Anıt Çınar 800 Yıllık Tarihin Tanığı - Son Dakika
Güncel

Anıt Çınar 800 Yıllık Tarihin Tanığı

Anıt Çınar 800 Yıllık Tarihin Tanığı

Muğla'nın Yatağan İlçesine Bağlı Bozüyük Beldesi Pınarbaşı Tesislerinde Bulunan 'Anıt Çınar Ağacı' İlgi Odağı Olmaya Devam Ediyor.

24.06.2008 19:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesi Pınarbaşı tesislerinde bulunan 'Anıt Çınar Ağacı' ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Anadolu'ya Türk mührünün vurulduğu ve Türk yurdu olması ile hemen hemen aynı yaşta olan anıt çınar ağacı, 800 yıldır ziyaretçilerini gölgesinde ve serinliğinde ağırlamaya devam ediyor. Bozüyük beldesine ve Pınarbaşı tesislerini ziyaret eden herkes dev gövdeli çınar ağacını görünce hayranlığını gizleyemiyor. Yapılan bilimsel inceleme ve analizler sonucu 800 yaşında olduğu tespit edilen çınar ağacı, çevresine ve ziyaretçilerine serinlik yanında şifa da vermiş. Döneminde modern tıp olmadığı için bu çınar ağacının kabuklarından yanık, peklik ilacı ve göz merhemi yapılırken, kökleri de yılan sokmalarına karşı panzehir olarak kullanılmış. Yöre halkı tarafından dev çınar ağacının gövdesindeki oyuğun içinden geçerken tutulan dileğin gerçekleştiğine de inanılıyor. Dev çınar ağacının gövdesini ancak 15 kişi el ele tutuşarak dolaşabiliyor.

Serinlik ve şifa kaynağı olan anıt çınar ağacı, Cihan Padişahı olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman'ın da dikkatini çekmiş. Kanuni, Rodos Seferi sırasında ordusu ile Bozüyük civarında mola verirken, Otağı'nı bu anıt çınar ağacının altında kurdurarak burada dinlenmiş. Bundan yaklaşık 10 yıl önce ağacın dev gövdesinin çürümeye başlaması ile dönemin Bozüyük Belediye Başkanı Merhum Ahmet Yüksel'in girişimleri sonucu Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlçin Aslanboğa ve ekibi tarafından yine dönemin GELİ Müessese Müdürü Buğra Berkün'un destekleri ile çınar ağacına ilk defa uygulanan bir yöntemle ortopedik bir operasyon uygulanarak gövdesi ve kolları demir çubuklarla eklemlenerek kırılarak gövdeden ayrılmaları önlendi. Kültür Bakanlığı 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1996 yılında 'Anıt Ağaç' olarak tescillenen çınar ağacı o tarihten bu yana koruma altında.

(BT-AT-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Anıt Çınar 800 Yıllık Tarihin Tanığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement