Ankara'nın Kentsel Yoksulluk Haritası Çıkarıldı - Son Dakika
Güncel

Ankara'nın Kentsel Yoksulluk Haritası Çıkarıldı

Ankara\'nın Kentsel Yoksulluk Haritası Çıkarıldı

Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteği ile Türkiye'de il bazında çıkarılan kentsel yoksulluk haritasına göre Başkent'te yoksulluk oranının en yüksek olduğu ilçeler Akyurt, Elmadağ, Kazan olarak sıralanırken, en düşük olduğu ilçelerin Çankaya,...

26.06.2012 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteği ile Türkiye'de il bazında çıkarılan kentsel yoksulluk haritasına göre Başkent'te yoksulluk oranının en yüksek olduğu ilçeler Akyurt, Elmadağ, Kazan olarak sıralanırken, en düşük olduğu ilçelerin Çankaya, Yenimahalle ve Sincan olduğu açıklandı.

Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Turgut Özal Üniversitesi ve Kimse Yok mu Derneği tarafından Türkiye'de il bazında kentsel yoksulluk haritası çıkarıldı. Ankara'nın nüfusu 20 binden yüksek 16 ilçesinde yapılan çalışmayla, Ankara'da yoksulluğun ekonomik ve sosyal nedenleri de ortaya çıkarıldı. Çalışma kapsamında dün Turgut Özal Üniversitesi'nde düzenlenen 'Ankara Kentsel Yoksulluk Haritası Projesi Yaygınlaştırma' paneline ise Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Şentürk Uzun, Keçiören Kaymakamı Mustafa Güler, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Oral, üniversitenin sadece akademik konularla değil, toplumun ihtiyaçları ve taleplerine uygun çalışmalar yürütmekle de sorumlu olduğunu vurgulayarak, projenin son derece başarılı bir çalışma olduğunu kaydetti. Oral, proje ile ilçe bazında yoksulluk verilerinin üretildiğini belirterek, "Projede emeği geçenlere ve desteklerinden ötürü Ankara Kalkınma Ajansı'na teşekkür ederim" dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Balcı da, projenin önemli verilerini ortaya koyduğunu söyleyerek, projenin örnek bir çalışma olduğunu, proje çıktılarının analiz edilerek ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşılacağını belirtti.

Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ceylan ise, projenin örnek bir proje olarak benzer projelere ilham kaynağı olacağını bildirdi. Son yıllarda Türkiye'nin önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Ceylan, "Artan milli gelirin bölgesel ve toplum kesimleri arasında dağılımı önemli" şeklinde konuştu. Son 10 yılda en zengin kesimden daha alt gruplara doğru kayma olduğunu belirten Ceylan, "Günlük 1 doların altında gelir olması anlamında mutlak yoksulluk ülkemizde kalmadı. Günlük 2.5 doların altında geliri olan hemen hemen kimse de kalmadı. Bu anlamda yoksullukla mücadelede önemli gelişmeler sağlanmıştır. Tüm vatandaşlarımızın sağlık güvencesine sahip olması ve işsizlikle mücadelede de önemli mesafeler alınmıştır" diye konuştu.

Öte yandan kalkınma konusunda yeni bir anlayışın tüm Türkiye'de 26 Kalkınma Ajansı eliyle faaliyete geçtiğini vurgulayan Ceylan, 800'e yakın nitelikli uzman ile kalkınmaya hizmet edildiğini ve kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmanın en önemli aktörü haline geldiğini bildirdi.

İL BAZINDA ÇIKARILAN İLK YOKSULLUK HARİTASI

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Ankara'nın Kentsel Yoksulluk Haritası Projesi", Ankara'nın nüfusu 20 binden büyük 16 ilçesinde uygulandı. Proje ile Ankara kentsel alanının yoksulluk haritası çıkarılarak, ilçe bazlı yerel yoksulluk verileri üretildi. Araştırmaya göre, Ankara kentsel alanında yoksulluk oranı yüzde 7.3 olarak belirlendi. Verilere göre göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu ilçeler Akyurt, Elmadağ, Kazan olurken, en düşük olduğu ilk üç ilçenin Çankaya, Yenimahalle ve Sincan olduğu açıklandı. Hane halkı gıda harcamalarında en yüksek harcamanın Çankaya'da gerçekleştiği belirtilirken, en düşük harcamanın Elmadağ ilçesi olduğu ifade edildi. Araştırmada yoksulluğun üç nedeni, eğitimsizlik, işsizlik, tembellik olarak kaydedildi.

Ayrıca, araştırmaya göre ilçelerin aylık ortalama hane halkı tasarruf oranının en yüksek olduğu ilçenin Sincan olduğu bildirilirken, en düşük iki ilçenin Kazan ve Çankaya olarak sıralandığı açıklandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ankara'nın Kentsel Yoksulluk Haritası Çıkarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement