Anadolu'da Sevgi ve Aile Bağlarının Çimentosu: Honça - Son Dakika
Kültür Sanat

Anadolu'da Sevgi ve Aile Bağlarının Çimentosu: Honça

Orta Asya ve Anadolu'ya uzanıp özellikle Nevruz Bayramı'nda yaşatılan ve dünür aileler arasındaki hediyeleşme olan honça geleneği, yeni evlenen çiftlerin eksiklerinin giderilmesinin yanı sıra çiftler ile aileleri arasındaki sevgi ve kaynaşmanın çimentosu oluyor.

19.03.2018 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN YILDIZ - Orta Asya ve Anadolu'ya uzanıp özellikle Nevruz Bayramı'nda yaşatılan ve dünür aileler arasındaki hediyeleşme olan honça geleneği, yeni evlenen çiftlerin eksiklerinin giderilmesinin yanı sıra çiftler ile aileleri arasındaki sevgi ve kaynaşmanın çimentosu oluyor.

Anadolu'nun kadim kültürünün vazgeçilmez hediyeleşme gelenekleri arasında yer alan, yeni evlenecek çiftlerin ihtiyaçlarının giderilmesinin yanı sıra ailelerin ve çiftlerin birbirine olan sevgisi ve bağlılığını göstermesi açısından da önem taşıyan honça geleneği, Iğdır'da asırlardır yaşatılıyor.

Orta Asya'da günümüze uzanan geleneklerden olan honça, gerek yuva kuracak gelin ile damada gerekse yakın akrabalara verilen ağırlık ya da yüz görümlüğü gibi düğün hediyesi anlamına geliyor.

Toplumu ilgilendiren düğün ritüellerinin güzelliğinin yanında zahmetine katlanan kişi ya da aileler arasındaki bağlılığı "yarım elma gönül alma" düşüncesiyle düzenlemesi bakımından değerli görülen honça, Nevruz Bayramı'nda Iğdır'da özellikle nişanlılar arasında gönderilen en değerli hediyelerin başında yer alıyor

"Yeni yılın başlangıcı", "baharın müjdecisi" ve "doğa bayramı" olarak kabul gören Nevruz Bayramı kapsamında Iğdır'da nişanlı çiftlerin aileleri birbirlerine "honça" adı verilen hediyeler gönderiyor.

İçinde rengarenk küçük kaplarda yeşertilen buğday, mısır ve nohut gibi tahıllar olan semeninin yanı sıra 7 çeşit meyve, yemiş, önceden boyanan yumurtalar ve şekerlemelerin bulunduğu "yeddi levin" adı verilen yiyecekler ile gelin ve ailesi için kıyafetler bulunan honça, Nevruz'da damadın ailesince kız tarafına götürülüp gelin ve ailesinin bayramı kutlanıyor.

Nevruz'un en güzel hediyeleşme gelenekleri arasındaki yerini asırlardır koruyan gelenek çerçevesinde, aynı kaptan beraberce yemek yenerek başlayan evliliğin ayrılık getirmeyeceğine inanılması sebebiyle yeni evlenen çiftlerin odasına da yiyeceklerin bulunduğu honça konuluyor.

Honça titiz bir hazırlık gerektiriyor

Yöre sakinlerinden Berrin Anuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırlanan honçaların damat ailelerinin kültür ve geleneklerini temsil ettiğini söyledi.

Honçaların bazen günler öncesinden başlatılan çalışmalarla hazırlandığını belirten Anuk, "Honça, kökleri çok eskiye dayanan bir geleneğimizdir. Nişanlı kızlara erkek ailesince götürülür ve götürülmeden önce çok büyük ve titiz çalışma gerektiriyor çünkü neler alınacak, honçaya neler bırakılacak onların istişaresinin yapılması gerekiyor." dedi.

Anuk, hazırlaması zahmetli olan honçanın olabildiğince süslendiğini aktararak, "Yumurtaların soğan kabuğuyla kırmızı renge boyanması olmazsa olmazıdır. Yaza girildiğini ifade eden meyve sepetimiz var ve bu sepette çeşitli meyveler bulunur. En az 7 çeşit meyve ve çerezden oluşan Yeddi levin hazırlanır. Semeni, baharın ve Nevruz'un olmazsa olmazıdır, bereketi andıran ve temsil eden semeniler yeşertilir. Bunların dışında çikolata, lokum gibi çeşitler oluyor." diye konuştu.

Nişanlısına honça götüren İlteriş Kağan Taşkınsu, "Nevruz Bayramı etkinlikleri kapsamında nişanlı olan çiftler kız ailesine honça dediğimiz bir paket gönderiyor. Amacımız gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak, asırlardır büyüklerimizin bize gösterdiği Nevruz geleneklerini sonraki nesillere taşımak." ifadesini kullandı.

"Aile bağlarını geliştiriyor, bayrama renk katıyor"

Honçaya hazırlanırken büyük emek sarf edildiğini ve en güzel honçanın yapılması için erkek tarafının seferber olduğunu belirten Taşkınsu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nişanlıma honça getirdik, bunun yanında yine geleneklerimizden olan çeşitli hediyeleri sunacağız. Bu şekilde Nevruz Bayramı etkinliklerine devam ediyoruz. Dedelerimizin anlattığına göre honça geleneği asırlardır sürüyor, inşallah asırlarca da devam edecek. Honça çok güzel bir gelenek, aileler arasındaki bağları geliştiriyor, bayrama renk katıyor. Honça, Türk kültürünün ne kadar geniş ve kapsamlı kültür olduğunun örneklerinden birisidir."

Honça geleneği

Yörede Nevruz Bayramı'nda nişanlı kıza götürülmek üzere akşam ezanı okunmadan yapılmasına başlanan honça hazırlanmadan önce özellikle nişanlı kız için en kaliteli yiyecekler ve hediyeler seçiliyor.

Büyük bir tepsi içine mum yakılıp gelin için özenle seçilmiş yiyecekler, elbiselik ya da bir altının yanı sıra gelinin ailesi için çeşitli hediyeler konulup üzeri kırmızı eşarpla kapatılan honça, akşam ezanı sonrası damat ya da damat tarafındaki bir delikanlı tarafından damadın annesi ya da yengesince gelin evine götürülüyor.

Honçanın gelmesi sonrası toplanan gelinin ailesi, kızın kaynatasından ve nişanlısından gelen honçayı açıp bu hediye içindeki yiyeceklerden oluşan yeddi levinin içine nişanlı kız evinde daha önceden hazırlanan bir başka yeddi levini karıştırıp her iki ailenin kaynaşmasını, bütünleşmesini ve birlik olmasını amaçlıyor.

Honçayı götüren gence, kızın ailesince "halet" adı verilen çorap, gömlek ve boyanmış yumurta veriliyor.

Bu hediyeleşme sonrası kız tarafı damadın evini ziyaret edip hane halkına çeşitli hediyeler armağan ediyor.

Anadolu\'da Sevgi ve Aile Bağlarının Çimentosu: Honça
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Anadolu'da Sevgi ve Aile Bağlarının Çimentosu: Honça - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.


Advertisement