Animasyonun İstihdamı Onlardan Soruluyor - Son Dakika
Yerel

Animasyonun İstihdamı Onlardan Soruluyor

Animasyonun İstihdamı Onlardan Soruluyor

AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümünden mezun olanların sektörde istihdam oranının yüzde 80 olduğu belirtildi.

24.11.2014 12:13  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümü'nden mezun olanların sektörde istihdam oranının yüzde 80 olduğu bildirildi.

AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fethi Kaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakültenin animasyon bölümünün 24 yıl önce kurulduğunu ve bugüne kadar 304 mezun verdiğini söyledi. İlk dönemlerde teknolojik imkanlar dolayısıyla geleneksel animasyon eğitimiyle başladıklarını belirten Kaba, 1992'den itibaren bilgisayarla animasyon eğitiminin verildiğini kaydetti.

Çizgi filmin artık sinemayla bütünleştiğini dile getiren Kaba, "Biz hem geleneksel animasyondan kopmayıp hem bilgisayarlı animasyon dersi verip hem de az da olsa sinema eğitimi verelim diye uğraşıyoruz. Ders programına bakınca sinema, desen, geleneksel animasyon, senaryo, görsel anlatım gibi dersler yer alıyor. Öğrencilerimiz bütün hepsini görmüş oluyor. Şu an mevcut öğrenci sayımız 183. 304'de mezun verdik" diye konuştu.

-BEBKA'dan proje desteği

BEBKA (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı) 2014 Yılı Mali Destek Programları değerlendirme sonuçları çerçevesinde İşbirliği ve Gelişim Mali Destek Programı kapsamında "AÜ Çizgi Film (Animasyon) Araştırma Geliştirme Merkezi" Projesi için yaklaşık 1 milyon 480 bin lira destek kredisi aldıklarını anımsatan Kaba, şunları söyledi:

"Çizgi film, animasyon çok fazla teknolojiyle ilgili bir alan olduğu için rektörlüğümüz her dönem bize destek sağlıyor ama bunun dışında da yüklü bir miktar teknoloji donanımı gerekiyor. 'Biz bunları öğrencilerimize gösterelim, Türkiye'de de bu alanda gelişme olsun' diye bir proje hazırladık. Elde edilen bu destek ile birlikte Motion Capture (Hareket Yakalama) ve Green Screen (Yeşil Perde) stüdyoları, Wacom Cintiq (Kağıdı ortadan kaldırarak, direkt ekrana çizim yapılan tablet) ve Render Farm sistemleri kuracağız. Böylece Hollywood'un ünlü yapımları 'Avatar', 'Ninja Kaplumbağalar' gibi filmlerde kullanılan, 3 boyutlu karaktere gerçek aktörlerin hareket datalarının yüklenmesini sağlayan sistemi öğrencilerimize öğretme imkanı bulacağız."

"Eskişehir'i animasyonun merkezi yapma" hayalini gerçekleştirmek için söz konusu desteğin yararlı olacağına değinen Kaba, "Kuracağımız sistemle farklı bir ufuk açmayı planlıyoruz. Eskişehir'in animasyon alanında merkez haline gelmesi baktığınız da kolay bir şey değil, Anadolu'nun göbeğinde olmak, İstanbul'dan, Ankara'dan uzak olmak biraz bizi zorluyor ama neden olmasın. Şimdilik Üniversitemiz içinde iki çizgi film stüdyosu var. Öğrencilerimiz bu stüdyolarda çalışma imkanı buluyorlar ve gerçekten çok yetenekli öğrencilerimiz ve mezunlarımız var. Yavaş yavaş da olsa bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

-"İstihdam sorunu yaşanmıyor"

Mezunların, alanlarıyla ilgili istihdam oranının yaklaşık yüzde 80 olduğunu vurgulayan Kaba, şöyle devam etti:

"Alanımızda istihdam sorunu eskiye oranla çok yaşanmıyor. TRT Çocuk'un kurulmasıyla Türkiye'de birçok istihdam açıldı. Sinema sektörüne baktığımızda yurtdışında büyük prodüksiyonların yarısı neredeyse animasyondan oluşuyor. Bu tür büyük çaplı prodüksiyonların ülkemizde yapılabilecek duruma gelinmesini gönülden arzu ediyorum. Çünkü çok yetenekli çocuklar var. Öğrencilerimiz burada iyi eğitim alıyorlar ancak yurtdışında başarılı olabiliyorlar. Mesela geçen sene 7 dalda Oscar ödülü kazanan, 'Gravity' (Yerçekimi) ve 'Titanların Savaşı 2' filmlerinde Kubilay Kocaoğlu diye bir mezunumuz çalıştı. Yine bir mezunumuz Onur Şentürk, yine Hollywood yapımlarına jenerik hazırlıyor. Mezunlarımız arasında reklamlarda kullanılan ünlü animasyon karakterleri yapan ve yabancı çizgi yayınlarda çalışan mezunlarımız da var. Yurtiçinde ise sadece öğrenci filmleriyle Altın Koza, Kristal Klaket, Kısa-Ca Kısa Film Yarışması gibi pek çok yerde 'Animasyon' alanında ödüllerimiz var. Bizim göstergemiz, esas ürünümüz olan mezunlarımız. 4 yıl boyunca eğittiğimiz çocukların mezun olduktan sonra iyi yerlerde olduğunu görmek istiyoruz." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Animasyonun İstihdamı Onlardan Soruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement