Amsterdam'ı İlk Kez Bir Kadın Yönetecek - Son Dakika
Dünya
BBC

Amsterdam'ı İlk Kez Bir Kadın Yönetecek

Amsterdam Belediye Meclisi'nde'ndaki en büyük sol grup olan Yeşil Sol Parti'nin eski lideri Femke Halsema, Amsterdam'ın yeni belediye başkanı seçilerek, tarihte bir ilk oldu.

28.06.2018 07:07  Güncelleme: 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hollanda'nın başkenti Amsterdam, tarihinde ilk kez bir kadın belediye başkanı tarafından yönetilecek. Amsterdam Belediye Meclisi'ndeki en büyük sol grup olan Yeşil Sol Parti'nin (GL) eski lideri Femke Halsema, Amsterdam'ın yeni belediye başkanı seçildi.

Amsterdam'ı İlk Kez Bir Kadın Yönetecek

ÖNCEKİ BAŞKAN SAĞCIYDI

Önümüzdeki günlerde Kral Willem - Alexander tarafından resmen atanacak olan Halsema, 6 yıl boyunca belediye başkanlığı koltuğunda oturacak. Amsterdam 1946 yılından 2017 yılına kadar sadece sosyal demokrat eğilimli İşçi Partili (PvdA) belediye başkanlar tarafından yönetildi. İşçi Partili son başkan Eberhard van der Laan'ın kanser nedeniyle geçen yıl yaşamını yitirmesi üzerine, geçici olarak eski Lahey Belediye Başkanı liberal sağ politikacı Jozias van Aartsen atandı. Ancak sağcı başkan dönemi uzun sürmedi.

"CESUR, KARARLI VE MERHAMETLİ" KRİTERLERİ

Amsterdam Belediye Meclisi, Nisan ayında başkanlık için başvuru çağrısı yaptı. Meclis'in duyurusunda, yeni başkanın, "cesur, kararlı ve merhametli" olması gerektiği vurgulandı. Belediye başkanlığı için ilk aşamada az sayıda talep geldi. İkinci turda ise, 16 kadın 69 erkek olmak üzere toplam 85 başvuru yapıldı. Başvuruları inceleyen Gizli Danışma Kurulu, eski Yeşil Sol Parti lideri Halsema'yı Amsterdam Belediye Başkanlığı için uygun buldu.

Amsterdam'ı İlk Kez Bir Kadın Yönetecek

"BİRLEŞTİRİCİ OLABİLİR" DENİLEREK SEÇİLDİ

Yeşil Sol Parti, Mart ayında yapılan yerel seçimlerde, Amsterdam Belediye Meclisi'nde en fazla sandalye kazanan parti olmuştu. Kurul, "kenti ve sorunlarını yakından tanıdığı ve toplumun değişik kesimleri için birleştirici rol üstlenebileceği" gerekçesiyle tercihini kadın politikacıdan yana yaptı. Amsterdam Belediye Meclisi, Femke Halsema'nın kentin yeni belediye başkanı olarak atanması için, ismini Kraliyet Komiseri Johan Remkes'e bildirdi. Hollanda İstihbarat Teşkilatı'nın (AIVD) güvenlik soruşturmasının ardından Kral Willem - Alexander, Halsema'yı resmen göreve atayacak.

"DENEYİMSİZ" İTİRAZLARI VARDI

Hollanda'da yerel hükümet konumundaki belediye meclisleri halk tarafından seçiliyor. Belediye başkanları ise, meclisin önerisiyle Kral tarafından atanıyor. Amsterdam Belediye Meclisi'ndeki aşırı sağcı grup, "yeterli deneyimi bulunmadığı" gerekçesiyle Halsema'nın belediye başkanlığına getirilmesine karşı çıkıyordu.

FEMKE HALSEMA KİMDİR?

Amsterdam'ın tarihindeki ilk kadın belediye başkanı olan Halsema, 1966 yılında doğdu. Sosyal demokrat bir aileden gelen kadın politikacı, Utrecht Üniversitesi'nde sosyal bilimler eğitimi gördü.

Siyasete 1993 yılında İşçi Partisi'nde atılan Halsema, Amsterdam polisinin 1997'deki Avrupa Zirvesi protestolarına yönelik tutumuna yepki göstererek, partisinden istifa etti.

Halsema 1998 yılında Yeşil Sol Parti'den milletvekili seçilerek Meclis'e girdi. 2002 - 2010 yılları arasında partinin liderliğini üstlenen Femke Halsema, Ocak 2011'de siyasetten ayrıldığını açıkladı.

Yaşamına yayıncılık ve köşe yazarlığı ile devam eden Halsema, iki çocuk annesi ve uzun yıllardır Amsterdam'da yaşıyor.

Amsterdam\'ı İlk Kez Bir Kadın Yönetecek
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Amsterdam'ı İlk Kez Bir Kadın Yönetecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Rusya'da yeni saldırı girişimi! Orta Asya kökenli 3 kişi son anda yakalandı
    10:43 Rusya'da yeni saldırı girişimi! Orta Asya kökenli 3 kişi son anda yakalandı

    Moskova'da 139 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının şokunu yaşayan Rusya'da yeni bir saldırı girişimi oldu. Rusya iç istihbarat örgütü tarafından yakalanarak gözaltına alınan 3 kişinin Stavropol'daki kalabalık bir etkinliğe bombalı saldırı düzenlemeyi planladığı öğrenildi.

  • Tokyo'da İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi
    10:33 Tokyo'da İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi

    Japonya'nın başkenti Tokyo'da, demir yolu ve metro trafiğinin ana bağlantı noktalarından Şincuku'da, İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi. Japon sivil toplum kuruluşları üyeleri ile Müslüman ülkelerin Tokyo'da yaşayan vatandaşları, başkentteki Şincuku İstasyonu'nun önünde bir araya geldi. İstasyon önündeki cadde boyunca kordon oluşturan göstericiler, 'Nehirden denize özgür Filistin', 'Gazze'de soykırımı durdur', 'Ateşkes hemen', 'Terörist İsrail' sloganları attı. Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail ordusunun yoğun saldırılarını protesto eden göstericiler, Filistin ve Japonya bayraklarını birlikte taşıdı. Budist ve Hristiyan inancının mensuplarının da katıldığı gösteride 'Japonya halkı Filistin halkıyla beraber' pankartları taşındı.

  • İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında 38 düzensiz göçmen yakalandı
    10:23 İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında 38 düzensiz göçmen yakalandı

    Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında lastik botta bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisi üzerine harekete geçti. Ekipler, 1'i çocuk toplamda 38 düzensiz göçmeni yakaladı. Yakalanan göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Ülke savaştayken komutanın yaptığına bakın! 3 meslektaşı ile aşk yaşadı, o anlar böyle kayda alındı
    09:46 Ülke savaştayken komutanın yaptığına bakın! 3 meslektaşı ile aşk yaşadı, o anlar böyle kayda alındı

    Ukrayna'da bir gizli kamera, aynı anda 3 meslektaşı ile aşk yaşayan komutanı kayda aldı. Ülkede savaş devam ederken çekilen görüntüler sosyal medyada büyük infial yarattı.

BBC

Advertisement