Ankara Garı Önündeki Terör Saldırısı Davasında Ara Karar - Son Dakika
Güncel

Ankara Garı Önündeki Terör Saldırısı Davasında Ara Karar

Ankara Garı Önündeki Terör Saldırısı Davasında Ara Karar

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te düzenlenen terör saldırısıyla ilgili 20'si tutuklu 36 kişinin yargılandığı davada ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tamamı için tutukluluk halinin devamına hükmetti.

11.02.2017 00:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te düzenlenen terör saldırısıyla ilgili 20'si tutuklu 36 kişinin yargılandığı davada ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tamamı için tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, önceki duruşmalardaki taleplere ilişkin mahkemeye gönderilen evrak okundu.

Davanın görüldüğü Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Selfet Giray'ın açıkladığı evrağa göre gar saldırısını gerçekleştiren terör örgütü DEAŞ'ın canlı bombalarını Gaziantep'ten Ankara'ya getiren iki aracın yol boyunca hangi güzergahları kullandığına ilişkin MOBESE ve HTS kayıtları dosyaya dahil edildi.

Sanıklardan Mehmedin Baraç'ın üst aramasında elde edilen telefonun incelemesinde, yazışma programı "Whatsapp" üzerinden yapılan Arapça sesli konuşmaların tercüme edildiği, aynı şahıs üzerinde ele geçirilen bir başka telefon ile MP3 içindeki ses ve resim dosyaların incelenerek çözüm tutanaklarının mahkemeye ulaştığı belirtildi.

Suruç ve düğün saldırısı dosyaları talep edildi

Gelen evrakların okunmasından sonra müşteki avukatları, Gaziantep'te, 20 Ağustos 2016'da çoğunluğu çocuk 56 kişinin ölümüne, 94 kişinin de yaralanmasına yol açan terör örgütü DEAŞ'ın düzenlediği canlı bomba saldırısının soruşturma dosyası ile yine DEAŞ'ın 20 Temmuz 2015'te Suruç'ta gerçekleştirdiği 34 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin mahkeme tarafından kabul edilen iddianamenin soruşturma dosyasına dahil edilmesini istedi.

Avukatlar, canlı bombaları Ankara'ya getiren iki aracın gar saldırısından önce Gaziantep'te başka eylemlerde kullanılmış olabileceğine dair düşüncelerinin olduğunu, bu nedenle araçların Gaziantep'te bulunduğu sürece MOBES kayıtlarının incelenmesi, bununla birlikte sanıklardan Hakan Şahin'in saldırından 4 gün önce Ankara'da olduğu, bu süre zarfından kimlerle görüştüğü, hangi mekanlara gittiğinin ortaya çıkarılmasını talep etti.

Ayrıca sanıkların yakalanmadan önce irtibatlı olduğu sivil toplum kuruluşlarının tespit edilmesi, bunlarla ilgili bilginin dava dosyasına eklenmesini isteyen avukatlar, sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini ve diğer taleplerinin karara bağlanmasını talep etti.

Müşteki avukatlarından sonra söz verilen sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu.

DEAŞ'lı teröristlere kırmızı bülten

İddia makamının mütalaasından sonra duruşmaya bir saat ara veren mahkeme heyeti, daha sonra ara kararını açıkladı.

Buna göre tutuklu sanıkların, "kuvvetli suç şüphesi", "delillerin toplanmamış olması", "bu aşamada adli kontrolün yeterli olmayacağı", "sanıkların delilleri karatma" ve "kaçma şüpheleri" nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına, yurt dışında olduğu tespit edilen firari sanıkların ise kırmızı bültenle yakalanması için Adalet Bakanlığına başvurulmasına, sanıkların yargılandıkları diğer dava ve soruşturmalara ilişkin ilgili başsavcılıklardan dosya talep edilmesine, saldırının gerçekleşmesinden ihmali olabilecek kamu görevlileri hakkında savcılık mütalaası ve müştekilerin beyanlarıyla ilgili işlem yapılamsı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verildi.

Davaya katılmak isteyen müşteki ve sivil toplum kuruluşlarının müdahillik talebi mahkeme tarafından kabul edilirken savcının, bazı müştekilerin ifade sırasında bir kısım kamu görevlilerine hakaret içeren beyanları nedeniyle haklarında soruşturma açılması talebini yerinde gördü.

Ayrıca mülkiye müfettişlerinin patlamaya ilişkin hazırladığı raporunun da dosyaya eklenmesine karar veren mahkeme, davanın bir sonraki celsesinin 2,3 ve 4 Mayıs'ta görülmesini kararlaştırdı.

Salonda gerginlik yaşandı

Sanık avukatlarından Orhan Şahin, savunma sırasında Kur'an-ı Kerim'den ayetler okuyunca, müştekilerden biri "Burası şeriat mahkemesi mi?" diye bağırdı.

Bunun üzerine diğer müştekiler de sanık avukatlarının bulunduğu tarafa yönelmek isteyince duruşma salonundaki güvenlik güçleri, taraflar arasında adeta etten duvar ördü.

Gerginliğin artması üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, duruma müdahale ederek gerginliğin artması halinde salonu boşaltacağını söyledi.

Ankara Gar saldırısı

Sivil toplum kuruluşlarınca Sıhhiye Meydanı'nda 10 Ekim 2015'te düzenlenecek miting için Ankara Garı önünde toplananların kortej hazırlığı devam ederken, 3 saniye arayla 2 patlama meydana gelmiş, ikisi çocuk 100 kişi hayatını kaybetmiş, 391 kişi de yaralanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma kapsamında hazırladığı iddianamede, 36 sanık hakkında "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmekten" bir kez, "100 kişiyi öldürmek" suçundan ise toplam 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılması talep edilmişti.

Bununla birlikte "terör örgütünün faaliyeti kapsamında 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından da sanıklar hakkında 7 bin 631 yıldan 11 bin 750 yıla kadar hapis istenmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ankara Garı Önündeki Terör Saldırısı Davasında Ara Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da Evde Bulunan Gergedan Böceği Doğal Hayatına Geri Bırakılacak
    10:05 Hatay'da Evde Bulunan Gergedan Böceği Doğal Hayatına Geri Bırakılacak

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yaşayan Hüseyin Sert, evinin balkonunda bulduğu gergedan böceğini besleyip temizledikten sonra yeniden doğal hayat alanına bırakacak. Sert, böceğin koruma altına alındığını ve neslinin tükenmekte olduğunu öğrendikten sonra bakımını yapmış ve parazitlerini temizlemiştir. Ancak besleyebileceği bir canlı olmadığı için böceği ormanlık bölgeye salacak.

  • Düzce'de çiftçilere hibe desteği imkanları anlatıldı
    10:05 Düzce'de çiftçilere hibe desteği imkanları anlatıldı

    Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Düzce'de çiftçilere hibe desteği imkanları hakkında bilgi verildi. IPARD III programı ile tarım sektöründe ek destek sağlanacak ve toplamda 786 milyon Avro hibe desteği sağlanacak. Düzce'nin bu programdan fayda sağlayacağı belirtildi.

  • Aydın'ın Söke ilçesinde Balık Ağı Örme Kursları Devam Ediyor
    10:04 Aydın'ın Söke ilçesinde Balık Ağı Örme Kursları Devam Ediyor

    Aydın'ın Söke ilçesinde hayata geçirilen balık ağı örme kursları Doğanbey ve Serçin'den sonra Güllübahçe'de de 4 yıldır aralıksız devam ediyor. Kadınların meslek edinmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen kurslar ise yoğun talep görüyor.

  • Kartal'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu
    10:04 Kartal'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu

    Kartal Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı büyük bir coşku ve etkinliklerle kutlayacak. Kortej yürüyüşü ve mahalle şenlikleri ile dolu bir gün geçirilecek.

  • Edirne Valisi Millet Bahçesi'nde incelemede bulundu
    10:03 Edirne Valisi Millet Bahçesi'nde incelemede bulundu

    Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri kenarı ile İzzet Arseven Kent Ormanı'nda yapılan Millet Bahçesi'ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Sezer, piknik alanları, spor sahaları, çocuk oyun alanları, bisiklet ve gezi yolu, kütüphane ve vatandaşların kullanacağı iskele gibi sosyal donatıların bulunduğu alanda çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Sezer, Millet Bahçesi'nin vatandaşlara huzurlu bir ortamda daha kaliteli hizmet sunacağını ifade ederek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ'ye teşekkür etti.

  • Nilüfer Belediyespor Kulübü Kosova'da Karate Şampiyonasında Başarılı
    10:02 Nilüfer Belediyespor Kulübü Kosova'da Karate Şampiyonasında Başarılı

    Nilüfer Belediyespor Kulübü sporcuları, Kosova'da düzenlenen karate müsabakalarında elde ettiği başarılı mücadelelerin ardından 2 altın, 1 bronz madalya kazandı.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.


Advertisement