Amerikan Şirketleri Derneği Gala Gecesi Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Amerikan Şirketleri Derneği Gala Gecesi Yapıldı

Amerikan Şirketleri Derneği Gala Gecesi Yapıldı

Amerikan Şirketleri Derneği gala gecesi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımı ile gerçekleşti.

30.09.2013 08:22  Güncelleme: 09:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerikan Şirketleri Derneği'nin (AmCham Türkiye/ABFT) 9'ncu yıl gala gecesi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımı ile gerçekleşti. ABD Ankara Büyükelçisi ve ABFT Onursal Başkanı Francis J. Ricciardone, General Electric Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Jeffrey R. Immelt, Citibank Türkiye Genel Müdürü ve ABFT Yönetim Kurulu Başkanı Serra Akçaoğlu ile yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı gece, siyaset ve iş dünyasını bir araya getirdi. Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik, politik ve kültürel ilişkilerin değerlendirildiği gecede, iki ülke arasında yaşanan ekonomik gelişmeler katılımcılarla paylaşıldı.

ABD'li şirketlerin Türkiye'de yatırım ve ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla 2004 yılında temelleri atılan, iki ülke arasında saygın ve etkili bir iş ortaklığı köprüsü kurmak için çalışmalarını sürdüren Amerikan Şirketleri Derneği'nin (AmCham Türkiye/ABFT) 9'ncu yılı görkemli bir gala gecesi ile kutlandı. Üst düzey bürokrat ve 300'e yakın sektör profesyonellerini bir araya getiren geceye Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD Ankara Büyükelçisi ve ABFT Onursal Başkanı Francis J. Ricciardone, General Electric Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Jeffrey R. Immelt, ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, Citibank Türkiye Genel Müdürü ve ABFT Yönetim Kurulu Başkanı Serra Akçaoğlu ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

"TÜRKİYE'DEKİ HER 3 ABD'Lİ ŞİRKETTEN 2'Sİ YENİ YATIRIM DÜŞÜNÜYOR"

Amerikan Şirketler Derneği(ABFT) Yönetim Kurulu Başkanı Serra Akçaoğlu gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Türkiye ve ABD arasındaki ticarette büyük potansiyel bulunduğuna dikkat çekti. Amerikan Ticaret Bakanlığı'nın Türkiye'yi Avrupa kıtasında en öncelik verdiği yedi pazar arasında gösterdiğini belirten Akçaoğlu: "Geçtiğimiz 5 yılda Türkiye – ABD arasındaki dış ticaret 16 Milyar Dolar'dan yaklaşık 20 Milyar Dolar'a yükseldi. Aynı süre zafında, ABD ticaretinin toplam ticaretimizdeki payı %5'den %6'ya çıktı. Tüm bu veriler ikili ticarette kaydettiğimiz ilerlemeyi işaret ederken, daha yapabileceğimiz birçok çalışma ve atılacak pek çok adım olduğunu da ortaya koyuyor." dedi.

Amerikan Şirketler Derneği olarak her iki ülke arasındaki iş ortamını desteklemeyi hedeflediklerini belirten Akçaoğlu: "ABFT'ye üye şirketlerin ülkemizde yaklaşık 37 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor ve 60.000'in üzerinde bir istihdam sağlıyor. ABFT olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ışığında ülkemizde faaliyet gösteren her 3 Amerikan şirketinden 2'sinin Türkiye'ye yeni yatırımlar yapmak niyetinde olduğunu görüyoruz. ABFT olarak Türkiye ekonomisi, ticaret ortamı ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz." dedi.

"YATIRIMLARA VERİLEN TEŞVİKLERDE DÜNYANIN EN CÖMERT ÜLKESİYİZ"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile ABD arasındaki var olan siyasi ve ekonomik ilişkilerin çok daha ileri seviyeye taşınması noktasında Amerikan Şirketler Derneği ve Sivil Toplum Kuruluşlarının önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini, bu çalışmaları çok önemsediğini ve desteklemeye devam edeceğini söyledi. Türkiye ile ABD'nin iki önemli müttefik olduğunu ifade eden Çağlayan, iki ülke arasındaki dostluğu "mükemmel" olarak nitelendirdi. ABD ile Türkiye arasındaki Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi'nin (ETSİÇ - FSECC) 4 temel üzerine kurulduğuna işaret eden Çağlayan, "Birincisi aramızdaki ticaretin hacminin artırılması. İkincisi aramızdaki ticarette karşılaştığımız sorunların çözülmesi. Üçüncüsü iş dünyasının Türkiye'den ABD'ye, ABD'den Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmasının sağlanması. Dördüncüsü ise Türk ve Amerikan iş dünyasının üçüncü ülkelerde işbirliği yapmalarının sağlanması. Üçüncü ülkelerde yapılacak işbirliği her iki tarafın da mevcut kapasitelerini ve avantajlarını birlikte kullanması demektir" açıklamasını yaptı. Türk sanayisinin önemli bir zihniyet devriminden geçerek yüksek katma değerli, yüksek teknolojili ve markalı ürün yelpazesine geçeceğini belirten Çağlayan, "Teşvik sistemimize de tamamen bunu gerçekleştirecek şekilde düzenledik. Türkiye yatırımlara verilen teşvikler açısından dünyanın en cömert sistemine sahiptir" dedi. Türkiye'nin artık şampiyonlar liginde oynamaya karar veren bir ülke olduğunu ifade eden Çağlayan, "Türkiye ekonomik ve demokratik standartları son derece yüksek bir ülke haline gelecektir. Ayın 30'unda Sayın Başbakanımızın açıklayacağı yeni demokratikleşme paketi, bu konuda çok önemli mesajlar verecektir. Türkiye'nin standartlarını, halkımızın temel hak ve özgürlüklerini en iyi şekilde yükseltmek konusunda kararlıyız" diye konuştu.

"ULUSAL ÇIKARLARIMIZ ÖRTÜŞÜYOR"

ABD Ankara Büyükelçisi ve ABFT Onursal Başkanı Francis J. Ricciardone, iki ülke arasındaki tarihi dostluğun, ticari anlamda da öneminin arttığına değinerek, "Türkiye'nin jeopolitik olarak bölgedeki iş merkezi olma potansiyeli her geçen gün daha da kuvvetleniyor; sıcaklık, ilgi, saygı ve alaka artıyor. Türkler ile ABD'liler arasındaki temas ve faaliyetler iki ülkeyi birbirine daha da yaklaştırıyor" dedi. İki ülkenin stratejik ortak çıkarlarının söz konusu ortaklığın kalıcı olmasını sağlayan temellerden birisi olduğunu vurgulayan Ricciardone, ulusal çıkarların çok örtüştüğünü söyledi. Son yıllarda daha fazla Amerikan şirketinin Türkiye'ye geldiğini kaydeden Ricciardone, Citibank ve General Electric gibi şirketlerin de Türkiye'deki faaliyetlerini artırdığını ifade etti. Her iki hükümetin ticaretteki engelleri kaldırmak için çok çalıştığını belirten Ricciardone sözlerini şöyle sürdürdü; "Türkiye dev adımlar atıyor. Yapacak çok şeyimiz var. Pek çok Türk şirketi ABD'de ofis açtı. Aynı şekilde Türk markaları ABD'lilere ulaşmaya başladı. Türk ihracatçılarının, Türk markalarının ülkemizde daha fazla yer almasını istiyoruz. Geçen 4 yıl içinde ABD ile Türkiye arasındaki ticarette yüzde 75 oranında bir büyüme yaşandı. İki ülke arasındaki iş ilişkilerinde daha çok büyüme istiyoruz. Transatlantik Anlaşması'ndan Türkiye de çok büyük fayda sağlayacak".

"900 MİLYON DOLARLIK YATIRIM PLANIMIZA SADIK KALACAĞIZ"

Gecede General Electric Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Jeffrey R. Immelt ise değişen ve karmaşıklaşan küresel koşullar ışığında ülkelerin ve şirketlerin başarılı olması için verimlilik artırıcı unsurlar hakkında katılımcılarla görüşlerini paylaştı. Türkiye'nin hedeflenen stratejiler açısından önemine de değinen Immelt, "GE olarak ilk kez 1948 yılında Türkiye'de varlık gösterdik ve önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Geçen yıl açıkladığımız 900 milyon dolarlık yatırım planımıza sadık kalacağız. Bunun için ileri teknoloji ile rüzgar enerjisi başta olmak üzere, havacılık, enerji, sağlık, ulaşım ve altyapı geliştirme alanlarında yatırımlar planladık. Bu alanlardaki önemli projeler konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye'de geçtiğimiz 15 ay içinde 515 milyon ABD dolarına ulaşan yatırımlarımızda, Türkiye'nin 2023 yılı vizyonunu destekleyecek ve ülkenin tüm potansiyelini ortaya koymasını sağlayacak olan ekonomik üretkenlik, rekabet gücü ve operasyonel etkinlik alanlarına odaklandık. Kamu kurumları ile özel sektör arasındaki işbirliklerinin fark yarattığına inanıyoruz ve Türkiye'de gitmeyi seçtiğimiz yol da bu" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Amerikan Şirketleri Derneği Gala Gecesi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement