Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısında Sosyal Denge Tazminatı Uyuşmazlığı - Son Dakika
Güncel

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısında Sosyal Denge Tazminatı Uyuşmazlığı

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin toplantısında sosyal denge tazminatının ödenmesi konusunda görüş ayrılığı yaşandı.

16.04.2019 23:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin toplantısında sosyal denge tazminatının ödenmesi konusunda görüş ayrılığı yaşandı.

Mecliste AK Parti Grup Başkanvekili Mümin Altunışık, sosyal denge tazminatının "herkese eşit ve en üst seviyeden" verilmesi yönünde bir önerge verdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise önergenin kabul edilmesi halinde sendika ile pazarlık hakkının ortadan kalkacağını savundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 4'üncü toplantısını yaptı. Toplantıda gündemde yer alan 4 madde ele alınarak oylandı. Birinci maddede geçen toplantı tutanak özeti maddesi yer aldı. İkinci olarak belediyenin kadro iptal ihdaslarına ilişkin başkanlık yazısı oy birliğiyle kabul edildi ve eski düzenin devamı kararına varıldı.

Üçüncü olarak, "Sosyal denge tazminatı ödenmesi ile ilgili yetkili sendikayla sözleşme yapmak üzere belediye başkanına yetki verilmesi" konusu görüşüldü.

AK Parti Grup Başkanvekili Mümin Altunışık, sosyal denge tazminatının "herkese eşit ve en üst seviyeden ödenmesi" yönünde bir önerge verdi.

Belediye Meclisi üyeleri sosyal denge tazminatının geçen senelerde nasıl verildiği yönünde bir bilginin olup olmadığını sordu. Ancak buna yönelik bir bilgi ortaya çıkmadı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş ve CHP'li üyeler, başkanlık yazısının geldiği şekliyle kabul edilmesini istediler.

AK Partili Altunışık ise ayrıma sebebiyet verilmemesi ve eşitliğin sağlanması için önergesinde ısrar etti. Belediye Başkanı Yavaş da belediyenin bu süreçte sendika ile pazarlık yaptığını belirterek, bu önergenin kabul edilmesi halinde pazarlık hakkının ortadan kalkacağını dile getirdi.

Önergenin geri çekilmesi ve gelecek ay Meclis toplantısına getirilmesi gündeme geldi ancak taraflar bunu da kabul etmedi.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, "Sayın Başkan çalışanların daha iyi geçinmeleri ve yaşamaları için emeklerinin karşılığını vermek belediyenin görevi ama belediyenin mali durumunu tespit etmemişsiniz. Gelecek ay getirin görüşelim." teklifinde bulundu.

Belediye Meclisindeki CHP'li üyeler AK Parti'li üyelerin getirdiği önergenin çalışanlara hak kaybı yaşatacağını ileri sürdü. Maddenin olduğu gibi kabul edilmesi halinde çalışanların sosyal denge tazminatını alabileceğine işaret eden CHP'li üyeler önerge sonrasında bunu alamayacağını vurguladı.

Yavaş veto etti

İtirazlar sonrasında sosyal denge tazminatını içeren madde AK Parti'li Altunışık'ın verdiği önerge ile kabul edildi. Başkan Yavaş, "Önerge geldiği gibi kabul edilseydi sosyal denge tazminatı paralarını alırlardı. Ama önergeyle kabul edildiği için veto edeceğimin bilinmesini isterim. Vetonun faturası sizindir." ifadelerini kullandı.

Toplantıda son olarak "Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca, yetişkinler yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik her türlü sosyal, kültürel, eğitime yönelik sportif amaçlı faaliyetlerin sürdürülebilmesi için daha önce alınmış olan meclis kararlarının belediye bütçe imkanları kapsamında uygulanabilmesi ile ilk mahalli idareler seçimlerine kadar geçerli olmasına ilişkin Başkanlık yazısı" gündeme alındı.

Bu maddeye de AK Partili Altunışık, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş'ın seçim öncesinde verdiği vaatlerin listesinin hazırlanıp bunlardan hangisini yapıp yapmayacağını duyurması ve gerçekleştiremeyeceği maddeleri açıklaması halinde buna olumlu oy verecekleri yönünde bir önerge verdi.

Yavaş, bunun üzerine, "Sanki CHP Yenimahalle ve Çankaya'da yardım yapmıyor gibi bir şey yapıyorsunuz. Aç-açık insanları sarıp sarmalamak bütün belediyelerin görevi. Kimse babasının parasını dağıtmıyor. Halkın parasını dağıtıyor." karşılığını verdi.

Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine kapı kapı yardımların yapılmayacağını, yardım paralarının karta yükleneceğini belirten Yavaş, şunları söyledi:

"Bu önergenin anlamı nedir? Anlamadım. Sıkıştırmak istiyorsanız bırakın çalışayım. Işıklarda mendil satan çocuk mu arayacaksınız? Ben onu anlamadım? Fotoğraf çekip Meclise mi getireceksiniz? Verdiğim sözleri tutmazsam eleştirin. Bu yardımlara da engel olacaklar sonuç oraya doğru gidiyor. Ankara'ya hizmet edecek miyiz etmeyecek miyiz? Samimi olarak karar vermemiz gerekiyor."

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de sosyal denge tazminatı maddesine ilişkin "Belediye Kanunu'nda var. En üst seviye nedir? İdare hukukuna aykırı. Böyle devam ederse hizmete gitmez." ifadelerini kullandı.

Taşdelen, bu şekilde bir sonuca varılamadığı gerekçesiyle önergelerin daha önce gruplarla paylaşılması teklifinde bulundu. Dördüncü maddeye 'bütçe olanakları çerçevesinde' kelimesinin eklenmesini öneren Taşdelen'in teklifi kabul edildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısında Sosyal Denge Tazminatı Uyuşmazlığı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısında Sosyal Denge Tazminatı Uyuşmazlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.


Advertisement