Başbakan Danışmanı Cummings'e göre İngiliz hükümeti Brexit'te kararlı - Son Dakika
Dünya
BBC

Başbakan Danışmanı Cummings'e göre İngiliz hükümeti Brexit'te kararlı

İngiliz The Telegraph gazetesine göre Başbakan danışmanı Dominic Cummings, parlamentodaki güven oyu kaybedilse bile Başbakan Boris Johnson'ın 31 Ekim'e kadar ülkeyi Avrupa Birliği'nden çıkarabileceğini söyledi.

05.08.2019 08:39  Güncelleme: 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere, AB ile yeni bir ayrılık anlaşmasını müzakere edememesi durumunda 31 Ekim'de anlaşmasız bir şekilde AB'den ayrılmayı tercih edeceğini söyleyen Başbakan Boris Johnson'ın bu hedefini tartışıyor.

İngiltere'de yayımlanan The Telegraph gazetesine göre Başbakan Danışmanı Dominic Cummings, Başbakan Johnson'ın parlamentoda olası bir güven oylamasını kaybetmesi durumunda bile İngiltere'yi 31 Ekim'de bir anlaşma olmadan AB'den ayırabileceğini düşünüyor.

Gazeteye göre milletvekillerine bilgi veren Cummings, Johnson'ın erken seçim tarihini 31 Ekim'den sonraya koyarak bu tarihe kadar başbakan kalıp ülkeyi AB'den çıkarabileceğini söyledi.

CUMMINGS: BREXIT KONUSUNDA YENİ BİR REFERANDUM YAPILMALI

Cummings, Başbakan Johnson'ın bir güven oylamasını kaybetmesi durumunda milletvekillerinin alternatif bir hükümet kurmak için önlerinde 14 günü olduğunu söyledi.

Brexit konusunda yeni bir referandum yapılması gerektiğini savunan Cummings, parlamenterlerin bir ulusal birlik hükümeti kurabileceğini hatırlattı.

Institute of Government adlı düşünce kuruluşundan Catherine Haddon ise ulusal birlik hükümetinin mümkün olduğunu fakat bunun gerçekleşmesi için Başbakan Johnson'ın güvensizlik oyunun ardından istifa etmesi gerektiğini vurguladı. Başbakanın böyle bir zorunluluğu bulunmuyor. Johnson'ın bir ulusal birlik hükümetine yol açmaktansa istifa etmeyip erken seçime gitme seçeneği mevcut.

MUHALEFET ANLAŞMASIZ BREXIT'İ DURDURMAK İSTİYOR

Muhafazakar Parti Başkanı James Cleverly bir TV programında partisinin 31 Ekim'den önce erken seçime gitmeyeceğini söylerken, İşçi Partisi Milletvekili Jonathan Ashworth de hükümetin anlaşmasız Brexit planlarının durdurulabileceğini, Muhafazakar Parti içinde böylesi bir Brexit'e karşı çıkan vekillerle birlikte çalışacaklarını açıkladı.

GUARDIAN'A GÖRE BREXIT KÜSTAH BİR KUMAR

İngiliz Guardian gazetesinin köşe yazarı Matthew d'Ancona ise güvensizlik oyu durumunda 31 Ekim'in İngiltere'de erken seçim tarihi olarak ilan edilme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekti.

D'Ancona, Başbakan Johnson'ın Eylül başında parlamento açılana kadar anlaşmasız Brexit konusunda tutumunu değiştirmemesi durumunda bir güven oylamasıyla karşılaşmasının kaçınılmaz olduğuna, bunun çok vakit geçmeden yapılması durumunda erken seçimin 31 Ekim'den önce yapılmasının mümkün olduğuna dikkat çekti.

Konuyu başyazısında inceleyen Guardian gazetesi, İngiltere'yi bir anlaşma olmadan AB'den çıkarmanın ülke tarihinde kasten yapılmış en tehlikeli hamle olacağını yazdı. Gazete "küstah bir kumar" olarak nitelediği bu girişimin bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.

Johnson'ın bir azınlık hükümetinin başında olduğunu hatırlatan Guardian, bu nedenle anlaşmasız Brexit tercihinin demokratik ve ahlaki temeli olamayacağını savundu.


Başbakan Danışmanı Cummings\'e göre İngiliz hükümeti Brexit\'te kararlı
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Başbakan Danışmanı Cummings'e göre İngiliz hükümeti Brexit'te kararlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail saldırılarında ölü sayısı 34.000'i aştı
    11:59 İsrail saldırılarında ölü sayısı 34.000'i aştı

    Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in devam eden saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısının 34.000'i aştığını duyurdu. İsrail ordusunun son 24 saat içinde 42 Filistinliyi öldürdüğü ve 63 Filistinliyi yaraladığı belirtilerek, İsrail saldırılarının başlamasından bu yana toplam ölü sayısının 34.012'ye, yaralı sayısının ise 76.833'e ulaştığı kaydedildi. Ağır bombardımanın yanı sıra kurtarma ekiplerinin yetersizliği nedeniyle enkaz altında halen ölü ve yaralıların bulunduğu belirtildi. İsrail ordusu ise, geçtiğimiz hafta 100'den fazla noktayı temizleyip imha ettiklerini ve 40'tan fazla 'teröristi' yüz yüze çatışmalarda ve hava saldırılarında etkisiz hale getirdiklerini duyurdu.

  • Pakistan'da Şiddetli Yağışlar ve Yıldırımlar Yıkıma Neden Oldu
    11:29 Pakistan'da Şiddetli Yağışlar ve Yıldırımlar Yıkıma Neden Oldu

    Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde yaşanan şiddetli yağışlar ve yıldırımlar sonucunda en az 87 kişi öldü, 82 kişi yaralandı.

  • İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere saldırı düzenlendi
    11:22 İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere saldırı düzenlendi

    İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere yapılan saldırıda, insansız hava araçları ve füzeler hedef alındı. İranlı yetkililer saldırının sembolik önemine dikkat çekerken, İsrail'in İran'ın nükleer silah geliştirme programına gönderme yapmak istediği düşünülüyor. İran medyası ise üç patlamanın meydana geldiğini duyurdu. Rusya ise İsrail'e İran'ın gerilimi yükseltmek istemediği mesajını iletti.

  • Adıyaman'da depremde hayatını kaybeden KKTC'li öğrenciler için adalet talebi
    11:12 Adıyaman'da depremde hayatını kaybeden KKTC'li öğrenciler için adalet talebi

    Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, Adıyaman'da 6 Şubat 2023 depreminde yıkılan İsias Otel'de yaşamını yitiren 35 KKTC'li öğrenci için 'Adalete ışık tut' yürüyüşü düzenledi. Depremde kızı Selin'i kaybeden Ruşen Yücesoylu Karakaya, 'Bizim tek dayanağımız bilimin gösterdiği doğrular ve hukukun üstünlüğüdür. Türkiye Cumhuriyeti adaletinden de tek beklentimiz bu yöndedir.' dedi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde KKTC'li öğrencilerin ve tur rehberlerinin de aralarında bulunduğu 72 kişiye mezar olan Adıyaman'daki Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması 26 Nisan'da Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşecek
    10:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’ın siyasi kolunu lideri İsmail Haniye ile İstanbul’daki görüşmesi, Ortadoğu’da İran-İsrail gerilimin arttığı ve bu nedenle Gazze’de ateşkes çabalarının ikinci plana atıldığı bir döneme rastlaması açısından önemli.

BBC

Advertisement