Antalya Bağırsak Hastalıklarında Dışkı Nakliyle Tedavi - Son Dakika
Güncel

Antalya Bağırsak Hastalıklarında Dışkı Nakliyle Tedavi

Bağırsak hastalıklarında dışkı nakliyle tedavi*- İNSANDAN insana yapılan dışkı nakli, antibiyotik ishalli, spastik kolon hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor.

29.03.2017 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bağırsak hastalıklarında dışkı nakliyle tedavi

*- İNSANDAN insana yapılan dışkı nakli, antibiyotik ishalli, spastik kolon hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor.

Antalya'da İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Didem Karavelioğlu, 2013 yılında ABD'de yayımlanan makalelerden sonra modern tıpta yerini alan dışkı naklini, Mayıs 2013'te Türkiye'de ilk kez gerçekleştirdi. Yöntemin başarılı olması ile birlikte bu yöntemi uygulamaya başlayan Dr. Karavelioğlu, çalışması hakkında bilgi verdi. Son yıllarda birçok hastalıkla birlikte bağırsak florasının önemini anlamaya başladıklarını belirten Dr. Didem Karavelioğlu, şöyle dedi:

"Maalesef birçok hastalık bu floranın bozulmasından kaynaklanıyor. Antibiyotik ishali, spastik kolon hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalıkları başta olmak üzere otizm, diabet, MS, Parkinson gibi rahatsızlıkların, bağırsak florası bozukluğundan kaynaklanabileceği ileri sürülüyor. Bu nedenle dünyada yeni bir tedavi yöntemi olarak uygulanıyor. Aslında yüzyıllardır bilinmesine rağmen modern tıpta, son yıllarda artık makalelere, literatüre geçen bir yöntem."

Dışkı naklinin, sağlıklı bireyden hasta bireye dışkıyı çeşitli yollarla vermekle gerçekleştiğini söyleyen Dr. Karavelioğlu, "Bu yöntemler, endoskopi, kolonoskopi veya nazogastrik tüp ya da lavman olabilir. Bu yöntemlerle dışkıyı hasta bağırsağa nakledilmektedir. Dışkı nakli, 2013 yılında ABD'de onay aldı. Özellikle, tedaviye yanıt vermeyen antibiyotik ishalli hastalara bugün ABD'de yaygın olarak dışkı nakli yapılıyor" diye konuştu. Dışkı ile tedavi yönteminin 500'üncü yılda Mısır'da başlayan bir yöntem olduğunu hatırlatan Dr. Didem Karavelioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Aileler, hastalanan çocuklarına 'Sarı çorba' adıyla dışkıyı içirerek iyileştirme yoluna gidiyordu. 1950 yılından sonra dünyada da bununla ilgili tek tük araştırmalar başladı ama artık ABD'de ve yurt dışında onaylanan bir tedavi yöntemi olarak biliniyor. Biz de 2013 yılında şiddetli bir bağırsak koliti hastamıza, bağırsak ameliyatına gitmesindense 12 yaşındaki oğlundan aldığımız dışkıyı naklederek 2 seans sonrasında güzel yanıtlar aldık. 1 yıl sonra bağırsak eski halinden eser kalmayan bir kolonospik görüntü verdi. Bu bize cesaret verdi. Ardından, bunu duyan bir hastamız İngiltere'den gelerek aynı tedavinin kendisine uygulanmasını istedi. 1 yıl süren ishal hastalığı, eşinden aldığımız sağlıklı dışkı nakliyle tamamen düzeldi."

Bağırsak florası ile ilgili araştırma maliyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Didem Karavelioğlu, şöyle devam etti:

"Bu, uzay araştırmasından çok daha zor ve fazla maliyetli bir iş. Tam olarak içeriği fonksiyonu bilinmeyen bağırsak florası, fakat bozukluğunda bize çok fazla sıkıntı yaratabiliyor. Sağlıklı herkes dışkı vericisi olabilir. Bizim ve hasta için zor bir işlem değil. ve sağlıklı donör seçildiğinde hiçbir riski olmayan bir yöntem. Bu açıdan verici, yani donörün iyi seçilmesi ve gaita tetkiklerinin iyi yapılması gerekiyor. Vericinin, genetik bir hastalığının olmaması, viral hepatit veya HIV taşıyıcısı olmaması, son 2 ay içerisinde antibiyotik kullanmamış olması yeterli. İşlem 4 veya 5 gün, günde 1 seans uygulanarak yapılmakta ve gerekirse aylık seanslarla tekrarı birkaç ay devam etmektedir. Donörün akraba veya aileden birisi olması gerekmiyor. Çünkü bu bir organ ya da doku nakli değil. Hatta dışarıdan birinin donör olması çok daha etkili. Çünkü, benzer mikro floraya aile bireyleri de sahip olabiliyor. Bu nedenle yurt dışında çok sayıda dışkı bankaları kurulmuştur. Sağlıklı bireylerden alınan dışkı örnekleri bu bankalarda depolanıyor. Ardından, ihtiyacı olan hastalara buradan alınarak uygulanıyor. O yüzden bunu bir doku nakli, organ nakli diye kabul etmemek gerekiyor."

Endoskopi veya kolonoskopi yöntemiyle ince bağırsağa geçip, buraya konulan dışkının yeni bir floraya hayat verdiğine vurgu yapan Dr. Karavelioğlu, 'Böylece yeni flora ile insanlar pek çok rahatsızlığından kurtulmuş oluyor. 2014 yılında yaptığım 5 vakadan sonra bugün itibarı ile 60 civarında hastayı tedavi ettim. Önümüzde tedavi edeceğimiz çok fazla hasta var. Fakat, bu işi bilen insanların yapması gerekiyor. En büyük açık ise diğer ülkelerin dışkı bankaları kurarak çözdüğü uygun donor bulunması konusu. Ülkemizde de mutlaka sağlıklı, testleri yapılmış bireylerden sağlıklı dışkı alınarak dışkı bankaları kurulmalı diye düşünüyorum" dedi.

MİLLİ SPORCU DONÖR OLDU

68 yaşındaki işadamı ve milli sporcu Ali Bıdı da bu yıl 3 hastaya donör oldu. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirdiğini söyleyen Ali Bıdı, kendisine donör olması için gelen teklifi geri çevirmediğini belirterek, 'Uzun yıllardır sağlıklı besleniyorum. Yaklaşık 15 yıldır ilaç kullanmıyorum. Didem hanım benim sağlıklı bir donör olabileceğimi söyledi. Ben de bu yıl 3 hastaya bağışçı oldum. Bundan sonra da bağışlamaya devam edeceğim. Sağlıklı beslenip spor yapıyorum" diye konuştu.

Antalya Bağırsak Hastalıklarında Dışkı Nakliyle Tedavi
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Bağırsak Hastalıklarında Dışkı Nakliyle Tedavi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement