Anayasa Mahkemesi'nin 25 Yıl Süren Davada 'Hak İhlali' Kararı - Son Dakika
Güncel

Anayasa Mahkemesi'nin 25 Yıl Süren Davada 'Hak İhlali' Kararı

ANAYASA Mahkemesi Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde Kadastro Mahkemesinde 25 yıl süren bir dava için yapılan başvuruda, 'Makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiği' kararını vererek, başvuruculara ayrı ayrı 15 bin 600'er lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

12.05.2017 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANAYASA Mahkemesi Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde Kadastro Mahkemesinde 25 yıl süren bir dava için yapılan başvuruda, 'Makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiği' kararını vererek, başvuruculara ayrı ayrı 15 bin 600'er lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Davayı mahkemeye taşıyan avukat Ahmet Serhat Aydın, bölgede buna benzer yıllardır süren ve onlarca hakim değiştiren Kadastro davaları bulunduğunu belirterek, "Davaların bu kadar sürmesi çoğun zaman güvenlik gerekçesiyle keşif işleminin yapılamaması ve davaya müdahil olan kişi sayısınnın fazlalığından kaynaklanıyor" dedi.

Bingöl'ün Karlıova İlçesi Kadastro Mahkemesinde 1 Ocak 1992 tarihinde aleyhlerine açılan, 'Tapu iptal ve tescil davası' yıllar süren ve karar çıkmayan Filit Yıldırım, Müşrika Yıldırım, Mayparoz Sever ve Savaş Yıldırım, avukatları Ahmet Serhat Aydın aracılığıyla bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne 2014 yılında başvurdu. 'Makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiği' iddiasıyla yapılan başvuruyu değerlendiren AYM, başvurucular aleyhine 1 Ocak 1992 tarihinde Karlıova Kadastro Mahkemesine açılan Kadrostro tespitine itirazda yerel mahkemenin verdiği kararın Yargıtay'ın 3 Mayıs 2016 tarihi kararıyla onandığını ve kararın tabligat aşamasında olduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi kararında, somut olayda görüldüğü gibi yaklaşık 25 yıllık yargılama suresinin makul olmadığı sonucuna varmak gerektiğini belirterek, "Anayasanın 36'ncı maddesinde güvence altına alınan makul sürede yargılama hakkının ihlal edilmesine karar verilmesi gerekir. Makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiği, başvuruculara ayrı ayrı net 15 bin 600 lira mannevi tazminat ödenmesine, kararın bir örneğinin Karlıova Kadastro Mahkemesi ve Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi" denildi.

25 yıl süren Kadastro davasını AYM'ye taşıyan Avukat Ahmet Serhat Aydın, bölgede buna benzer onlarca Kadastro davası olduğunu ve onlarca hakim değişmesine rağmen bu tür davalarında karar çıkmadığını söyledi. Sadece Bingöl'de AYM'ye taşıdıkları dava gibi bir çok dava olduğunu söyleyen Avukat Aydın, "Davaların bu kadar uzun sürmesinin nedeni güvenlik gerekçesiyle keşif yapılmaması ve aynı davalara çok sayıda kişinin müdahil olmasından kaynaklanıyor. AYM, buna benzer davalarında çoğunda ihlal kararı vermektedir"diye konuştu. - Bingöl

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Anayasa Mahkemesi'nin 25 Yıl Süren Davada 'Hak İhlali' Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement