Anafartalar Zaferini Yaşatan Kutlama - Son Dakika
Güncel

Anafartalar Zaferini Yaşatan Kutlama

Anafartalar Zaferini Yaşatan Kutlama

ÇANAKKALE Savaşı'nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi'nin 102'inci yıldönümü, Conkbayırı'ndaki törenle kutlandı.

10.08.2017 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇANAKKALE Savaşı'nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi'nin 102'inci yıldönümü, Conkbayırı'ndaki törenle kutlandı.

Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayınca Gelibolu Yarımadası'na karadan çıkarma yaparak buradan boğaza ulaşmayı deneyen İtilaf Devletleri'nin umutlarının yok edildiği 10 Ağustos Anafartalar Zaferi, 102'inci yıldönümünde coşkuyla kutlandı. Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda düzenlenen törene; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 2'inci Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya Çanakkale Konsolosu Dylan Walsh, Yeni Zelanda Büyükelçiliğinden Maslahatgüzar Ed Mclsaaac, kaymakamlar, belediye başkanları ile gaziler ve vatandaşlar katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, 2'inci Kolordu Komutanlığı, Avustralya ve Yeni Zelanda çelenkleri, Atatürk Anıtı'na sunuldu. Şehitler anısına, saygı atışı yapıldı. Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşma yapan Albay Serhat Demirbaş, 10 Ağustos sabahının ilk ışıklarıyla beraber Çanakkale Savaşı'nın dönüm noktası olan tarihteki son büyük süngü savaşının başladığını söyledi. Çanakkale'de kazanılan zaferin, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar gelişmelerin kaynağı olduğunu ifade eden Demirbaş, şöyle dedi:

"Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ulusunun gözünde üstün bir kumandan ve yetenekli bir asker olduğunu ilk kez Çanakkale'de kanıtlamıştır. Çanakkale'de devleşen, gönüllerimizde ebedileşen ve tarihin altın sayfalarında destanlaşan yüce kahramanlar, huzur içinde uyuyun. Geçit vermediğiniz bu vatan emin ellerdedir. Hiç düşünmeden canlarınızı feda ettiğiniz bağımsızlık ve özgürlüğümüzün sembolü şanlı bayrağımız bu aziz vatan topraklarının üstünde sonsuza kadar dalgalanacaktır."

Çanakkale Ruhu'nu oluşturan ortak değerleri hatırlatan Vali Orhan Tavlı ise, bu zafer ve destanların tüm dünyaya ders verdiğini, tümünün kardeşliğin, insanlığın ve Çanakkale Ruhu'nun doğduğu yer olan Çanakkale'yi anlattığını söyledi. Vali Tavlı, şöylededi:

"İşte bunlardan biri ve en önemlisi de 10 Ağustos Anafartalar Zaferi'dir. 10 Ağustos yurdumuzu işgal etmek isteyen emperyalist güçlerin beklemedikleri bir anda Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal'in kırbacını şaklatarak orduyu taarruza kaldırdığı ve kurşunlara aldırış etmeden bir ok gibi ileriye süngüsüyle atılan kahramanların Zafer kazandığı gündür. 10 Ağustos 1915 gelecek nesilleri bağımsız bir devlet, hürriyet içinde yaşanır bir memleket bırakmak için şehit olan kahramanların Zafer kazandığı bir tarihtir."

Conkbayırı Anafartalar Zaferi'nin 102'nci yıldönümü için burada olduklarını kaydeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise, şöyle konuştu:

"Allah, büyük Türk Milleti'ne bir daha böyle acılar yaşatmasın. Emperyalizme karşı büyük Türk milletinin bu şanlı zaferini büyük bir saygı, hürmet ve yüce duygularla selamlıyoruz. Türkiye'mizi, imparatorluğumuzu yıkmak isteyen emperyalistlere karşı başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün silah arkadaşlarını buradan bir kez daha hürmetle, şükranla ve minnetle anıyoruz. Onlar olmasaydı, Çanakkale Zaferi olmasaydı, Sakarya Zaferi olmayacaktı. Çanakkale Zaferi olmasaydı, Büyük Taarruz olmayacaktı. Çanakkale Zaferi olmasaydı, Allah korusun belki Büyük Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyetimiz olmayacaktı. Onun için biz Çanakkale Zaferi'nin sadece emperyalizme karşı, ülkemizi işgal etmek isteyen müstevlilere karşı bir zafer olmadığını ve milletimiz için, devletimiz için, bir varoluş muharebesi, bir varoluş zaferi olduğunun farkındayız."

TARİHİ ZAFERİ TEKRAR YAŞATTILAR

Konuşmaların ardından tören Abdülkadir Katra Sanat Tiyatrosu ekibi tarafından askerlerin tarihteki son süngü hücumu olan Anafartalar Muharebeleri'ni canlandırmasıyla devam etti. 'Atatürk Anafartalar Kahramanı' isimli canlandırmada, Mustafa Kemal rolünü Abdülkadir Katra üstlendi. Canlandırmada; Conkbayırı'nda top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal'in göğüs cebindeki saate bir şarapnel parçasının isabet etmesi ve yaralı bir Anzak askerinin savaşa ara veren Türk askeri tarafından kucaklanıp, siperine götürülmesi sahnelerine de yer verildi. Ayrıca canlandırmada vatanı için canını vermeye hazırlanan Mehmetçiğin kendi cenaze namazını kılması, sela okunması ve askerlerin abdest alması gibi anlarda yer aldı. İzleyenler bu sahneler karşısında duygulandı. Tören sonunda Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Çanakkale Orhan Tavlı, 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, Anafartalar Zaferi Anı Defteri'ni imzaladı.

ANAFARTALAR'I DA GEÇEMEDİLER

Çanakkale Savaşları sırasında ihtilaf birlikleri Seddülbahir ve Arıburnu'ndaki çarpışmalardan sonra Gelibolu Yarımadası'nı buralardan geçmenin imkansız olduğunu görerek, Kuzey'deki Anafartalar'da yeni bir cephe açmış ve Conkbayırı'nı ele geçirmişti. Ancak 10 Ağustos 1915'de Mustafa Kemal'in emriyle başlatılan süngü hücumuyla, düşman püskürtülmüş ve ihtilaf devletlerinin Anafartalar'dan Gelibolu Yarımadası'nı geçme ümitleri sona ermişti.

- Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Anafartalar Zaferini Yaşatan Kutlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya'da trafik kazası sonrası çıkan kavgada 1 kişi yaralandı
    11:03 Konya'da trafik kazası sonrası çıkan kavgada 1 kişi yaralandı

    Konya'da iş yerlerinin bulunduğu sokak üzerinde araçlarıyla seyir halinde olan 2 komşunun karıştığı maddi hasarlı trafik kazasının ardından çıkan kavgada 1 kişi yaralandı. Kavga sırasında elinden yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Polis ekipleri olayla ilgili tahkikat başlatmıştır.

  • Türk Savunma Sanayisinin Alt Yüklenicileri Milli Platformlarda Önemli Görevler Üstleniyor
    11:03 Türk Savunma Sanayisinin Alt Yüklenicileri Milli Platformlarda Önemli Görevler Üstleniyor

    Türk savunma sanayisinin alt yüklenicileri, sahip oldukları teknolojik yetkinlikleriyle milli muharip uçak KAAN'dan milli fırkateyn TCG İstanbul'a Türkiye'nin kritik platformlarında önemli görevler üstleniyor.

  • Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında 11 sanığın yargılanması devam ediyor
    11:01 Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında 11 sanığın yargılanması devam ediyor

    Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında, eski Sakarya emniyet müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10'u eski emniyet mensubu, 3'ü firari 11 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Celse arasında gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından 1 tanık dinlendi. Cumhuriyet savcısı, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini ve firari 3 sanık hakkındaki yakalama kararının devamını talep etti. Firari sanıklar hakkındaki yakalama kararının devamına karar veren heyet, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor
    11:01 Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesine bağlı Mehmetli beldesinde yaşayan depremzede aile, izin alamadığı için yıkılan evinin yerine ev yapamıyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan aile, yetkililerden yardım istiyor.

  • Bilecik'te 60. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı
    10:59 Bilecik'te 60. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliklerle 60. Kütüphane Haftası kutlandı. Vali Şefik Aygöl ve Rektör Şükrü Beydemir'in katılımıyla gerçekleşen etkinlikte kitap okuma etkinliği ve kitap yürüyüşü düzenlendi. Ayrıca, İçe Halk Kütüphanesi açılışı yapıldı ve en çok kitap okuyan öğrenci ve yetişkinlere hediyeler verildi.

  • ESOGÜ Voleybol ve Futbol Takımları Başarılarını Rektör Çolak'a Sundu
    10:58 ESOGÜ Voleybol ve Futbol Takımları Başarılarını Rektör Çolak'a Sundu

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Voleybol Kadın-Erkek ve Futbol Erkek takımları, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Spor Müsabakaları'nda başarı elde etti. Kazandıkları kupaları ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak'a sundular. Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak, antrenörler ve sporcuları tebrik ederek başarılarının devamını diledi ve hediye takdiminde bulundu.

  • Kapaklı'da Çalınan Köpek Aranıyor
    10:58 Kapaklı'da Çalınan Köpek Aranıyor

    Kapaklı'da sahibinin bahçesinden çalınan 55 günlük Hera isimli köpek, polis ekipleri tarafından aranıyor. Köpeğin çalındığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı. Köpeğin sahibi, Hera'nın kendilerine geri teslim edilmesini istiyor.

  • Bozüyük'te Sentetik Uyuşturucu Operasyonu: Zanlı Yakalandı
    10:57 Bozüyük'te Sentetik Uyuşturucu Operasyonu: Zanlı Yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde yapılan asayiş uygulamasında, üzerinde sentetik uyuşturucu ve uyuşturucu kullanma aparatı bulunan bir zanlı yakalandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda, zanlı hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Sultangazi'de hakim ve savcıları taşıyan servis minibüsü kaza yaptı
    10:57 Sultangazi'de hakim ve savcıları taşıyan servis minibüsü kaza yaptı

    Sultangazi'de hakim ve savcıları taşıyan servis minibüsü, kontrolsüz şerit değiştiren otomobille çarpıştı. Kazada minibüste bulunan hakim ve savcılardan iki kişi hafif şekilde yaralandı. Kaza nedeniyle tünelde trafik yoğunluğu oluştu.


Advertisement