Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Yıldırım; "Bireysel Başvuruların Sayısının Çok Olma Sebebi... - Son Dakika
Güncel

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Yıldırım; "Bireysel Başvuruların Sayısının Çok Olma Sebebi...

Maltepe Üniversitesi ve Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Anayasa Yargısı ve Hukuk Düzeni” konulu Konferansa katılan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Engin Yıldırım, “2018 için yaklaşık gelen başvuruların neredeyse yüzde 85’i şu ana kadar...

26.11.2018 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maltepe Üniversitesi ve Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Anayasa Yargısı ve Hukuk Düzeni" konulu Konferansa katılan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Engin Yıldırım, "2018 için yaklaşık gelen başvuruların neredeyse yüzde 85'i şu ana kadar sonuçlandırılmış durumda" dedi.

Maltepe Üniversitesi ve Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Anayasa Yargısı ve Hukuk Düzeni" konulu konferans gerçekleşti. Öğrencilerin yoğunlukta olduğu konferansta konuşan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Engin Yıldırım, mahkemeye gelen bireysel başvurular hakkında rakamsal bilgiler aktardı. Yıldırım; "2012'den bu yana gelen başvuru sayısı 206 bin. Bu 206 bin başvurudan 66 bini sonuçlandı. Yaklaşık 40 bin başvuru hala sonuçlandırılmayı bekliyor" diye konuştu. Bireysel başvuruların fazla olmasındaki sebebe değinen Yıldırım, "Bireysel başvuruların sayısının çok olma sebebinin ana nedenlerinden biri vatandaşın, yargıtayın veya danıştayın verdiği kararı beğenmemesinden kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

"2018 için gelen başvuruların yüzde 85'i kadar sonuçlandırılmış durumda"

Anayasa Mahkemesi'ndeki bireysel başvuruları rakamsal olarak açıklayan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Engin Yıldırım, "Mahkemenin iptal, itiraz dava sayısı yılda 150-200 civarında değişmekte. Şu an mahkemenin vaktinin önemli bir bölümünü bireysel başvurular almakta. 2012'den bu yana gelen başvuru sayısı 206 bin. Bu 206 bin başvurudan 66 bini sonuçlandı. Yaklaşık 40 bin başvuru hala sonuçlandırılmayı bekliyor. Bu oranın bu kadar yüksek olmasında darbe teşebbüsü ve sonrasında yaşanan olayların, olağanüstü hal dönemi uygulamalarının etkisi büyük. 2016 yılında 80 bin civarında bireysel başvuru yapıldı, bunlardan 16 bin tanesi ancak sonuçlandırabildi. Şu anki iş yükünün önemli bir kısmı o yıla ait. Mahkemenin bunları değerlendirme hızında artış var. 2018 için yaklaşık gelen başvuruların neredeyse yüzde 85'i şu ana kadar sonuçlandırılmış durumda. En geç 2 sene içerisinde Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurular -istisnalar dışında- bir yıl içerisinde sonuçlandırılabileceğini tahmin ediyorum. 66 bin sonuçlanan kararından çıkan ihlal sayısı 3 bine yakın. Bireysel başvuruların sayısının çok olma sebebinin ana nedenlerinden biri vatandaşın, yargıtayın veya danıştayın verdiği kararı beğenmemesinden kaynaklanıyor. "Bir de buraya başvurayım" zihniyetiyle Anayasa Mahkemesi'ne gelmesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

"İfade özgürlüğüne yönelik sınırlamalarda dünya standartlarına uygun kararlar vermekte"

Anayasa Mahkemesi'nin ifade özgürlüğü konusunda da bilgi aktaran Yıldırım, "İfade özgürlüğüne yönelik sınırlamalarda dünya standartlarına uygun kararlar vermekte. Bu konuda ancak açık ve net bir şekilde şiddet övgüsü, şiddete çağrı veya terör örgütü propagandası gibi görülebilecek konularda genellikle ifade özgürlüğü yaparken ihlal bulmamaktadır" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Yıldırım; 'Bireysel Başvuruların Sayısının Çok Olma Sebebi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:51 İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Söğüt, Bozüyük ve Pazaryeri ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Vural, vatandaşlarla bir araya gelerek onlarla sohbet etti ve hayırlı kazançlar diledi. Vural, gazetecilere yaptığı açıklamada, İYİ Parti olarak seçimlerde vatandaşlara alternatif oluşturduklarını ve milletin iradesinin tespiti için yapıldığını belirtti.

  • Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı
    18:48 Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere alındığını söyledi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceği açıklandı.

  • Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak
    18:47 Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak

    Malatya Valiliği, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarmanın görev alacağını duyurdu. Seçim güvenliği ve koordinasyon toplantısında, 2 bin 785 emniyet ve 2 bin 59 jandarma personelinin görev alacağı belirtildi. Toplamda 542 bin 177 seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, güvenli bir ortam sağlamak için tüm kamu kurumları işbirliği içinde çalışacak.


Advertisement