Android Kullanıcıları Dikkat - Son Dakika
Yerel

Android Kullanıcıları Dikkat

Android Kullanıcıları Dikkat

Dünyanın en büyük arama motoru olan ve ama arama motoru olmanın dışında bir çok alanda dünyanın teknoloji zirvesine oturan Google’ın mobil cihazların kullanması için uygulama paylaşımı ve satışı yaptığı Google Play gizli tehlikelerle dolu. Profil oluşturan hemen herkes Google Play’e geliştirdiği APK ismi verilen dosyayı yükleyebiliyor ve başka kullanıcıların indirmesini sağlayabiliyor.

01.09.2015 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en büyük arama motoru olan ve ama arama motoru olmanın dışında bir çok alanda dünyanın teknoloji zirvesine oturan Google'ın mobil cihazların kullanması için uygulama paylaşımı ve satışı yaptığı Google Play gizli tehlikelerle dolu. Profil oluşturan hemen herkes Google Play'e geliştirdiği APK ismi verilen dosyayı yükleyebiliyor ve başka kullanıcıların indirmesini sağlayabiliyor.

Dijital Gelecek Hareketi temsilcisi Engin Dinç bu konuya değinerek Google Play'de karşılaşılabilecek tehlikeler konusunda kullanıcıları uyardı. Dinç: "Özellikle sağlayıcısı güvenilir olmayan mobil yazılımlar kurulum sırasında kullanıcıdan bazı izinler istiyor. Kullanıcı da bu programı kullanabilmek için ne izni istendiğine dahi bakmadan bu izni veriyor. Bu izni alan yazılım da mobil cihazı istediği gibi kontrol edebiliyor; hafızadaki dokümanlara, SMS ve görüşme kayıtlarına, GPS üzerinden konum bilgisine ulaşabiliyor. Bu bilindik tehlikeden birisi iken diğer tehlike ise parmak izi okuma programlarıdır. İlgi çekici isimler ile kullanıcılara ücretsiz sunulan bu programlar genelde fazla izinler de istemeden mobil cihaza yükleniyor. Kullanan kullanıcının dokunmatik ekranından faydalanarak parmak izini okuyor ve hafızasına kayıt edebiliyor." dedi.

AZ AZ VE YAVAŞ YAVAŞ PARA ÇEKİLİYOR

Ayrıca bunların dışında özellikle mobil oyunlar içine eklenen bazı kodlar ile Google Cüzdan'a erişim sağlanarak sisteme eklemiş olduğunuz kredi kartından çekim yapılması sağlandığına değinen Dinç bu çekimler ise sizin dikkatinizi çekmeyecek kadar küçük miktarlar olduğuna dikkat çekti. Dinç bu sayede az ama düzenli olarak para kaybedileceğini belirtirken bu konuda yaşanan sorunlardan dolayı mağdur olan kullanıcılar itiraz etmesi sebebiyle Google Support da uyardığını ve "GOOGLE*Satıcı Adı, GOOGNFC*Satıcı Adı, GOOGLE.COM/CH, GOOGLE*WALLET TOPUP" gibi işlemlerden gelen ödeme taleplerine olumlu yanıt verilmemesi gerektiğini dile getirdi.

PEKİ NASIL KORUNABİLİRİZ?

Akıllı telefonlarımızdan en yüksek performansı alabilmek için cihazımıza kurduğumuz bu yazılımların kaynaklarına dikkat etmeli, özellikle Play Store'un önerdiği güvenilir yazılımları tercih etmeliyiz. Bunun dışındaki yazılımları yüklerken de gerekli izinler aşamasında bizden neler istediğine bakmalı ve güvenmediğimiz hiçbir yazılıma izin vermemeliyiz. Ayrıca kaynağı bilinsin, bilinmesin kullanmadığımız yazılımları mobil cihazımıza yüklemek de cihazımızın hafızasını dolduracak ve performansında düşme yaşanmasına neden olacaktır. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Android Kullanıcıları Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement