Temmuz 2012'de tüm Afrikalı Amerikalıların lise, üniversite eğitimi alıp, verimli kariyerlere sahip olması için Üstün Eğitim için Beyaz Saray Girişimi isimli bir paket açıklamıştı. Şubat ayında Tarihsel Olarak Siyahi Yüksek Okullar ve Üniversiteleri'ne 10 yıl boyunca 850 milyon dolar fon ayıracak bir proje de başlatıldı.

Obama'nın aslında en çok siyahilerin işine yarayacak bir diğer reformu da sağlık reformu.

Mart 2010'da açıklanan reform paketinden sonra milyonlarca Afrikalı Amerikalı vatandaş, sağlık sigortasına kavuştu. 2014'te de Medicaid isimli paketin genişletilerek, yaklaşık 4 milyon siyahinin daha sağlık reformundan faydalanması bekleniyor.

Adalet alanında da Adalet Bakanlığı'na Medeni Haklar Bölümü açılmasıyla ırk bazında verilen hükümlerin önüne geçilmesi hedeflendi. Bunun yanında, Obama ilk kez öldürülen siyahi genç Trayvon Martin davası için kişisel açıklama yaparak, "O ben olabilirdim" dedi.

-Daha yapılacak çok şey var-

Dolayısıyla, ilk siyasi başkan Obama'nın politikalarının da etkisiyle  ABD, bir yandan kölelik ve ayrımcılık geçmişiyle yüzleşip, siyahiler daha fazla seslerini çıkarmaya başlarken, diğer yandan hala ekonomik, sosyal ve adli eşitliğin tam olarak sağlanmadığını gösteren olaylar, daha uzun yol kat edilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Ülkenin kölelik tarihinin üzerinden zaman geçmesine rağmen, kökeni o dönemlere uzanan nedenler yüzünden Afrikalı Amerikalılar ile beyaz Amerikalılar arasındaki ekonomik uçurum hala devam ediyor. Örneğin, Obama'nın işbaşına geldiği 2008'de siyahilerin işsizlik oranı yüzde 12.7'yken, beyazlarınki 7.1'di. 2012'de durum pek değişmedi, beyazların yüzde 6.6'sı işsizken, Afrikalı Amerikalılar için bu oran yüzde 12.6.

Eğitimde fırsat eşitliği de hala tam yerini bulamadı. Her yıl beyazlardan yüzde 13 oranında daha az Afrikalı Amerikalı öğrenci liseden mezun oluyor.

Sağlık alanında hala siyahilerin çoğu sigortasızken, yasal alanda oy verme kanunundaki değişiklikle beraber siyahilerin seçme haklarının geleceğine ilişkin sorular da belirdi.

Sosyal hayatta da hala ayrımcılığa uğradıklarını dile getiren Afrikalı Amerikalılar, polisle ilgili işlemlerinde haksız muamele görmekten, mağaza, restoran, bar, tiyatro veya benzer eğlence mekanlarında adil olmayan uygulamalara maruz kalmak şikayetçiler.

Siyahilerin yaşadığı mahalleler ekonomik refah, eğitim, sağlık imkanlarına erişim gibi konularda en alt sıralarda geliyor.

-Irkçılık hala mesele-

Her sene gerçekleştirilen Washington yürüyüşüne bu yıl, Trayvon Martin davası ırkçılık tartışmaları açısından damgasını vurdu. Ülkedeki ayrımcılığın ortadan kalkması, King'in hala tam olarak gerçekleşemeyen "hayallerinden" biri.

Bir haftadır düzenlenen ırkçılıkla mücadele konulu paneller, konferanslar, geziler ve gösterilen belgesellerin yanı sıra geçen cumartesi ve çarşamba günü iki büyük yürüyüş gerçekleştirildi. King'in Lincoln Anıtı'nda konuşmasını yaptığı 28 Ağustos Çarşamba günü binlerce sivil hak savunucusunun, iş, adalet ve eşitlik için yürüyüşünden sonra, aynı yerde Obama da konuşma yaparak eşitlik için ülkede yapılacak işlerin bitmediğine vurgu yaptı. Ancak doğrudan ve açık olarak Afrikalı Amerikalılara yönelik politika izlememesi nedeniyle Obama, zaman zaman bu kesimler için "yeterince şey yapmadığı" için eleştiriliyor. Ancak Obama döneminde, ABD'nin çok da görmek istemediği geçmişiyle daha fazla yüzleşmeye başladığı da bir gerçek. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Amerikalı Siyahiler 'Hayal'E Ne Kadar Yakın? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:41 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,31 liradan, euro ise 34,91 liradan satılmıştı.

  • Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi
    09:39 Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi

    17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Ankara-Tatvan turistik tren seferi ile ilgili Bitlis'in Tatvan ilçesinde istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda, turistik seferlerin bölgenin tanıtımına katkıları ele alındı ve hazırlıklar masaya yatırıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü ve TATSO Başkanı da seferlerin son durumu ve hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Toplantıda yapılan istişarelerle birlikte organizasyon sona erdi.

  • AGD Kayseri Şubesi Gazze İftarı Düzenledi
    09:38 AGD Kayseri Şubesi Gazze İftarı Düzenledi

    Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kayseri Şubesi tarafından 'Gazze İftarı' düzenlendi. Programda hurma, çorba ve ekmek ile iftar yapıldı. AGD Kayseri Şube Başkanı Yusuf Şahin ve Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan da konuşma yaptı.

  • Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi
    09:36 Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 3 bin 118'i emniyet, bin 442'si jandarma ve 74'ü sahil güvenlik personeli olmak üzere toplam 4 bin 634 personelin görevlendirildiğini açıkladı. Seçim Güvenliği Toplantısı'nda seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.

  • Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada
    09:36 Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada

    Trendyol Süper Lig'de geride kalan 30. haftada en centilmen takım Trabzonspor oldu. Trabzonspor, 1 kırmızı kart ve 45 sarı kartla ligin en az kart gören takımı oldu. Ayrıca, Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı da geçtiğimiz ay en centilmen teknik direktör olarak seçilmişti.

  • Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu
    09:35 Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Çanakkale'nin Yenice ilçesinde bir evde yapılan operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ise serbest bırakıldı.

  • Düzce'ye Uyuşturucu Getiren 3 Şahıs Yakalandı
    09:33 Düzce'ye Uyuşturucu Getiren 3 Şahıs Yakalandı

    Düzce İl Emniyet Müdürlüğü narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından yapılan çalışmada, Düzce'ye uyuşturucu getiren 3 şahıs yakalandı. Şahısların üzerinde ve araçlarında yapılan aramada bin 582 adet sentetik ecza ve 13 gram metamfetamin ele geçirildi. Şüpheliler, uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan adli makamlara sevk edilecek.

  • Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Manisa Valisi Enver Ünlü başkanlığında 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzurlu ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesi amacıyla toplantı düzenlendi. Seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü. Toplantıya ilgili kurumların yetkilileri katıldı.

  • Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Bitlis'in Hizan ilçesinde, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin güvenli ve huzur içinde geçmesi için alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar ele alındı.

  • Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle yağmurla çamur yağdı
    09:31 Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle yağmurla çamur yağdı

    Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle sabaha karşı yağmurla bir süre çamurlu yağış etkili oldu. Bu durum park halindeki araçların kaporta ve camları ile binaların pencerelerinin hafif çamurla kaplanmasına neden oldu.

  • VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı
    09:31 VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,1 artışla 10.114,75 puandan başladı. Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.


Advertisement