Annan: ''Lübnan Krizi Filistin'de Olanları Geri Plana İtmemeli'' - Son Dakika
Güncel

Annan: ''Lübnan Krizi Filistin'de Olanları Geri Plana İtmemeli''

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan krizinin Filistin'de olanları geri plana itmemesi gerektiğini söyledi.

09.08.2006 22:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan krizinin Filistin'de olanları geri plana itmemesi gerektiğini söyledi.

Kofi Annan, açıklamasında, Lübnan ve İsrail'in kuzeyinde yaşanan trajik olayların Filistin topraklarında yaşanan krizin acilen çözümlenmesi için yapılması gereken çalışmaları aksatmaması gerektiğini söyledi.

Annan, ''İsrail güçlerince Gazze'de, aralarında çocukların da olduğu yüzlerce insanın öldürülmesi ve yaralanması kesinlikle haklı gösterilemez'' dedi.

Annan, Filistin Parlamento Başkanı Abdülaziz Duveyk'in de aralarında bulunduğu birçok üst düzey Filistin yetkilisinin tutuklanmasının özellikle endişe yarattığını belirterek, bu durumun Filistin-İsrail arasındaki sorunun iki devletli çözümü durumunda korunması gereken Filistin kurumlarına zarar verdiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri, Gazze'den İsrail'e yapılan ve sivilleri de hedef alan füze saldırılarının durdurulması gerektiğini belirterek, tarafları, aralarındaki diyaloğu yeniden başlatmaya çağırdı. Annan, bu konuda Mısır hükümetinin çabalarını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Annan, Filistin, İsrail ve Lübnan'da yaşanan tüm bu trajik olayların bölgede kapsamlı bir barış sürecinin en kısa sürede canlandırılmasının ne denli gerekli olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Annan, bugün Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile yeniden görüşecek. Arap heyeti dün, BM Güvenlik Konseyi'nde açık oturumda yapılan görüşmelere katılmadan önce Annan ile görüşmüştü.

Lübnan karar tasarısıyla ilgili Fransa ve ABD arasında ikili müzakereler de sürüyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülke arasında son derece yoğun görüşmelerin yaşandığını ve görüşmelerin, Fransa'nın BM misyonunda sürdüğünü bildirdi.

Bolton, bir soru üzerine, Lübnan'ın 15 bin askerini güneye gönderme kararının dikkate alınacağını, ama bunun asıl hedeflerini değiştirmeyeceğini, amacın da Hizbullah'ın silahsızlandırılması ve bölgedeki statükoya yeniden dönülmemesi olduğunun altını çizdi. Bolton, çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Annan: ''Lübnan Krizi Filistin'de Olanları Geri Plana İtmemeli'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement