Anayasa Değişikliği Kararı Açıklanıyor - Son Dakika
Güncel

Anayasa Değişikliği Kararı Açıklanıyor

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 5982 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un İptali ve Yürütmesinin Durdurulması İstemiyle Açılan Davada Verilen Kararı Saat 20.00'de Düzenleyeceği Basın Toplantısıyla Açıklayacak.

07.07.2010 20:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemes Başkanı Haşim Kılıç, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada verilen kararı saat 20.00'de düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacak.

Anayasa Mahkemesi, Kanun'un bazı maddelerinin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi isteminin ilk incelemesini 3 Haziran Perşembe günü yapmıştı. Yüksek Mahkeme, yaptığı ilk inceleme yaklaşık 3 saat sürmüş, toplantı sonunda yapılan yazılı açıklamada, incelemenin 8 haziran 2010 salı günü devam edilmesine oy birliğiyle karar verildiği duyurulmuştu. Mahkeme, 8 Haziran'daki incelemesinde ise dosyada eksiklik bulunmadığından, dosyanın şekil yönünden incelenmesine karar vermişti.

Mahkeme, bugün yaptığı toplantıda, söz konusu kanunu inceledi ve karara vardı. AYM Başkanı Kılıç, 20.00'da yapacağı toplantı ile mahkemenin kararını açıklayacak.

Bu arada Anayasa değişikliklerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle AYM(Anayasa Mahkemesi)'nde açılan davada raportör Dr. Ali Rıza Çoban, 111 milletvekilinin imzaladığı dilekçedeki gerekçelere katılmadığı yönünde ikinci raporunu hazırlamış ve Mahkeme üyelerine sunmuştu. Raportör, yasalaşma süreci tamamlanmadan dava açılmayacağını savunmuş ve CHP'nin paketin iptaline ilişkin yaptığı başvurunun reddedilmesini istemişti.

Öte yandan, Mahkemenin vereceği karar, 12 Eylül'de yapılması kararlaştırılan referandumun da gidişatını belirlemiş olacak.

-DAVANIN SEYRİ -

Anayasa Mahkemesine iptal ve yürürlüğün durdurulması başvurusunu, 97 CHP milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP'li ve 1 DP'li de dilekçeye imza koymuştu.

CHP milletvekilleri dışında, DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı, İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan, Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı, Manisa Bağımsız Milletvekili Erdoğan Yetenç, DSP İstanbul Milletvekilleri Ayşe Jale Ağırbaş, Hüseyin Mert, Süleyman Yağız, Hasan Macit, DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural, DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi'nin de imzaları yer alıyor.

-BAŞVURU DİLEKÇESİ-

CHP'nin 111 imza ile Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda Anayasa değişikliğinin, Anayasa'nın 2, 4, 87 ve 175'nci maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle tüm maddelerinin iptali istendi. İptal başvurusunun gerekçesinde, değişiklik teklifinin, "teklif görünümü verilmiş bir kanun tasarısı" olduğu vurgulanırken Başbakan Erdoğan'ın üç kez grup toplantısı yaptığı ve milletvekillerine "Ya tarih yazarsınız ya tarih bizi siler" şeklindeki ifadesine de yer verildi. Gerekçede, "Anayasa değişikliğinin bir tasarı niteliğini taşımasına rağmen, teklif görünümü verilmeye çalışılarak önerilmesi, kamunun hukuka güven duygusunu da sarsmıştır. Bu da hukuk devleti ile bağdaşmaz" denildi.

Gerekçede, Meclis Genel Kurulu'ndaki 1 ve 2'nci tur oylamalarında oy gizliliğine uyulmadığı belirtilerek "Oy gizliliğinin ihlal edilmiş olması ise, oyun geçerliliğini ortadan kaldıran bir durumdur" görüşü dile getirildi.

Gerekçede ayrıca, yapılan değişiklikle HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yürütmenin etki ve baskılarına açık hale getirildiği vurgulanarak "Artık yargı, hukuki sınırlarına sığamayan AKP için bir engel oluşturmaktan çıkacak, kapatılma davaları ve yüce divan yargılamaları korku yaratmaktan uzaklaşacaktır" görüşüne yer verildi.

Gerekçede, "Anayasa Mahkemesi'nce tüm hükümlerinin iptal edilme olasılığı" bulunan Anayasa değişikliği için referandum sandıklarının kurulmasının sonradan giderilemeyecek bir zarar olduğu savunuldu

-HEYETTE KİMLER VAR?-

AYM heyetinde, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından atanan Başkan Haşim Kılıç, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atanan üye Fulya Kantarcıoğlu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan Başkan Vekili Osman Paksüt, üyeler Mehmet Erten, Ahmet Akyalçın, Zehra Perktaş, Serruh Kaleli, Serdar Özgüldür, Şevket Apalak ile Gül'ün atadığı üyeler Engin Yıldırım ve Nuri Necipoğlu yer alıyor. Buna göre Anayasa değişikliği ile ilgili karar verecek olan heyette Sezer'in atadığı 7, Gül'ün atadığı 2 ve Özal ve Demirel'in atadığı birer üye görev yapıyor.(ANKA)

(EÖ/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Anayasa Değişikliği Kararı Açıklanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement