Anka, 6 Nisan 2008 Pazar Gündemi - Son Dakika
Güncel

Anka, 6 Nisan 2008 Pazar Gündemi

Anka, Ankara Haber Ajansı A.ş.

06.04.2008 08:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKA, ANKARA HABER AJANSI A.Ş.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN MALATYA VE ANKARA'DA

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Malatya İl Gençlik Kolları Kongresi'nde konuşma yapıyor ve ardından Kadın Kolları ile beraber öyle yemeği yiyor. (Saat:11.00/12.30)

-Erdoğan, Ankara'da da partisinin İl Kadın Kolları Kongresi'ne katılıyor. (Saat:15.00)

-GENÇLERDEN CHP'Lİ KOÇ'A DESTEK

- Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen CHP'li gençler, CHP Genel Başkan adayı Haluk Koç'a destek ziyaretinde bulunuyor. (Saat: 11.30)

-İP'DEN BASIN AÇIKLAMASI

- İşçi Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Mehmet Bedri Gültekin, Ergenekon Soruşturması kapsamında İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'e sorulan sorular ve Perinçek tarafından verilen yanıtların ayrıntıları konusunda basın toplantısı yapıyor. (Saat: 12.00)

-ÇALIŞANLAR BUGÜN DE EYLEMDE

-Ankara'da 1 Nisan'da yapılan iş bırakma eyleminin ardından çalışanlar bu kez de İstanbul'da eyleme çıkıyor. Kızılay Meydanı'nın ardından Kadıköy Meydanı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısı protestolarına ev sahipliği yapıyor.

-DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk Diş Hekimleri Birliği'nin öncülüğünde düzenlenen mitinge TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ katılmazken, TÜRK-İŞ'e bağlı 35 sendikanın yarıya yakının mitinge katılması bekleniyor.(Saat:14.00)

-MECLİS'TE SOSYAL GÜVENLİK MARATONUNA DEVAM

-Meclis, iki haftadır süren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasında değişiklik öngören tasarıyla ilgili mesaisine bu hafta da devam edecek. Meclis sosyal güvenlik nedeniyle fazla mesai yapacak.

-DİNK KOMİSYONU BİR KEZ DAHA ÇAĞIRDI

-Çalışmalarını yeniden sürdürme kararı alan Dink Komisyonu, geçen hafta komisyona gelmeyen Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı'nda görevli eski Trabzon il Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile Jandarma Yüzbaşı Metin Yıldız, Jandarma görevlileri Hüseyin Yılmaz, Hacı Ömer Ünalır ve Cevat Eser'i İçişleri Bakanlığı'na bir kez daha yazı yazarak çağırdı.

-Komisyonun, önümüzdeki hafta Perşembe günü toplanması bekleniyor.

-AKP'DE GÖZLER MKYK'DA

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı kapatma davasının ardından strateji belirlemeye çalışan AKP'de gözler, Pazartesi günü toplanacak Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'ndan çıkacak karara çevrildi. Kapatma davasının açılmasının ardından, Anayasa'nın siyasi parti kapatmalarını düzenleyen 68 ve 69'ncu maddelerinde değişikliğe gitmeyi planlayan AKP, bu yöndeki çalışmaların tepki görmesi nedeniyle, AB reformlarını da kapsayan demokratikleşme paketine yöneldi.

-AKP MKYK'da ise bu hafta içinde Meclis gündemine getirilmesi ve Meclis'teki siyasi partilerin görüşüne sunulması beklenen anayasa değişikliğinin sadece siyasi parti kapatmalarıyla ilgili mi, yoksa geniş kapsamlı bir demokratikleşme paketi mi olacağına karar verilecek. AKP, 15-20 maddelik bir demokratikleşme paketini gündeme getirme kararı alırsa, din dersinin seçmeli olması, vatandaşlık tanımının değiştirilmesi ve özgürlüklerin genişletilmesine ilişkin düzenlemelerin yapılması gündeme gelecek.

-AKP MKYK'da ayrıca TCK'nın 301. maddesine ilişkin de kararın verilmesi bekleniyor. Kapatma davasına karşı nasıl bir strateji izleyeceğini netleştirecek olan AKP, bu hafta içinde Meclis'teki siyasi partilerin de kapısını çalarak destek isteyecek.

-ERDOĞAN, AÇTIĞI DAVALARA İLİŞKİN SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın bugüne kadar kaç kişi hakkında ceza ve tazminat davası açtığına ilişkin soru önergesini yanıtsız bıraktı.

- Önergeye Başbakan adına yanıt veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, önergede yer alan soruların "özel yaşama girdiği"ni savundu.

-BAKAN'DAN "BAHŞİŞ" SAVUNMASI

-"Bahşişle rüşveti birbirine karıştırmamak lazım" diyerek tapu kadastroda "bahşiş-rüşvet" tartışması başlatan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, bu kez her ikisinin de suç olduğunu söyledi.

-Daha önceki açıklamalarının yanlış anlaşıldığını vurgulayan Bakan Özak, "Şahsım ve tapu genel müdürümüz tarafından yapılan açıklamalarda, tapu müdürlüklerinde meydana gelen istenmeyen bu olayları kabul etmemiz değil, tam tersine bunlarla mücadele edildiği ifade edilmektedir. Savcılıkça yapılan adli soruşturmanın yanı sıra, genel müdürlüğün müfettişlerine de idari soruşturma emri verilmiştir" dedi.

-SON 5 YILLIK AKP DÖNEMİNDE YABANCILARA TOPRAK SATIŞI İKİYE KATLANDI

-AKP Hükümetlerinin göreve geldiği 2002 yılından bu yana, yabancılara toprak satışı oranları, 1923'ten 2002 yılına kadar olan miktarı katladı.

-Son 5 yıllık AKP iktidarında 40 bin 26 taşınmaz, 48 bin 314 kişiye satıldı. Buna karşın, 1923-2002 yılları arasında 20 bin 843 taşınmaz 23 bin 44 kişiye satılmıştı.

-KAPATMA DAVASI MERKEZ SAĞI DA HAREKETLENDİRDİ

-Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AKP hakkında açtığı kapatma davası, son iki seçimde aldığı oy oranı ile yüzde 10'luk seçim barajının altında kalan DP ve Anavatan'ı da hareketlendirdi.

- Süleyman Soylu'nun genel başkanlık koltuğuna oturmasının ardından "birleşme" arayışlarını yeniden başlatan DP ve Anavatan, hem birleşme hem de önümüzdeki sürece yönelik hesaplarını AKP'nin kapatılacağı ve "erken seçim"in gündeme geleceği ihtimali üzerine yapıyor.

-Her iki partiden 3'er kişiden oluşan komisyonun ise "hangi fedakarlıklar ve sınırlar çerçevesinde" birleşileceğine en geç 1 ay içinde karar vermesi bekleniyor.

-CHP'NİN YENİ YAPISINI "ORTA YAŞLI"LAR BELİRLEYECEK

-CHP MYK'nın kurultay için hazırladığı çalışma raporunda yer alan veriler, delegelerin yaş profilini de ortaya çıkardı. Gençlere ve kadınlara yeterince yer verilmemekle eleştirilen CHP'de, 32'nci Olağan Kurultay'da yeni yönetimi "orta yaşlı"lar belirleyecek.

- Kurultaya en genç delegesi 24 yaşında.. Partinin en yaşlı isimleri ise 1924 doğumlu iki üye, Şükrü Elekdağ ve Nezihen Altıok. Kurultayda oy kullanacak toplam bin 212 delegenin sadece 57'si kadın.

-CHP'yi önümüzdeki yıl gerçekleştirilmesi planlanan yerel seçimlere de hazırlayacak yeni kadroyu belirleyecek delegelerin, ağırlıklı yaş ortalaması 50 ile 60 arasında değişiyor. Delegeler arasında, 84 yaşında 2, 82, 80, 79 ve 77 yaşında birer delege bulunuyor. 24-30 yaş arasında ise sadece 19 delege bulunuyor.

-CHP'Lİ KILIÇDAROĞLU: "BAŞBAKAN 50 ÇOCUK YAPMALI"

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşlara en az 3 çocuk yapmaları telkininde bulunan Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "600 YTL ile geçinen 3 çocuğa bakabiliyorsa, Başbakan 10 bin YTL aldığına göre 50 çocuk yapmalı" dedi.

- Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam SSGSS yasa tasarısının yasallaşması durumunda, Anayasa'ya aykırı buldukları maddeleri Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

-12 YILDA 8 BİN 406 TERÖR MAĞDURU İŞE YERLEŞTİRİLDİ

-İçişleri Bakanı Beşir Atalay, son 12 yılda 8 bin 406 terör mağdurunun işe yerleştirildiğini bildirdi.

-Şehit ya da çalışamayacak derecede malul olan kamu görevlileri, er-erbaş, geçici ve gönüllü köy korucularının varsa eşleri yoksa çocuklarından birisine ya da kardeşlerinden birisine Terörle Mücadele Kanunu'na göre iş imkanı sağlandığını ifade eden Bakan Atalay, bu haktan Hizbullah terör örgütünün şehit ettiği kamu görevlilerinin yakınlarının da yararlandığını bildirdi.

-Atalay, çok sayıda müracaat olduğunu belirterek halen işlemleri devam eden yaklaşık 500 hak sahibinin daha atamasının yapılacağını kaydetti.

-ARZUHAN YALÇINDAĞ: "TÜRKİYE'DE CİDDİ BİR MUHALEFET BOŞLUĞU VAR"

-TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ, Türkiye'nin ciddi bir muhalefet boşluğu yaşadığını ifade ederek, "Bu durum TÜSİAD'ın söylemlerinin daha siyasi algılanmasına neden oluyor. Keşke daha kuvvetli daha yapıcı söylemleri olan bir ana muhalefet partisi olsaydı" dedi.

-Türban konusunun kötü yönetilerek siyasileştirildiğine ve toplum olarak sağduyuyla çözülebilecekken, laiklik ile temel hak ve özgürlükler çatışması haline getirildiğine dikkat çeken Yalçındağ, "Burada aciliyetle yapılması gereken bu yersiz ve çok mahsurlu kutuplaşmanın kazanan-kaybeden olmadan ortadan kaldırılmasıdır" dedi.

-Yalçındağ, Dünya ekonomisindeki yavaşlama ve yükselen enflasyonun Türkiye'de hissedildiğini ve böyle bir ortamda disiplinli mali politikalarla desteklenen dengeli ve proaktif bir para politikasına ihtiyaç olduğu söyledi.

-IMF: "YÜKSELENLERDE RİSKLER DENGELİ ANCAK FİNANSAL AKIŞ YAVAŞLAYABİLİR"

-IMF Araştırma Birimi Direktörü Simon Johnson, raporun önce açıklanan analiz bölümlerine ilişkin basın toplantısında "Yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde, risklerin daha dengeli olduğu görülüyor, ancak piyasa kargaşası, son yıllarda bankacılıkta büyük çaplı akıştan yararlanmış kimi yükselen Avrupa ekonomilerinde finansal akışın yavaşlamasına yol açabilir" dedi.

-Biyoyakıt fiyatlarında artışın gıda fiyatlarının yükselmesinde önemli rol oynadığını doğrulayan Simon Johnson, "Gıda ve akaryakıt fiyatlarının birbirini besliyor, akaryakıt fiyatları yükselen ekonomilerde kısmen yüksek gıda fiyatlarına yol açıyor ve bu oldukça ciddi bir konu" dedi.

-PAHALANAN PETROLE 21.6 MİLYAR DOLAR EK FATURA

-Ham petroldeki pahalanma son beş yılda Türkiye'ye ithalatta 21.6 milyar dolarlık ek fatura yükledi. Petrol zamlarıyla gelen ek fatura, bu dönemde cari açığı yaklaşık yüzde 22.4 büyüttü.

-Türkiye, son beş yılda ithal ettiği 142.3 milyon ton (yaklaşık 1.1 milyar varil) ham petrol için 46.1 milyar dolar ödedi. Türkiye'nin ithalatında 2002'de ortalama 23.4 dolar olan petrolün varili, Aralık 2007'de 88 dolara, 2007 yılı ortalamasında 68 dolara çıktı.

-Bu dönemde Türkiye ithalatını 2002 fiyatlarıyla yapsaydı, petrole toplam 46.1 milyar dolar yerine 24.5 milyar dolar olmak üzere 21.6 milyar dolar daha az döviz ödenecekti.

-MÜCEVHER İHRACATINDA YÜZDE 447'LİK ARTIŞ

-Türkiye, bu yılın ilk iki ayında "İnciler, kıymetli taşlar ve metal paralar"da 1 milyar 996.6 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

-Söz konusu mücevher ihracatı 2007'nin aynı dönemine göre yüzde 447'lik artış gösterdi. Değerli taşlarda bu yılın iki ayındaki ihracat neredeyse geçen yılın tümündekini yakaladı.

- AİHM'DEN, 'TAZMİNAT VE MAAŞIN ÖDENMEMESİ TAZMİNAT NEDENİDİR' KARARI

-AİHM, yeterli bütçeye sahip olmadığı için çalışanlarının maaşını ve tazminatını ödemeyen belediye aleyhine açılan davayı kabul etti.

-AİHM, davayı kabul gerekçesi olarak, "İcra Mahkemesi kararına uymayan yerel makamlar, başvuranın hakkı olan parayı almasına engel olmuştur. AİHM, belediyenin yeterli bütçeye sahip olmamasının bu ihmali mazur gösteremeyeceği kanısındadır" görüşünü dile getirdi.

-AVRUPA EĞİTİM VAKFI: "AB ADAYI ÜLKELERDE İNSANİ SERMAYE GELİŞMELİ"

- Avrupa Birliği'nin eğitim alanındaki örgütlerinden Avrupa Eğitim Vakfı'nın bu yılki desteği aday ülkelere ve potansiyel aday ülkelere odaklanacak.

-Avrupa Birliği kurumu olan Avrupa Eğitim Vakfı raporunda, "Güneydoğu Avrupa ülkelerinde, yeni teknolojileri özümseyerek ve üreterek inovasyon öncülüğündeki büyümeyi desteklemek ve üretmek için yüksek vasıflı işgücü eksikliği çekilmektedir" denildi.

-AKP MİLLETVEKİLİ ARICI: "ÖĞRENCİ AFFI BİZİM İÇİN 15 DAKİKALIK İŞ"

-Eğitim Hakkı Portalı "www.af2008.org" temsilcileri ile görüşen AKP Antalya Milletvekili ve Eğitim Komisyonu Üyesi Abdurrahman Arıcı, AKP'nin şu anda sadece kapatma davası ile ilgilendiğini belirtirken, öğrenci affı ile ilgili olarak, "Bizim için 15 dakikalık iş. Görüşüp onaylayıp, YÖK'e göndereceğiz" dedi.

-ÖSS VE YDS'YE BAŞVURULAR YARIN SONA ERİYOR

-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) için başvurular yarın sona eriyor. ÖSS 15 Haziran 2008, YDS ise 22 Haziran 2008 tarihlerinde yapılacak.

-TÜRKÇE TİYATRO YAPAN ÜLKELER AYNI SAHNEDE

-Türkçe konuşan ülkeler, tiyatrolarıyla aynı sahnede biraya geliyor. "Bin nefes Bir ses" sloganıyla yola çıkan Konya Devlet Tiyatrosu, Türkiye'de ilk defa "Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali" gerçekleştiriyor.

-OTİZM PLATFORMUNDAN "TÜRKİYE'DE OTİZM TEHLİKESİ ARTIYOR" UYARISI

- Otizm Platformu, Birleşmiş Milletler'in tüm dünyada "Otizm Bilinirlik Ayı" ilan ettiği Nisan ayından başlayarak, otizmle ilgili bilinçlendirme ve tanıtım kampanyalarına başlıyor. Platform ilk olarak hazırladığı Otizm Bildirgesi ile devlet ve kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarına başlarken, Türkiye'de artan otizmi tehlikesine de dikkat çekti.

İYİ GÜNLER DİLERİZ

---------------------------------

YASAL UYARI: ANKA Ajansı'na ait haber, görsel malzeme, bilgi ve belgelerin tüm hakları saklıdır. ANKA aboneleri dışında, ANKA'nın onayı olmadan haber içeriğini kopyalamak veya yeniden yayınlamak yasaktır.

"ANKA Ajansı Basın Meslek İlkelerine Uyar"

Özgür ve bağımsız haberin altındaki imza: ANKA

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Anka, 6 Nisan 2008 Pazar Gündemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement