Ankara Valisi Topaca, İslam Ülkeleri Rektörleri ile Bir Araya Geldi - Son Dakika
Politika

Ankara Valisi Topaca, İslam Ülkeleri Rektörleri ile Bir Araya Geldi

Ankara Valisi Topaca, İslam Ülkeleri Rektörleri ile Bir Araya Geldi

Ankara Valisi Ercan Topaca, “İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Toplantısı” için Ankara’da bulunan rektörlerle buluştu.

27.07.2017 09:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Valisi Ercan Topaca, "İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Toplantısı" için Ankara'da bulunan rektörlerle buluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesine İslam dünyasının yükseköğrenim alanını oluşturmak amacıyla Yüksek Öğrenim Başkanlığı tarafından 30'dan fazla ülkeden 120 rektörün katılımıyla organize edilen 'İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu' nedeniyle Ankara'da bulunan rektörler, dün akşam Ankara Valisi Ercan Topaca'nın verdiği akşam yemeğinde bir araya geldi. Programa YÖK Başkanı Yekta Saraç, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan da katıldı. Davetliler, Ankara Kulübü'nün seğmenler ekibi tarafından karşılandı. Kocatepe Camii İmam Hatibi Furkan Traşçı'nın Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Ankara'yı tanıtan bir sinevizyon gösterisi izlendi. Daha sonra Ankara'nın simgelerinden seğmenler kısa bir gösteri yaptı.

Vali Topaca, yemekte yaptığı konuşmada fertlerin ve toplumların maddi ve manevi her alanda yükselmelerini ve ilerlemelerini sağlayan unsurların başında ilmin geldiğini, bu sebeple dinimizin ilme, okumaya, öğrenmeye ve insan yetiştirmeye büyük değer verdiğini, ilim tahsilinin her Müslüman'a farz kılındığını belirterek, insanlığa doğru yolu ve gerçek saadeti göstermek üzere indirilmiş olan yüce kitap Kur-an'ı Kerim'in ilk emrinin de "oku" olduğunu vurguladı.

"Müslümanlar, sürekli olarak ilim ve hikmetin peşinden koşmuşlardır"

Her ne kadar unutturulmak istense de İslam dünyasında gerçekleşen bilimsel çalışmaların bütün insanlığı ve dünyayı aydınlattığını söyleyen Topaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilim dünyasında derin izler bırakan Endülüs, Bağdat, Semerkant, Şam, İstanbul, Kudüs, Kahire ve Buhara gibi ilim merkezi şehirler bizim medeniyetimizin güzel örneklerindendir. Bu şehirler sadece sınırları içinde yer aldıkları ülkelerin, milletlerin değil, aynı zamanda hepimizin, tüm ümmetin ortak şehirleridir. Bu şehirlerin her biri asırlar boyu İslam medeniyetinin cazibe merkezleri olmuş, kütüphaneler ve medreseler şehri olarak dünyanın her tarafından ilim yolcularını misafir etmiştir. 11. yüzyılda yani Avrupa'nın Ortaçağ karanlığını yaşadığı bir dönemde Kahire'de 75, Şam'da 51 ve Halep'te 44 medrese bulunuyordu. Diğer taraftan Nizamiye medreseleri, uzun dönem İslam medeniyetinin kalbi ve zihni olmuş, Haçlı ve Moğol saldırıları karşısında Müslümanların ayakta kalmasını sağlamışlardır. Döneminin en kaliteli yükseköğrenim kurumları olan bu medreselerden dünyanın çok farklı bölgelerinden öğrenciler eğitim görüyordu. Bu medreseler ilim hayatını, geleneğini diri tutarken, medeniyet birikiminin tüm insanlığa ulaştırılmasını da sağlamışlardır. 'İlim Çin'de de olsa alınız' Hadis-i Şerifi'ni kendilerine düstur edinen Müslümanlar, sürekli olarak ilim ve hikmetin peşinden koşmuşlardır. Müslümanlar daima araştırmacı ve ilmi arayan olmuşlardır."

"İslam dünyasının sorunlarının çözümü yine bilimsel gelişme ve kaliteli eğitimle olacaktır"

Son dönemde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yaşanan hadiselerin, sıkıntıların Müslümanları ümitsizliğe sevk etmesine asla izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Topaca, "Tarihimiz bizim için sadece övünç kaynağı değil, aynı zamanda bize güç veren ve ilham alınması gereken çok önemli bir rehberdir. İslam dünyasının sorunlarının çözümü yine bilimsel gelişme ve kaliteli eğitimle olacaktır. İslam dünyasının fertleri olarak bizler, din birlikteliği yanında kader birlikteliği de yapıyoruz. Hiçbir ülkenin silahlı kuvvetleri eğitimden daha büyük ve daha güçlü değildir. Bu nedenle ticari ve ekonomik konular kadar hatta onlardan daha çok eğitim alanında işbirliği yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Başta yükseköğrenim olmak üzere eğitimin tüm aşamalarında tecrübe paylaşımına giderek, imkanlarımızı seferber ederek, ortak çalışma platformlarını artırarak birbirimize destek olmalıyız. İnsanlarımızın, gençlerimizin, öğrencilerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, akademisyenlerimizin ve sanatçılarımızın çok daha fazla temas halinde olmalarında büyük fayda bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Topaca konuşmasını, "İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Toplantısı"nın dünyada barışın, kardeşliğin ve huzurun sağlanması, yeni bilimsel gelişmelere vesile olmasını temenni ederek tamamladı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Ankara Valisi Topaca, İslam Ülkeleri Rektörleri ile Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement