Mahalle arası hayvanat bahçesi için kapatma kararı - Son Dakika
Güncel

Mahalle arası hayvanat bahçesi için kapatma kararı

ANKARA'nın Gölbaşı ilçesinde, mahalle arasındaki hayvanat bahçesinin, aslan ve kaplanların kükreme seslerinin bölgede yaşayanların psikolojisini bozacak derecede etkili olduğu gerekçesiyle mahkemece kapatılmasına karar verildi.

24.08.2022 12:33  Güncelleme: 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA'nın Gölbaşı ilçesinde, mahalle arasındaki hayvanat bahçesinin, aslan ve kaplanların kükreme seslerinin bölgede yaşayanların psikolojisini bozacak derecede etkili olduğu gerekçesiyle mahkemece kapatılmasına karar verildi. Avukat Merve Nur Özkan, işletmenin mühürleneceğini belirterek, "Bakanlık tarafından hayvanların buradan nakledilmesi için iş yeri sahibine 2 aylık bir süre verildi. Bu süre eylülde bitiyor, sonrasında mühürlenecek" dedi.

İş insanı Ahmet Zeki Öner, İncek Mahallesi'nde 2015'te, Yılmaz Kıbrıs'tan kiraladığı arazide restoran ve kafe işletmeciliği yaptı. Öner, geçen yıl Mayıs ayında ise restoranı kapatıp, hayvanat bahçesine dönüştürdü. Aslan, kaplan, geyik, maymun, tavus kuşu gibi hayvanların bulunduğu hayvanat bahçesi, büyük ilgi gördü. Ancak hayvanat bahçesindeki aslan ve kaplanların kükreme sesleri, bir süre sonra çevrede oturanları rahatsız etti. Mahalleli, hayvanların kükreme sesinin yanı sıra işletmeden kötü koku yayıldığı gerekçesiyle tepkilerini dile getirdi. Mahallelinin belediye, İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne şikayeti üzerine işletme, 1 hafta kapatıldı. Ankara Valiliği tarafından 2021 yılı Ağustos ayında işletmeye 'B grubu hayvanat bahçesi ruhsatı' verildi. Hayvanat bahçesine bitişik evi bulunan Niyazi Gürel de valiliğin ruhsat verme işleminin iptali için mahkemeye başvurdu. Ankara 18'inci İdare Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında bilirkişi heyeti, hayvanat bahçesinde inceleme yaptı.

RUHSAT VERİLMESİNİN YANLIŞ OLDUĞU TESPİTİBilirkişi raporunda hayvanat bahçesinde; 3 aslan, 2 kaplan, 8 aslan yavrusu, 1 alageyik, 3 vervet maymun, 1 iguana, 1 boa yılanı, 1 Mısır yılanı, Nil varanı, kuş çeşitleri ve tavşanlar ile tavus kuşlarının bulunduğu belirtildi. Aslan ve kaplanların genetik yapılarındaki bölge hakimiyetini göstermek açısından devamlı kükremek zorunda olduklarına dikkat çekilerek, hayvanların çevreye yaydığı gürültünün bölgede yaşayanların psikolojisini bozacak kadar etkili olduğuna yer verildi. Raporda; gerek çevre gerek konum gerek hayvan sağlığı gerekse kötü koku yayması ve gürültü kirliliği açısından işletmeye ruhsat verilmesinin yanlış olduğu tespiti yapıldı. Ankara 18'inci İdare Mahkemesi de bilirkişi raporu doğrultusunda, Ankara Valiliği'nin hayvanat bahçesi için verdiği 13 Ağustos 2021 tarihli ruhsat ve iznin yürütmesinin durdurulması kararlaştırıldı. Ardından işletme sahibinin itirazını değerlendiren Ankara 18'inci İdare Mahkemesi, hayvanat bahçesinin kapatılmasına karar verdi.'ASLAN KAÇSA KİM YAKALAYACAK?'İşletmenin bitişiğinde oturan Niyazi Gürel, "Ben 80 yaşında bir insanım, 26 yıldır burada oturuyorum. Yaz geldi; idrar kokusu, dışkı kokusu, hayvanların kokusu, dayanamıyoruz. Tam evimin sınırında. Gece sabahlara kadar aslanlar kükrüyor, sesten uyuyamıyoruz. Buranın kapatılmasını istiyoruz. Türlü türlü mahkemeler ile uğraşıyoruz, şimdi eylül başına kadar müsaade edildi. Koku, hastalık had safhada. Yazık hayvanlara, hiç mi acımıyorlar? Geçen yıl maymun kaçtı, zor yakaladılar; aslan kaçsa kim yakalayacak. Lütfen burayla ilgilenin, bir an önce kapatın. 1100 metrekarede hayvanat bahçesi olur mu?" diye konuştu.'EYLÜLDE MÜHÜRLENECEK'Niyazi Gürel'in avukatı Merve Nur Özkan ise hayvanat bahçesinin kapatılması için 1,5 yıl önce ilgili kurumlara dilekçe verdiklerini belirterek, şunları kaydetti: "Ancak buraya ruhsat verilmişti, bu nedenle biz ruhsatın iptali için bir dava açmıştık. Biz davayı yürütmenin durdurulması talepli olarak açmıştık. Yürütmenin durdurulması kararı verilmişti. İş yeri sahipleri taraflarından yürütmenin durdurulması kararına itiraz edildi ama bu itiraz reddedildi. Bunun sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından buranın kapatılması gerektiğine dair yazı yazıldı. Bunun sonucunda yine iş yeri sahipleri tarafından bu karara itiraz edildi, buranın kapatılmaması istendi. Ancak mahkemede de bu talep reddedildi. Bu nedenle burası artık kapatılacak. Bakanlık tarafından hayvanların buradan nakledilmesi için iş yeri sahibine 2 aylık bir süre verildi. Bu süre eylülde bitiyor. Bunun sonucunda artık burası mühürlenecek. Hiçbir şekilde kullanıma tabi olmayacak. Hem hayvanların haklarını korumuş olduk hem de burada yaşayan insanların sağlıkları açısından geri dönülemeyecek zararları engellemiş olduk. Burası mühürlenecek eğer tekrardan devam ederseler bunun sonu hapis cezasıdır."

Mahalle arası hayvanat bahçesi için kapatma kararı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mahalle arası hayvanat bahçesi için kapatma kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.


Advertisement