Ani kilo kaybı ve karında şişlik karaciğer kanseri habercisi - Son Dakika
Sağlık

Ani kilo kaybı ve karında şişlik karaciğer kanseri habercisi

Ani kilo kaybı ve karında şişlik karaciğer kanseri habercisi

Tüm hastalıklarda olduğu gibi kanserde de erken tanının hayat kurtarıcı olduğunu belirten Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, karaciğer kanserine yönelik bilinmesi gerekenleri anlattı.

02.09.2019 14:22  Güncelleme: 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her yıl milyonlarca insana kanser teşhisi konulurken hangimiz bu hastalığa yakalanma korkusu içinde değiliz ki… Peki, tüm bunlara rağmen bazı belirtileri de görmezden gelen ya da doktora gitmekten kaçınan da biz değil miyiz?

Karaciğer kanseri Nedir?

Karaciğer, karın boşluğunun sağ üst kısmında, diyaframın altında ve midenin üst kısmında bulunan deriden sonra vücuttaki en büyük organdır. Karaciğerin; vücut için gerekli yapıların üretilmesi, savunma sistemi, sindirim ve detoksifikasyon gibi birçok işlevi vardır. Karaciğer kanseri ise, kendi içindeki hücrelerin oluşturduğu (primer) ya da kanserli diğer uzuvlardan (metastatik) karaciğere sıçrayarak gelişen bir kanser türüdür. Hepatik kanser de denilen bu hastalığın birçok türü mevcuttur ve iyi huylu ya da kötü huylu olabilmektedir.

Primer ve sekonder kanser: Kanserler ilk oluştuğu organa ait hücre tipinin adını alır ve bu hücreler primer alandan kopup başka yere doğru giderse sekonder kanser olarak adlandırılır.

Hatosellülerkarsinoma: Karaciğer kanserinin en yaygın türüdür. Özellikle erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir ve ilerleyen yaşlarda görülme oranı artmaktadır.

Diğer karaciğer kanser türleri ise safradaki hücrelerden başlayan kolanjiyokarsinoma, karaciğerdeki kan damarlarında oluşum gösteren anjiyosarkom ve özellikle çocukları etkileyen hepatoblastomayı hastalığıdır.

Karaciğer kanserinde; daha önceden meydana gelmiş bir hasardan kaynaklanan yara izleri, hepatit virüsü enfeksiyonu, şeker hastalığı, ailede karaciğer kanseri öyküsü, sigara kullanımı ve anaboliksteroidlerin alımı gibi durumlar risk faktörleri arasında sayılmaktadır.

Hangi durumlarda uzmana görünmek gerekir

Ani kilo kaybı,

Uzun süren iştahsızlık ve az miktar yemek yedikten sonra tokluk hissi,

Sürekli hasta ve yorgun hissetme,

Karında ciddi bir şişlik ya da ağrı,

İdrarın normalden koyu olması ve dışkı renginde farklılık,

Yüksek ateş, terleme ve kaşıntı,

Sarımsı bir cilt söz konusu ise uzman bir hekim kontrolünden geçilmelidir.

Karaciğer kanserinde tanı ve tedavi süreci

Tüm hastalıkların tanı sürecinde olduğu gibi karaciğer kanserinin de ilk aşaması doktor muayenesidir.Bu aşamada karaciğer ve dalaktaki büyüme durumuna bakılır, sıvı toplanması ya da ciltte bir sararma olup olmadığı tespit edilir. Kan testleri yapılır ve daha detaylı inceleme için; Ultrason, tomografi, MR gibi testlerden de faydalanılır. İlerleyen aşamalarda karaciğerden doku örneği alınarak mikroskop altında doku detaylıca incelenir. Yapılan tetkikler sonucunda hastaya kanser tanısı konulması durumunda ise hangi evrede olduğu ve ne tür tedavi yöntemi uygulanacağı kararlaştırılır.

Hastalığın kesinleşmesiyle birlikte türü ve evresine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hasta ameliyat edilerek var olan tümörden kurtulabilir. Söz konusu tümör küçükse çevredeki diğer dokulara da zarar vermeden ameliyatla alınması önemli adımlardan biridir. Hastalığın tedavi sürecinde kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise lokal yolla yapılan tedavilerdir. Tamamen kanserli dokulara ya da onu çevreleyen dokulara uygulanır. Lokal yolla yapılan tedaviler; kanserli hücrelerin ısıtılması, dondurulması, tümöre alkol enjekte edilmesi, Kemoterapi ilaçlarının karaciğere enjekte edilmesi ve radyasyon dolu boncukların karaciğere yerleştirilmesi gibi yöntemleri içerir. Radyasyon tedavisi de karaciğer kanserinde uygulanan bir diğer yöntemdir. Bununla birlikte hedefe yönelik ilaç kullanımı ve destekleyici bakımlarla da hastalığın tedavisi mümkündür. Hasta tedavi sürecini tamamladıktan sonra mutlaka belirli periyotlarla sonraki süreci takip etmelidir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Ani kilo kaybı ve karında şişlik karaciğer kanseri habercisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.

  • 1 günlük bebek ambulans helikopterle hastaneye götürüldü
    17:05 1 günlük bebek ambulans helikopterle hastaneye götürüldü

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde doğan 1 günlük bebek, solunum sıkıntısı yaşadığı için hava ambulansıyla Konya Şehir Hastanesine sevk edildi.


Advertisement