Anadolu Ateşi, 15. Yılını Özel Bir Gösteriyle Kutlayacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Anadolu Ateşi, 15. Yılını Özel Bir Gösteriyle Kutlayacak

Anadolu Ateşi, kuruluşunun 15. yılına özel bir gösteriyle 13 Şubat'ta sanatseverlerle buluşacak.

29.01.2016 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Ateşi, kuruluşunun 15. yılına özel bir gösteriyle 13 Şubat'ta sanatseverlerle buluşacak.

Ülker Sports Arena'daki toplantıda AA muhabirine açıklamalarda bulunan Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, gösterinin, 15 yıllık deneyimlerini anlatan özel bir kolaj filmle başlayacağını belirterek, "Kuruluş günümüzden bugüne kadar geçirdiğimiz evreleri ve dünya maceralarımızı, yolculuğumuzu anlatan görüntüler var. Yani sınav ve seçmelerden başlayıp, sahneye çıktığımız aşamaya kadar" dedi.

Erdoğan, gösteride, 4 kuşak Anadolu Ateşi dansçısının bir arada olacağına dikkati çekerek, "Yani sadece klasik bir Anadolu Ateşi gösterisi değil Kıvılcım ile Troya repertuvarlarından ve yeni çalıştığımız danslardan da örnekler olacak. 4 yaşındaki dansçı ile 50 yaşındaki dansçı aynı sahnede olacak. Daha 3 hafta önce başlayan çocuktan, bu topluluğa 16 yılını vermiş emektar dansçılara kadar herkesin aynı sahnede olduğu ve özel bölümlerin eklendiği bir gösteri olacak" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ateşi'nin Türkiye'deki dans kültürüne yaptığı katkılara da değinen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye halk danslarına ve dans kültürüne önemli bir katkı, bu anlamda bir rönesans yaşattık. Türkiye'de dans seyircisi ortaya çıktı. Daha önce küçük salonlarda, sanatın bu dalıyla buluşan izleyici, bu tip mekanlara taşındı. Bunun öncüsü biziz. Arkasından televizyonlarda dans yarışmalarının yapılması ve bir dans kültürünün gelişmesinde önemli bir katkımız var. Bir de öz güven getirdi. Kendi kültürümüzle olan ilişkimiz 2000'li yıllardan önce biraz daha problemliydi. Yerli diziler ve yerel motifli şeyler bile o tarihlerden sonra başladı. Bir sürü dizinin içinde zeybek dansı yapılıyor. Halk danslarımıza olan yaklaşımımız değişti ve hak ettiği saygıdeğer pozisyona geldi. Bir de yurt dışına gittiğimizde, orada yaşayan Türk insanlarının gururunu yaşamak gibi muhteşem bir tecrübe yaşadık."

"Bu okullarda sadece dans figürleri öğretmiyor, bir yaşam biçimi öğretiyoruz arkadaşlarımıza"

Mustafa Erdoğan, Ülker Sports Arena'nın 4 yıl önce Troya gösterisiyle açıldığına işaret ederek, "Şükürler olsun ki 15 bin kişilik bir salonda, 15 sene sonra yine oynayabiliyoruz. Yine bütün tribünlerimiz dolu. Seyircimiz var her zaman olduğu gibi. Dünyanın her yerinde bütün salonları doldurduk. Dünyanın en büyük sahnelerinde oynadık. Türkiye'de, sahnesi en büyük tiyatroyu Antalya'da inşa ettik" diye konuştu.

Gaziantep, Antalya, İstanbul ve Ankara'da okulları olduğunu kaydeden Erdoğan, yüzlerce öğrencileri bulunduğunu söyleyerek, "Amatör olarak dans etmek isteyenler de gelip bizle dans ediyorlar. Biz dansçılığın, dünyanın en güzel şeyi olduğunu anlatmaya çalışıyoruz insanlara. Dansçı demek dünyanın en güzel insanı demek. Bu okullarda sadece dans figürleri öğretmiyor, bir yaşam biçimi öğretiyoruz arkadaşlarımıza. Anadolu terbiyesini öğretiyoruz insanlarımıza" dedi.

Genel Sanat Yönetmeni Erdoğan, bugüne kadar yaptıkları çalışmalara dikkati çekerek, şu bilgileri aktardı:

"15 yıl içinde Sibirya'dan Bahreyn'e, Amerika'dan Yeni Zelanda'ya kadar 97 ülkede, 40 milyonun üzerinde seyirciye ulaştık. Bu, Türkiye kültürünün başarısı ve kendi kültürümüze olan inancımızla da ilgili bir şey. Biz kendimizi birer dava adamı gibi görüyoruz. 1999'da provalara başladık. 2001'de sahneye çıktık. 2001'de sahnede söylediğim şey şuydu: 'Şu anda bu perdenin arkasında 90 tane Türk genci, 90 inançlı adam var. Biz bugün sizinle selamlaşacağız ve bundan sonra dünyaya açılacağız. Orada sizi temsil edeceğiz. Orada bir Türkiye masalı anlatmaya çalışacağız' dedim ve bu sözümüzü tuttum. Şimdi bunun 15. senesinde tekrar kendi seyircimizle buluşacağız."

"Türkiye'ye daha güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz"

"Bir insanı tanımak için onunla seyahat etmek gerekir" şeklindeki düşünceyi hatırlatan Erdoğan, "Ben bu arkadaşlarımla yaptığım bu uzun seyahatten çok mutluyum. Hepsini yüksek bir aşkla, tutkuyla seviyorum. Türkiye'ye daha güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, mart ya da nisan ayında açılması planlanan Emek Sineması'na ilişkin de "Emek Sineması'nın yeniden dönüştürülmesi ve tekrar hizmete açılması önemli bir şey. Orayı da biz açacağız. Oradaki Anadolu Ateşi gösterisi de özel bir gösteri olacak" şeklinde konuştu.

Halk danslarını bale, modern dans ve dansın diğer disiplinleriyle sentezleyerek, dünya çapında büyük ilgi gören gösteriler sunan topluluk, 150 kişilik dansçı kadrosuyla 400 metrekarelik sahnede performans sergileyecek. Etkinlik, 15 dakikalık film gösterimi dahil toplam 105 dakika sürecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Anadolu Ateşi, 15. Yılını Özel Bir Gösteriyle Kutlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement