ANKARA AK Parti'li Bostancı: İdam, çok daha fazla ortaklığı ve mutabakatı gerektirir - Son Dakika
Güncel

ANKARA AK Parti'li Bostancı: İdam, çok daha fazla ortaklığı ve mutabakatı gerektirir

AK Parti'li Bostancı: İdam, çok daha fazla ortaklığı ve mutabakatı gerektirirAK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, idam cezası tartışmalarına ilişkin, "İnsan hayatının söz konusu olduğu hususlar çok daha fazla ortaklığı ve mutabakatı gerektirir. Şu anda buna ilişkin bir müzakere yapılmıyor.

08.09.2020 16:50  Güncelleme: 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti'li Bostancı: İdam, çok daha fazla ortaklığı ve mutabakatı gerektirir

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, idam cezası tartışmalarına ilişkin, "İnsan hayatının söz konusu olduğu hususlar çok daha fazla ortaklığı ve mutabakatı gerektirir. Şu anda buna ilişkin bir müzakere yapılmıyor. Hali hazırda atılmış bir adım yok" dedi.

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, yeniden başlayan idam tartışmalarına ilişkin DHA'ya açıklama yaptı. Bostancı, idam cezası meselesinin zaman zaman toplumu infiale sürükleyen acı verici olaylar yaşandığında gündeme geldiğine dikkat çekerek, "Siyasetin de toplumun bu tür taleplerine, duyarlılıklarına bihaber olması düşünülemez. Elbette siyasiler bu konuyu gündeme ve dile getirirler. Özellikle son zamanlarda yaşanan bazı vahşice cinayetler, toplumun vicdanı ve ahlakının kabul etmeyeceği olaylar. Sayın Bahçeli, bu çerçevede idam meselesine ilişkin bu toplumsal talebi ve duyarlılığı ifade etmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız çeşitli kereler bu meselelere ilişkin değerlendirmelerini yapmıştı. Başka kesimlerden de değerlendirmeler gelmişti. Bu meseleyi tartışırken, işin siyasi tarafı, siyasi tartışmaları muhakkak olur. Demokratik bir siyasette bunlar olan hususlardır" dedi.

'GEÇMİŞ MÜKTESABAT ATLANARAK ADIM ATILMAZ'

Bostancı, idam ilgili mevzuatı bilen kişilerin değerlendirmelerinin önemli olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin yakın tarihi sürecinin çok önemli olduğuna işaret etti. Bostancı, "Nerelerden geçtik, buralara nasıl geldik, neler oldu, ne yaşandı. Çünkü geçmişten bugüne kadar idama ilişkin müktesebat atlanarak adım atmak tabii ki mümkün değil. 1920 yılından 1984 yılına kadar; Türkiye'de idam cezaları yürürlükteydi. Nihai olarak Meclis onayladığında bunlar infaz ediliyordu. 1920 yılı ile 1984 yılları arasında 700 küsur civarında idam cezasının bu şekilde onaylanıp infaz edildiğini biliyoruz. 1984'ten sonra ise idam cezası fiilen yürürlükte olmasına rağmen parlamentonun böyle bir yola gitmediğini görüyoruz. 1991 yılında parlamentonun 500 kadar idam cezasını hapis cezasına dönüştürdüğünü görüyoruz" diye konuştu.

'PARLAMENTO ÖNEMLİ ADIMI ATTI'

Parlamentonun, 2004 yılında önemli bir adım atarak, idam cezasını tamamen ortadan kaldırdığını anlatan Bostancı, "1991 yılında parlamento önemli bir adım atmış, fiilen idam cezası olmakla birlikte; mevcut dosyaları hapis cezasına çevirmiş. 2001 yılında idam cezalarına ilişkin önemli bir adım atarak idam cezalarını daraltmış. 2002 yılında tekrar önemli bir adım atarak idam cezalarını bazı suçlar hariç iyice daraltmış. Bu süreçler neticesinde 2004 yılında tamamen idam cezasını kaldırılmış. Böyle bir müktesebat da var, böyle bir yaşanmışlık var. Bütün bunları hesaba katmak lazım" ifadelerini kullandı.

'ATILMIŞ BİR ADIM YOK'

Bostancı, idam cezasının önemli bir konu olduğunun altını çizerek, "Esasen hukuka ilişkin her türlü konu önemlidir; ama cezaların infazı meselesi, hem hukuki temel ilkeler meselesi etrafında, hem de toplumsal mutabakat çerçevesinde düşünülmesi gereken konulardır. Hele insan hayatının söz konusu olduğu hususlar çok daha fazla ortaklığı ve mutabakatı gerektirir. O bakımdan; bu konularda bahsettiğim o çerçevede tartışma ve müzakere yapılır ise nihai olarak siyasette de böylesine yüksek bir mutabakat gerektiği açıktır. Şu anda buna ilişkin bir müzakere yapılmıyor. Hali hazırda atılmış bir adım yok" değerlendirmesinde bulundu.

ANKARA AK Parti\'li Bostancı: İdam, çok daha fazla ortaklığı ve mutabakatı gerektirir
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ANKARA AK Parti'li Bostancı: İdam, çok daha fazla ortaklığı ve mutabakatı gerektirir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası Nevşehir'de başladı
    17:18 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası Nevşehir'de başladı

    Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe Müsabakaları Nevşehir'de başladı. Ankara, Konya, Mersin, Sivas, Kayseri ve Kırşehir'den birer takımın katıldığı müsabakalarda liderlik elde eden takım bir üst gruba terfi edecek. Nevşehir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mustafa Avcı, organizasyonların eksiksiz olması nedeniyle TFF'nin Nevşehir'i tercih ettiğini belirtti.

  • İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı
    17:18 İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planında bulunan projeler için 4.2 milyar TL'lik iç borçlanma talebini meclisten onay aldı.

  • Muğla'nın Seydikemer ilçesinde aranan şahıs yakalandı
    17:15 Muğla'nın Seydikemer ilçesinde aranan şahıs yakalandı

    Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, hakkında 11 yıl hapis cezası bulunan Ş.Y. isimli şahıs, İlçe Jandarma Komutanlığı JASAT ekipleri tarafından yapılan operasyonla yakalandı. Şahıs, tutuklanarak cezaevine sevk edildi.

  • Batman'da Akademisyen-Öğrenci Buluşması Etkinliği Düzenlendi
    17:14 Batman'da Akademisyen-Öğrenci Buluşması Etkinliği Düzenlendi

    Batman'ın Kozluk ilçesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Batman Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında, Prof. Dr. Necmettin Sezgin önderliğinde gerçekleştirilen 'Akademisyen-Öğrenci Buluşması' etkinliğinde, Çayhan İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileriyle bir araya gelindi. Sezgin, öğrencilere toplumda iyi insan olma kavramı üzerine seminer verdi.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması
    17:14 Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden Bülent Bozbaş'ı genel sekreter olarak atadı. Yeni atamalar internet sitesinde yayınlandı.

  • Mersin'de Hizmet-İş Sendikası üyeleri Silifke Belediyesi önünde eylem yaptı
    17:13 Mersin'de Hizmet-İş Sendikası üyeleri Silifke Belediyesi önünde eylem yaptı

    Hizmet-İş Sendikası üyeleri, Silifke Belediyesi'nde işten çıkarılan 30 işçinin durumunu protesto etmek için eylem yaptı. İşçilerin de katıldığı eylemde, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Halil Özdemir, belediye başkanlarına seslenerek işçilerin haklarını gözetmelerini istedi ve mücadelenin devam edeceğini belirtti.


Advertisement