Anız Yakmayan Çiftçiye Ödül Verilsin" - Son Dakika
Güncel

Anız Yakmayan Çiftçiye Ödül Verilsin"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, anız yangını sorununa çözüm için anız yakmayan üreticilerin ödüllendirilmesini önerdi.

14.09.2018 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, anız yangını sorununa çözüm için anız yakmayan üreticilerin ödüllendirilmesini önerdi.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, mısır ve buğday hasadı sonrası tarlada kalan anızın her yıl bilinçsiz bir şekilde yakılmasının hem toprağa hem de çevreye geri dönüşü olmayan ciddi zararlar verdiğini belirtti.

Hasadın ardından bitki kalıntılarının ekonomik olacağı düşüncesiyle yakılarak ortadan kaldırılıp tarlayı ikinci ürüne yetiştirme çabasının oldukça yanlış bir yöntem olduğunu dile getiren Doğan, bunun organik maddeler ve canlılar yandığı için verimli toprakları fakirleştirdiğini belirtti.

Doğan, çiftçilerin bu yolla kar ettiğini zannettiğini ancak bunun insanların beslenme ihtiyaçlarının karşılanması noktasında sürdürülebilir tarımı adeta baltaladığını aktardı.

Anız yakmanın aslında giderleri artırdığını dile getiren Doğan, yakılan ateşle toprakta ölen mineraller yüzünden, üreticilerin sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç ve gübre kullanmak zorunda kaldığına işaret etti.

Doğan, yine anız yakılan tarlalardaki ürünün tadı ve kokusunun bozularak kalitesinin düştüğünü, bunun da besin zinciri yoluyla toplum sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Anız yangınlarının önlenmesi için üreticinin bu noktada desteklenmesi ve ödüllendirilmesini öneren Doğan, şunları kaydetti:

"Toprak yapısının bozulmasının yanı sıra insan sağlığını tehdit eden ve atmosfere salınan karbondioksit gazıyla iklim değişikliğine yol açan anız yakılması sorunu, üreticiye sap parçalayıcı makinelerin temini konusunda imkanlar sağlanmasıyla giderilebilir. Çiftçilerimize bu konuda destek sağlanmasının yanı sıra yakmayan üreticiler de ödüllendirilmelidir. Böylece, zaten tohum, mazot, gübre ve ilaç gibi girdi fiyatlarının yüksekliği karşısında ayakta durmakta zorlanan üreticiler, yanlış olan bu yöntemden uzaklaşmış olur."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anız Yakmayan Çiftçiye Ödül Verilsin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement