Kırıkkale'de Anadolu Gençlik Derneğinden Ahilik Pilavı - Son Dakika
Yerel

Kırıkkale'de Anadolu Gençlik Derneğinden Ahilik Pilavı

Anadolu Gençlik Derneği Kırıkkale Şubesi, Bilal Habeşi Cami avlusunda bin kişiye Ahiler Haftası nedeniyle pilav dağıttı.

28.09.2013 10:27  Güncelleme: 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kırıkkale Şubesi tarafından Bilal Habeşi Cami avlusunda bin kişiye Ahiler Haftası nedeniyle pilav dağıtıldı.

Kırıkkale Şube Başkanı Hasan Altın, burada yaptığı konuşmada, pazarın ve esnafın yerini alış veriş merkezlerinin aldığı, komşuya hayat hakkının tanınmadığı, kazanmak için her türlü yolun meşru görüldüğü, acımasız ve haksız bir rekabetin her geçen gün daha şiddetlenerek arttığı bir zaman dilimine gelindiğini söyledi.

Piyasada alın teri ve emek hor görüldüğünü ve kaynağı ne olursa olsun servetin kutsandığını ifade eden Altın, şöyle konuştu:

"Konfor ve haz düşkünü haline getirilmiş insan teki de kazanmak için aldatmaktan, sömürmekten, haksızlık yapmaktan imtina etmemektedir. Kardeşlik, paylaşmak ve merhamet revaçta olan iktisat anlayışında bir karşılık bulamamaktadır. Dürüstlük, güven, emanet bilinci ve yardımlaşmanın yerini modern zamanların tefecileri olan bankalar almıştır. Yetinme ve kanaat duygusu neredeyse ortadan kalkmış, çılgınca bir üretim ve tüketim yarışı herkesi kuşatmıştır. Ticari ilişkiler büyük sermaye sahiplerinin küçük sermaye sahiplerini yutarak büyüdüğü vahşi bir savaşa dönüşmüştür. Küçük bir azınlık temel ihtiyaçlar anlamında binlerce yıl tüketemeyeceği bir servete sahip olurken azımsanamayacak bir kesim ise bırakın işini büyütmeyi sadece ve sadece eve ekmek götürebilmek için banka kredisi peşindedir. Ticari hayatta dayanışma ve yardımlaşma rafa kalkmış; aldatıcı reklamlar, ahlaki değerlerden uzak tüketime yönelik propagandalar ve içi boş imaj taşıyan vitrinler helalinden kazanan esnafın çehresinin yerini almıştır. Varlıklı olmak insan varlığından daha çok önem arz etmektedir. Kendisi için istediğini kardeşi için de istemeyi, kendisi için istemediğini kardeşi için de istememeyi emreden ahlak ekonomik faaliyetlerin dışına itilmiştir. Böyle bir ortamda gerçekleşen ekonomik büyümenin toplumda huzur ve güven ortamı yerine çözülme ve kaos oluşturduğu da aklı selim herkes tarafından görülmektedir."

Ahiliğin bir meslek grubunun çıkarlarını korumak üzere örgütlenmiş bir yapı olmadığını belirten Altın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilakis kaynağını İslam'dan alan kadim değerlerin vücut bulması için bir silsile ve kardeşlik bağı ile birbirlerine kenetlenmiş her meslek grubundan yiğit ve cömert insanların oluşturduğu bir yaşama  biçimidir. Ahilik hem bu toprakların yurt oluşunda hem de hakkı üstün tutan bir anlayışın fetih  yürüyüşünde yüzlerce yıl süren bir öncü güç olmuştur. Vahşi kapitalizmin tasallutu altında ezilen piyasanın insani olan bir sürece geçmesi için Ahilikte vücut bulmuş değerlerin yeniden kuşanılması gerektiğine inanıyoruz. Bu değerlerin anlaşılması ve yaşanılması için de çalışmalarımızı tüm gayretimizle sürdürüyoruz."

Konuşmaların ve edilen duanın ardından yaklaşık bin kişiye hazırlanan Ahilik Pilavı dağıtıldı. - Kırıkkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kırıkkale'de Anadolu Gençlik Derneğinden Ahilik Pilavı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement