Anadolu'nun "Cerenleri" Kamera ile Korunuyor - Son Dakika
Güncel

Anadolu'nun "Cerenleri" Kamera ile Korunuyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde kurulan Anadolu Yaban Koyunu Üretme İstasyonu'nda koruma altına alınan 23 yetişkin ve bu yıl dünyaya gelen 9 yavru, kamera sistemi ile sürekli gözlem altında tutuluyor.

31.10.2017 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSTAFA BAYER - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde kurulan Anadolu Yaban Koyunu Üretme İstasyonu'nda koruma altına alınan 23 yetişkin ve bu yıl dünyaya gelen 9 yavru, kamera sistemi ile sürekli gözlem altında tutuluyor.

Dünyada sadece Türkiye'de üreme ortamı olan, büyük ve güzel gözlerinden dolayı halk arasında "ceren" olarak bilinen Anadolu yaban koyunlarının neslinin tükenmemesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından üretme istasyonları kuruldu.

Doğal yaşam alanı olan Konya ve Ankara'daki istasyonların ardından Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde kurulan üçüncü üretme istasyonunda da önemli başarı elde edildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mahmut Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretime başlanan ilk yılda 9 yavrunun dünyaya geldiğini söyledi.

Anadolu yaban koyununun endemik bir tür olduğunu ve neslinin tükenme tehlikesi taşıdığını belirten Temel, bu nedenle bakanlık olarak başlatılan çalışmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

"Üretme çiftliği bu tür için kurtuluş kapısı"

Şuhut'taki üreme merkezinin 280 dekar alana sahip olduğunu ve bu alanın güvenliğine büyük önem verdiklerini anlatan Temel, şöyle devam etti:

"Dünyada sadece ülkemizde olan bir türün, ülkemizde de sadece üç yerde üretimi yapılıyor. Diğer yerlerde olası bir sıkıntı olduğunda, üretme çiftliği bu tür için kurtuluş kapısı, kurtuluş alanı olacak. Bu açıdan da önemli bir çalışma olarak görüyoruz. Bu bilinçle çalışmaya devam ediyoruz. Üretme merkezinde Anadolu yaban koyunlarını gözleyebildiğimiz bir özel kamera sitemimiz var. Sürekli onları takip altında tutuyoruz. Alana sulama sistemi de kurduk. Su ve yem konusunda sürekli takviye yapıyoruz. Her türlü denetim en titiz şekilde yapılıyor."

"Alana ve doğal ortama adapte oldular"

Temel, yaban koyunlarının neslinin tükenmemesi için daha önce yaşadığı alanların yanı sıra farklı bölgelerde üretme istasyonları kurulduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu istasyonlardan birisi Ankara Nallıhan, diğeri ise Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde kuruldu. Konya'daki üretme istasyonundan nakledilen 13 dişi ve 10 erkek Anadolu yaban koyunu burada oluşturduğumuz sahaya bırakıldı. Yaban koyunları sahaya uyum sağlamakta sorun yaşamadı. Gayet güzel gelişme gösterdiler. 13 dişiden 9 yavru oldu. Bu bizim için çok büyük başarı. Aynı zamanda yetişkinlerin alanı benimsemesi sevindirici. Alana ve doğal ortama adapte oldular. Umduğumuzdan daha büyük başarı elde ettik."

Merkezde yaban koyunları için gerektiğinde kullanmak üzere kapanlar kurduklarını aktaran Temel, şunları kaydetti:

"Bu kapanlar sayesinde tamamını yakalayarak aşılama ve parazitlere karşı bakımlarını yapıyoruz. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda yaban koyunlarının sayısını artırarak daha sağlıklı bireyler elde etmek ve bu sağlıklı bireyleri doğal yaşam ortamları olan doğaya bırakmak. Doğal ortamlarında kendi hayatlarını sürdürebilmeleri çok önemli. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anadolu'nun 'Cerenleri' Kamera ile Korunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement