Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde lise ve ilköğretim öğrencilerini taşıyan servis şoförlerine yönelik eğitim semineri düzenlendi.

23.11.2012 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foto: Toplantıdan

===

Şoförlere eğitimli uyarı

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde lise ve ilköğretim öğrencilerini taşıyan servis şoförlerine yönelik eğitim semineri düzenlendi. Toplantıda konuşan İlçe Milli Eğitim Müdür Emin Karaosman ise şoförlere, öğrencilerin geleceğimizin teminatı olduklarını unutmamalarını istedi. Halk Eğitimi Merkezi'ndeki toplantıda trafik kuralları ve uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği toplantıda, Jandarma Başçavuş Ersin Çetindere, 67 servis şoförüne trafik kuralları ve araçlarının da bulunması gereken donanımlar hakkında bilgiler verdi. Milli Eğitim Şube Müdürü İsmail Sarıçiyil şoförlere uymaları gereken kuralları, sözleşme hükümlerini ve cezaları anlattı.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Şehit ailesinden Başkan'a ziyaret

AFYONKARAHİSAR'da askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit düşen Piyade Onbaşı Hüseyin Gökhan Eriç'in ailesi Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın'ı ziyaret etti. Şehidin annesi Güldane ve babası Selahattin Eriç'i makamında kabul eden Başkan Günaydın, "Sizler bizim onur ve şeref misafirimizsiniz. Size bir kat değil, bin kat saygı duyuyoruz" sözleriyle karşıladı. Şehit babası Selahattin Eriç, Başkan Günaydın'ın kendilerini en acı günlerinde yalnız bırakmadığını söyleyerek, aile adına teşekkür etti.

Yaşananları 'acı bir olay' olarak nitelendiren Eriç, "Dayanmak çok zor. Kimse böyle olsun istemezdi, ama takdiri ilahi bu. Bu vatana şehit verdiğim için oğlumla gurur duyuyorum" dedi. Şehit oğlunun ismini dedesinden aldığını ve dedesinin de Çanakkale Savaşı'nda şehit düştüğüne dikkati çeken Selahattin Eriç, oğlu şehit düşmeden bir gün önce de torunu doğduğunu ve ona da aynı ismin verildiğini, şehit oğlunun adını torununun taşıdığını söyledi.

Cenaze töreninde Selahattin Eriç'in çok metanetli davrandığını belirten Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise "Sizler onur ve şeref kabul ettiğimiz insanlarsınız. Bu acının arasında unutmamışsınız bizlere gelmişsiniz. Cenazede bulunmak bizlerin ana vazifesi, bizlere bir teşekkür borcunuz olamaz" dedi. Başkan Günaydın, "Yaşadığınız acıyı hissedebiliyorum. Evlat acısı tüm acıların üzerinde. Aslan gibi bir evladınız şehit düştü. Sizlere bir değil bin kat sevgi, saygı duyuyoruz" diye konuştu.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Belediyeden gelen foto

===

TEGV Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutladı

TÜRKİYE Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Afyonkarahisar Öğrenim Birimi, Dünya Çocuk Hakları Günü'nü bir dizi etkinlikle kutladı. Etkinlikler kapsamında oyunlar oynayan öğrenciler, kendilerine gönüllü destek veren abla ve ağabeyleriyle unutulmaz bir gün yaşadı. Oyunların yanı sıra gönüllü öğreticilerden çocuk haklarıyla ilgili bilgiler de alan minikler haklarını öğrendi.

Tiyatral etkinliklerin de yer aldığı kutlamada, minikler okuma çalışmalarının ardından paylaşımcığı öğrendi. Bir yün iple birbirlerine bağlanan öğrenciler, gerçekleştirdikleri çalışmada çocuk ve insan hakkı kavramının yanı sıra dostluk ve paylaşmanın önemine kavrama fırsatı buldu.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Etkinlikten ve çocukların toplu fotosu

===

Sağlıkçılar kendini korumayı öğrendi

SAĞLIK Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma ve Uygulama Enstitüsü ile Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şubesi Afet Birimi'nin çalışmalarıyla kısa adı YOTA olan 'Temel Afet Bilinci ve Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması' eğitimi Afyonkarahisar'da verildi. Eğitim toplantısında konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, alınacak tedbirlerle afet zararlarının azaltılmasının mümkün olduğunu belirtti.

Afyonkarahisar'ın coğrafi konumu dolayısıyla sağlık tesislerinin yapısal güvenliğinin önemine değinen Yemenici, "Yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması amacıyla YOTA eğitimini düzenledik. Çünkü sağlık alanında yapılan yatırımın yüzde 15'ni yapısal unsurlar, geriye kalan yüzde 85'lik kısmını da yapısal olmayan unsurlar oluşturmakta. Binaların sağlam olması tek başına yeterli değil. Yapısal olmayan unsurlar için gerekli tedbirlerin alınması sağlık hizmetinin devamlılığı açısından önemli" dedi.

Marmara depreminden 1 milyon 500 bin kişinin etkilendiğini, yıkılan binaların yüzde 5'nin sadece yapısal kaynaklı olduğunu anlatan Dr. Necip Yemenici, yaralanmaların yüzde 50'sinin, ölümlerin ise yüzde 3'ünün yapısal olmayan unsurlardan kaynaklandığını hatırlattı. Dr. Yeminici, bu eğitimlerin deprem ve afetlerde sağlık hizmetlerinin devamı açısından yapısal olmayan tehlikelerin azaltılmasıyla, zarar görebilirliğin en aza indirgenmesinin amaçlandığını kaydetti.

Boğaziçi Üniversitesi YOTA Eğitmenleri Hakan Evsen ve Hakan Kantemiz'in verdiği eğitime 63 sağlık personeli katıldı. Eğitim sonrasında katılımcılara Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Karadağ ve Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Dinçer tarafından sertifikaları verildi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Eğitimden fotolar

===

MYO ve HEM güçlerini birleştirdi

AKDENİZ Üniversitesi Finike Meslek Yüksekokul (MYO) ve Finike Halk Eğitim Merkezi (HEM) arasında kadın hakları, cinsel eşitlik ve çocuk hakları konularında seminerler verilmesi amacıyla protokol imzalandı. MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Göksel Akpınar ile Finike HEM Müdürü Cahit Doğan, işbirliği protokolünü imzalandı. Protokol gereği, Finike'de vatandaşlara ve açılan kurslara devam eden kursiyerlere 'kadın hakları ihmal ve istismar', 'cinsiyet eşitliği', 'çocuk hakları', 'sağlıklı yaşam ve iletişim' konularında seminer verilecek.

Kendilerine gelen her talebe pozitif baktıklarını belirten MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. Göksel Akpınar, HEM ile sürdürülebilir işbirliğinin daha işlevsel hale gelebilmesi için işbirliği protokol imzaladıklarını kaydetti. İşbirliğine katkı sağlayan HEM Müdürü Cahit Doğan'a teşekkür eden Yrd.Doç.Dr. Akpınar, "İşbirliğini, gerçekleştirdiğimiz protokolle somutlaştırmış olduk. Finike'ye sosyal, ekonomik ve kültürel olarak her türlü desteği vereceğimize söz veriyoruz" dedi.

Finike HEM Müdürü Cahit Doğan ise kurum olarak yüksekokul öğrencilerinin boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla çeşitli kurslar açtıklarını belirtti. Sosyal ve kültürel anlamda sadece üniversite öğrencilerine yönelik çeşitli kurslar açtıklarını vurgulayan Doğan, "2011- 2012 eğitim öğretim yılında İngilizce ve halk oyunları, bu yıl yine İngilizce, bilgisayar, basketbol ve futbol kursları açtık. Kurum olarak yüksekokulun taleplerini yerine getirmeyi istiyoruz" diye konuştu.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Protokolden

===

Tarihi sarnıçlar restore edilecek

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde koruma altındaki Osmalı dönemine ait 3 su sarnıcı, restore edilerek turizme kazandırılacak. Kaş- Demre Karayolu Çomucak mevkiindeki ve Kaş'a bağlı Çeşme Köyü'ndeki su sarnıçları 19'uncu yüzyıldan kalma. Geçmişte bölgede yaşayanların içme suyu ihtiyacını karşılayan sarnıçlar, zamanla tahrip olduğu için içinde artık su bulunmuyor.

Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya ve İlçe Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Aydın tarihi sarnıçları inceledi. Sarnıçların durumu hakkında bilgi veren Kaymakam Selami Kapankaya, "Osmanlı sarnıçları, bölgemizin tarihi bir kültür zenginliği. Anıtlar Kurulu tarafından korumaya alınmış. Ancak geçen zaman içinde çok yıpranmış" dedi.

Antalya Röleve Müdürlüğü ve Anıtlar Kurulu'nun desteğiyle çalışma yaparak sarnıçları restore etmek ve yeniden ayağa kaldırmak istediklerini vurgulayan Kaymakam Kapankaya, "Etraflarını çevirerek korumaya alacağız. Çevre düzenlemesi yapılacak. Görsel bir güzellik kazandıktan sonra hem bölge turizmine hizmet verecekleri. Bu tarihi mirası gelecek kuşaklara taşıyacağız" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Sarnıçlardan foto

===

GATAB'tan başarılı

öğrencilere ödül

GÜNEY Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (GATAB) sponsorluğunda gerçekleştirilen ve Bilce Kemer Koleji tarafından Kemer düzenlenen YGS deneme sınavında dereceye giren öğrenciler ödüllerini GATAB Başkanı Yusuf Üras'ın elinden aldı. 'Kolejden Üniversiteye' sloganıyla bu yıl ilki düzenlenen "Üniversite Tanıtım Fuarı, Kemer Kariyer Günleri" etkinliğine GATAB sponsor oldu. YGS 2 dalında 372 puanla birinci olan Bilce Kemer Koleji lise 4'üncü sınıf öğrencisi Anıl Yağız Çiçek'e teşekkür eden Başkan Üras, sınavda dereceye giren öğrencileri de unutmadı ve başarılarını altınla ödüllendirdi.

Başarılı öğrencilerin ödüllendirildiği törene GATAB Başkanı Yusuf Üras'ın yanı sıra, GATAB Meclis üyeleri Yahya Talih ile Ahmet Güler, Kemer İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Talip Oktay, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı. Törende konuşan Başkan Üras, öğrencileri başarılarından dolayı tebrik etti. Konuşmanın ardından Üras, YGS 2 dalında 372 puanla birinci olan Anıl Yağız Çiçek'e ve 393 puanla Yasin Kavuz, YGS 3 dalında, 432 puanla Zafer Akaydın, YGS 4 dalında 416 puanla Ceylan Güngör, YGS 5 dalında 376 puanla Ali Bilgin ve YGS 6 dalında 366 puanla birinci olan Nazif Gökhan İldiz'e ödüllerini verdi.

KEMER, (DHA)

Foto: Törenden

===

Fırıncılara hijyen eğitimi verildi

ISPARTA'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, fırıncı esnafına yönelik 'Gıda, personel ve çevre hijyeni' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ndeki toplantıya çok sayıda fırıncı katıldı. Fırıncılara kriterlere uygun olarak güvenli gıda üretmeleri için uyulması gereken kurallar, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği hakkında teknik bilgi verildi.

HİJYEN KURALLARINA UYMAMANIN 80 BİN TL CEZA

Toplantının açılışında konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, eğitim sonunda fırıncıların sınava tabii tutulacaklarını belirterek, "30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın esnaf ve sanatkara maddi külfet getirdiğine değinerek, "Yani bu yasaya uymadığımız zaman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün 80 bin TL'ye kadar ceza yazma yetkisi var" dedi.

İşyerlerinde bir kişi dahi çalışsa, iş güvenliği için sağlık uzmanı bulundurulmak zorunda olduğuna dikkati çeken Tural, bunun, istihdam sağlayacak gibi gözükse de esnaf ve sanatkarlar için maddi külfet getireceğini kaydetti. Daha sonra fırıncılara Veteriner Hekim Orhan Bilgin, Gıda Mühendisi Ömer Çetinel, Ziraat Mühendisi Yusuf Kestel tarafından eğitim verildi. Eğitimin sonunda sınav yapılarak, başarılı olanlara sertifika verildi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Eğitimden

===

Isparta'da yeni nesil

sinyalizasyon devrede

ISPARTA Belediyesi Zabıta Müdürlüğü şehir genelindeki mevcut 27 kavşağa 4 yeni kavşak daha ilave ederek, toplam 31 kavşaktaki trafik lambalarını yeni nesil ledli sisteme geçirdi. Yeni nesil trafik lambalarına engelliler için sesli ikazlar yerleştirildi. Bununla da yetinmeyen Isparta Belediyesi şehir trafiğindeki aksaklık ve arızaları Zabıta Müdürlüğü bünyesinde kurulan komuta kontrol merkezinde GPRS sistemiyle kontrol altında tutuyor.

İstendiğinde trafik ışıkları komuta kontrol merkezinde gerek yeşil dalgaya, gerek flaşöre yönlendirilirken, yine ışık süreleri de ayarlanabiliniyor. Belediye şimdide bu kavşaklara yerleştireceği kameralar sayesinde şehir trafiğinin seyrini de kontrol altına almaya hazırlanıyor. Komuta kontrol merkezinde incelemelerde bulunan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, "Şehrimizi altyapısıyla birlikte yeniliyoruz, geleceğe hazırlıyoruz. Bu altyapı çalışmaları arasında trafik sinyalizasyon sistemimizde bulunuyor" dedi.

Isparta'daki kavşaklarda genel revizyona gidildiğini, kavşaklara ledli oto vericileri ve animasyonlu yaya vericileri yerleştirildiğini söyleyen Günaydın, sinyalizasyonların GPRS uydu bağlantısı ile anında denetim altında olduğunu dile getirdi. Sistemin arıza takibi ve konum değiştirilmesinin komuta kontrol merkezinden anında yapıldığını ifade eden Günaydın, "15-20 yıllık sinyalizasyon sistemi yeni nesil ledli sistemlerle değiştirildi. 27 kavşağımızdaki sinyalizasyon sistemine 4 yeni kavşağımızı daha ekledik" diye konuştu.

Komuta kontrol merkezi sayesinde zamandan da büyük tasarrufa gidildiğini ve arızalara aynı anda müdahale şansı elde ettiklerini aktaran Günaydın, çok kısa sürede bu kavşaklarda kamera sistemine de geçmek istediklerini, böylece trafiğin yoğun olduğu bölgeleri görerek anlık süre değişikliklerine ve yeşil dalga sistemine geçilebileceğini dile getirdi. Günaydın, önceki belediye döneminde bu sisteme geçilmek istendiğini ve 1 milyon liranın üzerinde maliyet çıkarıldığını, kendilerinin bu sistemi yüzde 50 daha ucuza mal ettiklerini kaydetti.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Günaydın'ın incelemeleri

===

Çocuk Hastanesi'ne ek bina

AFYONKARAHİSAR Göğüs Hastalıkları Hastanesi eski binasında yapılan düzenlemelerin ardından bina, Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin ek binası olarak hazırlandı. Çocuk Hastanesi'nin çok dar olması nedeniyle hizmete yetişmediğini belirten Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu, ihtiyacı giderecek en uygun yer olan eski Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin hızlı hizmete açmak için var güçleriyle uğraştıklarını söyledi. Erenoğlu, doğum sonrası anne-çocuk birlikteliğini engellememek amacıyla yeni doğan bölümünün, çocuk yoğun bakımının ve çocuk cerrahisi bölümlerinin eski binada bırakıldığını bildirdi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu da, Türkiye'de sağlıkta dönüşümün yaşandığı, standartların sürekli yükseldiği bir ortamda Afyonkarahisar'ın da bu hizmet kervanına katılmasının zorunlu hale geldiğini, 5 yıldızlı otel konforunda çok güzel bir Devlet Hastanesi yapıldığını söyledi. Hastane yanına eski hastaneden ders alınarak daha konforlu bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi inşaatına başlandığını kaydeden Balkanlıoğlu, "Hastane inşaatı bitirilinceye kadar zaman geçeceğinden, günün şartlarına uygun bir hastane binası ihtiyacının giderilmesi gerekiyordu" dedi.

Balkanlıoğlu, içinde banyosu, tuvaleti olmayan odalar yerine, anne ve çocuk açısından son derece önemli olan doğum sonrası bakım ve diğer tedavilerin daha rahat yürütülebileceği geniş odalara ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, "Yeni doğan ünitesini ayırarak 2-5 yaş aralığındaki çocukların tedavilerinin rahatça yapılabileceği bir hastane binasına ihtiyaç vardı. Buradaki atıl kapasiteyi gören Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterimiz İl Sağlık Müdürümüzle birlikte bu teklifi bana getirdiklerinde, hemen harekete geçmelerini söylemiştim. Darısı Diş Hastanemize" diye konuştu.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Açılıştan

===

Kocatepe'nin renkleri bütünleşiyor

KOCATEPE Anadolu Lisesi'nin Afyonkarahisar'da Kocatepe adını taşıyan kurumlarla birlikte yürüttüğü 'Kocatepe'nin Renkleri' AB projesi kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nde atölye çalışması yapıldı. Proje, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nca yürütülen Gençlik Programı çerçevesinde yürütülüyor.

Kocatepe Anadolu Lisesi Görsel Sanatlar Kulübü tarafından yürütülen proje kapsamında, Kocatepe Anadolu Lisesi ve Kocatepe İş Eğitim Merkezi ve Uygulama Okulu ile Kocatepe İlköğretim Okulu'ndan 24 öğrencinin katıldığı atölye çalışmalarında öğrenciler üniversiteli ağabey ve ablalarıyla seramik yapmayı öğrendi. Çamurdan yaptıkları seramiklerle hem el becerilerini geliştiren hem de doyasıya eğlenen minikler pastel boya ve kolaj kesme-yapıştırma çalışması da yaptı.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Çalışmadan

===

Bütçe 15 milyon

ANTALYA'nın Demre İlçesi Belediyesi 2013 yılı bütçesi 15 milyon 835 bin lira olarak kabul edildi. 2012 yılında Demre Belediyesi bütçesi 13 milyon 400 bin lira idi. Demre İlçesi Belediyesi bütçesi, Demre Belediye Meclisi'nde 7 DP'li, 4 AKP'li belediye meclisi üyesinin oybirliği ile kabul edildi. Demre Belediyesi 2013 yılı bütçesi, yapılan görüşmeler sonrası önce oluşturulan altı komisyona havale edilmişti. Alt komisyondan gelen rapor doğrultusunda, belediye bütçesi oy birliği ile kabul edildi.

2013 yılı bütçesinin önemli bölümü fen işlerine ayrıldı. Fen İşleri bütçesi 2013 yılında 13 milyon 293 bin 527 lira oldu. Bu bütçeyle Kültür Salonu, pazar yeri yapımı, kanalizasyon, arıtma, içme suyu şebekesinin yenilenmesinde kullanılacak. Fen işleri bütçesinin 6 milyon 970 bin lirası bu çalışmalar için kullanılacak. Mali hizmetler için bir milyon 152 bin lira, özel kalem harcamaları için 974 bin 473 lira ve Demre Toptancı Hal Giderleri için 415 bin lira ayrıldı.

Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, bütçenin gelir-gider dengesi gözetilerek, denk bir bütçe olarak planlandığını söyledi. 2013 yılı bütçesinin önemli bir bölümünün yatırıma ayrıldığına işaret eden Süleyman Topçu, "2013 yılı içinde çok önemli yatırımlar gerçekleştireceğiz. Şu anda içme suyu şebekesi yenileme, pazar yerinin inşaatı başladı. Demre Belediyesi Kültür Salonu'nun ihale süreci devam ediyor. Kanalizasyon ve arıtmanın planlama çalışması sona erdi" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Belediye Başkanı Süleyman Topçu

===

Miniklere uygulamalı eğitim

MANAVGAT'ta Özel Sema Koleji 2'nci sınıf öğrencileri, ekmeğin hazırlanış aşamalarını öğrenmek ve yerinde görmek için ilçede hizmet veren Mustafa Aksoy'a ekmek fırınını ziyaret etti. Öğrenciler, fırında ekmek hamurunun hazırlanışı, yufka haline getirilişi ve fırında pişirilmesini uygulamalı olarak gördü. Derslerde işledikleri çeşitli kurumlara giderek uygulamalı olarak gördüklerini kaydeden okul müdürü Ahmet Çakır, uygulamalı öğrenmenin daha kalıcı ve etkili olduğu söyledi.

Okul olarak ünite gezilerini çok önemsediklerini vurgulayan Çakır, "Gerekli gördüğümüz bütün konularda uygulamalı öğrenme yollarını öğrencilerimize sunuyoruz. Öğrenciler, unun elenmesi olan ilk aşamadan, ekmeğin satışı olan son aşamaya kadar bütün aşamaları gördü. Çocuklarımız bu tür faaliyetlerle emeğe olan saygıyı bir kez daha görüp daha dikkatli bir hayat yaşamayı öğreniyorlar" dedi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Öğrencilerden foto

===

Doğa kaşifleri Kova'da buluştu

MANAVGAT'ta Göç Yolu Yolcuları Kulübü üyesi 30 doğa kaşifi, Isparta'da Kovada Milli Parkı'nı gezdi. Manavgat'tan otobüsler Isparta'ya giden doğaseverler, 900 rakımlı Kovada Gölü ve Milli Parkı'nı gitti. Çevresindeki doğal yaşam bakımında Türkiye'nin en güzel coğrafyaları arasında gösterilen flora ve fauna açısından zengin konuma sahip Kovada Milli Markı'nda göçmen ve yerli 159 kuş türü yaşıyor.

Kuşları gözleme fırsatı bulan doğa kaşifleri, ardıç, karaçam ve kızılçam, meşe, köknar, çınar ve çitlembik ağaçlarını inceledi. Sonbaharın bütün renklerini taşıyan bölgede yürüyüş yapan Göç Yolu Yolcuları, görsel açıdan oldukça güzel olan bölgenin tadını çıkardı. Kovada Gölü'nde avlanan balıklardan hazırlanan yemekleri yiyen doğa kaşifleri, başka bir doğa yürüyüşünde buluşmak üzere Manavgat'a döndü.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Yürüyüşten foto

===

Kuyumculara pırlanta kursu

Manavgat ve Side Kuyumcu dernekleri, ortak pırlanta eğitimi kursu açtı. HRD Antwerp İnstitute Of Gemmology İstanbul Bölge Koordinatörü Mehmet Can Özdemir, jeoloji mühendisi Nazan Boyan ile kıymetli taş bilim uzmanı Emre Günay tarafından verilen kursun gündüz eğitimleri 3 hafta, akşam eğitimleri ise 5 hafta sürecek. 21 kuyumcunun katıldığı kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere HRD Antwerp İnstitute Of Gemmology tarafından Belçika'da hazırlanan uluslararası geçerliliği olan sertifika verilecek.

Side Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Ergen, kursu kuyumcuların değerli taşları yakından tanımaları için açtıklarını belirtti. Başkan Ergen, kuyumculuk sektöründe 'megenci' tabir edilen kıymetli taş satıcılarının değerini farklı göstererek kuyumcuları kandırdığı için pırlanta kursunu açtıklarını söyledi. Ergen, megencilerin değerli taşları kuyumculara fiyatının 3 katı üstünde sattıklarını söyledi.

Kuyumcuların sık sık kandırıldığı vurgulayan Başkan Ergen, "Kuyumcu kandırılınca değerli taşı alan turistte kandırılmış oluyor. Kuyumlarımız bu kurslarla değerli taşları daha iyi tanıyacak. Side'ye tatile gelen ve alışveriş yapan turistler de değerinde ürün almış olacak. Kuyumculuğun temeli güvene dayalıdır" diye konuştu.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Kurstan - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement