Ana Arı Sıkıntısı... - Son Dakika
Yerel

Ana Arı Sıkıntısı...

Günay Nuh - Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, ana arı konusunda gerek yurtiçi, gerekse yurtdışındaki talepleri karşılayamadıklarını söyledi.

15.09.2011 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günay Nuh - Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, ana arı konusunda gerek yurtiçi, gerekse yurtdışındaki talepleri karşılayamadıklarını söyledi.

Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahan'ın Kafkas arı ırkının gen merkezi olduğunu anımsatarak, bal üretiminin yanı sıra, ana arı üretiminde de önemli bir potansiyele sahip olduklarını belirtti.

Ana arı üretiminde istenilen seviyede olamadıklarını dile getiren Evliyaoğlu, yeterli üretimin olmaması yüzünden taleplere karşılık veremediklerini belirterek, "Şuan il geneli 12 ana arı işletmemiz var. Bunların ortalama yıllık üretimi 10 bin ana arı. Bu bizim için yeterli bir rakam değil. Yurt içi ve yurt dışındaki taleplere karşılık vermemiz için en az üretimi 20 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bir ay önce Gürcistan Ahıska bölgesindeki arıcılardan 2 bin ana arı talebi oldu, ancak veremedik. Biz şuan sadece çevre illerin taleplerine karşılık verebiliyoruz" diye konuştu.

Ana arı üretiminin kaliteli olması halinde bal üretiminin de kaliteli olacağına dikkati çeken Evliyaoğlu, şunları kaydetti:

"Bir bölgede eğer ana arı üretimi iyi ise, kovanlardaki ana arılar da gençtir demektir. Genç bir ana arılı kovan ile yaşlı ana arılı kovan arasında yüzde 100'lere varan bir fark var. Bal verimi daha yüksek oluyor. On binlerce işçi arı ve gerektiği kadar erkek arı bulunan kovanda, tek başına olan ana arı, kovanda bütün gelişme ve verimliliğine yön verir. Bu nedenle ana arı yetiştiriciliği ve kullanımı teknik arıcılıkta büyük önem taşır. Kovanda genç ve kaliteli ana arı bulundurulması ve bunun sonucunda güçlü kovan çalışılması ekonomik arıcılık için bir zorunluluktur. "

Bir ana arının ömrünün ortalama 3 yıl olduğunu ifade eden Evliyaoğlu, ana arının ömrünün sonunda veriminin gittikçe düştüğünü belirtti.

Birlik olarak üreticilerin ana arı üretimini arttırmaları için destek olacaklarını anımsatan Evliyaoğlu, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir dönemler ana arının üretimi için üreticiye ana arı başına 15 lira destek veriyordu. Bu destek 2008 yılı itibariyle kesildi. Biz bu desteğin devam etmesi için yeniden girişimlerde bulunacağız. Çünkü dolaylı olarak ana arının üretimini olumsuz etkiledi" şeklinde konuştu.

Evliyaoğlu, bölgede ciddi bir sektör olan Kafkas ırkı ana arının adetinin ortalama 30 liradan alıcı bulduğunu kaydetti.

-"KAFKAS ARI IRKININ ÖZELLİĞİ"-

Kafkas arısı uysal, çalışkan soğuk ve hastalıklara karşı dirençli olma gibi üstün ırk özellikleri vardır. Hortumları diğer arı cinslerinden uzundur. Dil uzunlukları (7, 5 milimetredir). Bu özelliği nedeniyle, çiçeğin derinliklerinden rahatlıkla yararlanabiliyor. Sık sık oğul verme eğilimine girmemeleri bu ırkın üstün nitelikleri arasındadır.

Yavru verimleri yüksektir ve kuvvetli aileler meydana getirirler. En kuvvetli oldukları devre yaz ortasıdır. Çok uslu olmalarına rağmen, dışardan gelen yağmacı arı ya da diğer zararlılara karsı kovanlarını oldukça iyi korurlar.

- ARDAHAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ana Arı Sıkıntısı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement