Ankara: Bardakoğlu-papa Görüşmesi - Son Dakika
Güncel

Ankara: Bardakoğlu-papa Görüşmesi

İslamiyet'e ve Hz. Muhammed'e Yönelik Sözleri Nedeniyle İslam Dünyasının Sert Tepkisiyle Karşılaşan Katolik Dünyasının Ruhani Lideri Papa 16. Benedict, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile Yaptığı Görüşmede Almanya'daki Konuşmasını Telafi Edici Açıklamalarda Bulundu. Almanya'da 'Hz. Muhammed Kılıçla Yaymaktan Başka Ne Yaptı. İslamiyet Akla Dayanmıyor' Yönündeki Sözleriyle İslam Dünyasını Ayağa Kaldıran Papa, Bardakoğlu ile Görüşmesinde, İslamiyet'in Barış Dini Olduğunu Vurgulayarak, "İslam, Öğretilerini Akli Temeller Üzerine Kurmuştur" Dedi.

28.11.2006 21:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslamiyet'e ve Hz. Muhammed'e yönelik sözleri nedeniyle İslam dünyasının sert tepkisiyle karşılaşan Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedict, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile yaptığı görüşmede Almanya'daki konuşmasını telafi edici açıklamalarda bulundu. Almanya'da 'Hz. Muhammed kılıçla yaymaktan başka ne yaptı. İslamiyet akla dayanmıyor' yönündeki sözleriyle İslam dünyasını ayağa kaldıran Papa, Bardakoğlu ile görüşmesinde, İslamiyet'in barış dini olduğunu vurgulayarak, "İslam, öğretilerini akli temeller üzerine kurmuştur" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, tarihinde ilk kez bir Papa'yı ağırladı. Cumhurbaşkanı Sezer'in 'Devlet Başkanı' sıfatıyla Türkiye'ye davet ettiği Papa, 'dini lider' sıfatıyla Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'nu ziyaret etti. 25 dakika süren görüşmede ünlü sinema sanatçısı Serra Yılmaz tercümanlık yaptı. Papa İtalyanca konuşurken, Bardakoğlu Türkçe konuşmayı tercih etti. Bardakoğlu'nun görüşmede Papa ve beraberindeki heyete çay, kahve ve kuru pasta ikram ettiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, görüşmede Papa'nın Eylül ayında Almanya'da yaptığı ve İslam dünyasının sert tepkisine yol açan konuşması gündeme gelmedi. Almanya konuşmasında 'Hz. Muhammed kılıçla yaymaktan başka ne yaptı? İslamiyet akla dayanmıyor' diyen Papa'nın, Bardakoğlu ile yaptığı görüşmede bu sözleri nedeniyle 'özür' dilemediği öğrenildi. Almanya konuşmasını telafi edici açıklamalarda bulunan Papa'nın barışa ve ilahi dinlerin ortak değerlerine vurgu yaparak, "Hepimiz Adem'den geliyoruz. Tüm ilahi dinler barış getiriyor. İslam da bir barış dinidir. İslamiyet, öğretilerini akli temeller üzerine kurmuştur" dediği ifade edildi.

Papa'nın heyetinde yer alan Kültürlerarası İlişkiler ve Dinlerarası Diyalogdan Sorumlu Kardinal Poupard, Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan'a da ilettikleri 'hoca değişimi' talebini Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'na da aktardı. Poupard, "Sizdeki ilahiyat fakültesi hocalarından yararlanmak istiyoruz" önerisi getirdi. Bu konuda bilgi veren Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez ise, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Gregorian Üniversitesi arasında son 20 yıldır böyle bir uygulamanın mevcut olduğunu hatırlattı.

Bardakoğlu-Papa görüşmesini değerlendiren üst düzey bir Diyanet yetkilisi ise, görüşmede Papa'nın Almanya konuşmasının kesinlikle gündeme gelmediğini belirterek, "Sadece geleceği konuştuk. Geçmişe yönelik birşey konuşulmadı" dedi. Görüşmede 'olağanüstü diyalog' kurulduğuna dikkat çeken Diyanet yetkilisi, "Her türlü tevazu, samimiyet yüksek seviyedeydi. Olumlu bir buluşma oldu" diye konuştu.

Bardakoğlu'nun ortak basın toplantısındaki konuşmasının sadece Vatikan'a yönelik olmadığını, batıda İslam'a karşı oluşan anlayışa karşı eleştiri içerdiğini dile getiren Diyanet yetkilisi, "Sayın Başkan, İslamifobya'dan bahsetmeseydi konuşma eksik olurdu" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ankara: Bardakoğlu-papa Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement