Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (3)

Foto.AKDENİZ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Ilgaz Özgen Topcuoğlu ile yüksek lisans öğrencisi Serkan Türk'ün birlikte hazırladığı '3.Sayfa Gazete Haberleri ve Duyarsızlaşma' adlı proje, Mimarlar Odası...

24.01.2013 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foto: Müzik kurslarından toplu ve yakın plan görüntü

===

Duyarsızlık sergilendi

AKDENİZ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ilgaz Özgen Topcuoğlu ile yüksek lisans öğrencisi Serkan Türk'ün birlikte hazırladığı '3. Sayfa Gazete Haberleri ve Duyarsızlaşma' adlı proje, Mimarlar Odası Tarık Akıltopu Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergilendi. Sergide, gazetelerde, televizyon kanallarında yer alan cinayet, trafik kazalarında yaralanma, ölüm, çocuk ve kadınlara yönelik şiddet ve şehit cenazesi haberlerine karşı toplumun duyarsızlaşmasına resimsel çalışma, polyesterden yapılan gazete heykelleri, çeşitli gazete haberleri ve canlandırmalı video çekimi ile dikkat çekildi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadettin Sarı'nın açılışını yaptığı sergiye, öğretim üyeleri, görevlileri, öğrenciler, sanatçılar büyük ilgi gösterdi. Yüksek lisans öğrencisi Serkan Türk, sergide topluma birçok mesaj vermeyi hedeflendiğini belirtirken, toplumunun gazeteleri sadece tüketim nesnesi olarak gördüğünü ifade etti. Türk, "Gazeteler üçüncü sayfa haberlerine daha fazla önem vermeli, toplumumuz da dikkatle okumalı, acıların yaşandığı olaylara karşı kimse duyarsız kalmamalı. Birinci sayfalarda yer alan şehit haberlerinin son yıllarda üçüncü sayfalara düşmesi de düşündürücü. Gazete haberleri, sosyolojik ve psikolojik araştırma konusu olmalıdır" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Serkan Türk'ün dekan ile birlikte, Türk'ün polyesterden yapılan gazete heykellerini gösterirken ve toplu görüntü

===

Dağdaki aşkını sanatına yansıttı

TEKİROVA Beldesi'nde, eski bir Rum Evi'nde yaşayan seramik sanatçısı Zeynep Peken, evinin penceresinden izlediği Toros Dağları'nın bir kolu olan Tahtalı Olimpos Dağı'nın yamacında, jeolojik oluşum sonucu kalp şeklini alan siluet karşısında büyülenince, büyük bir aşk ve heyecana kapıldı. Peken, Mevlana Celalettin Rumi'nin sözlerinden de esinlenerek, can verdiği çamurdan ürettiği eserlerine farklı anlamlar kazandırdı. "Dağdaki kalp oluşumu, Toroslardan bana gelen bir sevgi çağrısı. Bu çağrıyı, seramik sanatımla buluşturdum" diyen Peken'in 'Lale'nin Dansı' adını verdiği seramik sergisi, bugün Yenimahalle Kültür Merkezi Fuayesi'nde sat 18.00'de açılacak.

Seramik eserlerini Antalyalılarla buluşturacak olan sanatçı, dağdaki kalp şeklinin hikayesini ise şöyle özetledi; "Yaklaşık 35 yıl önce dağın denize bakan yamacında şiddetli bir sesle patlama meydana gelmiş. Parçalanan kayalar etrafa saçılınca, kocaman bir kalp silueti ortaya çıkmış. Dağın sessiz çığlığı, beni 6 yıl önce Tekirova'ya çekti. Dağın bağrında atan bu kalp, her gün, her an oradan sanki bana sesleniyor, benimle söyleşiyor. Ben de mevsimin sıcaklığını, soğukluğunu, açlığı, tokluğu, uykusuzluğu hiç hissetmeden büyük bir aşkla sanatımı icra edip, birbirinden güzel seramik eserler üretiyorum."

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Zeynep Peken, seramik çalışması eserleri gösterirken ve dağın yamacında oluşan kalp silueti

===

'Mandala' Antalya'da bir ilk

UZAKDOĞU ülkelerinde yaygın olan 'Mandala' (gizemli kompozisyon) sanatı, Antalya'da ilk kez bir sergide tanıtıldı. Artpark Gallery'de sanatseverlerle buluşturulan sanat, izleyenlerde heyecan ve hayranlık uyandırdı. 'Mandala'nın, Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen ad olduğu belirtildi. Daire ya da kare şeklinde olan, her şeyin mistik merkezini sembolize eden mandala, meditasyon nesnesi olarak da kullanılıyor.

Antalya'da 'Mandala' sanatını yaygınlaştırma çabası gösteren Ayçe Erdem, Artpark Gallery'de açılan kursta, Pınar Bingöl Göksu, Hülya Küheylan, Leyla Tekin'e sanatın sırlarını öğretti. Kursta ortaya çıkan ve göz kamaştıran 90 eser sergilendi. Erdem, "İstenilen büyüklükte daire çiziliyor, daire merkezinden başlatılan desen çizimi de dışa doğru genişletiliyor. Desenler simetrik olarak birbirini takip ediyor. Modern mandala sanatında ise simetrik desenlere fazla gerek duyulmuyor. Sonra da içleri boyanıyor" dedi. Erdem, çocuklar için de mandala kursu açılacağını müjdeledi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sergi açan kursiyerlerin ve eserlerden görüntü

===

Heykeller şekillendi

MURATPAŞA Belediyesi ile Azize Kahraman Halk Eğitimi Merkezi'nin işbirliğinde Değirmenönü Sanat Merkezi'nde açılan heykel kursunda, heykeller şekillenmeye başladı. Çamura dönüştürdükleri killi topraktan insan vücudunu oluşturup kol, bacak, ayak, baş ve gövde heykelleri yaparak acemiliklerini üzerlerinden atan kursiyerler, daha profesyonelce çalışmaya başladı. Tüm vücut heykelleriyle kendilerini iyice geliştiren kursiyerler, değişik objeler üzerinde de çalışıyor. Duvar panoları da yapılan atölyede, alçı ve polyester kalıp dökme teknikleri de öğretiliyor. Kalıptan çıkan eserler tıraşlanıp, son rötuşlar atıldıktan sonra renklendiriliyor.

Heykeltıraş Bahar Güzli Çağlıcan, kursun ilk başlangıcında insan anatomisi üzerine çalışıldığını, daha sonra değişik objelerin heykellerinin yapımına geçildiğini söyledi. Çağlıcan, "Heykel, yorucu olduğu kadar çok zevkli bir sanat dalı. Malzememiz toprak, su, alçı ve polyester. Ellerimiz bütün gün killi toprak ve çamur içinde. Hamur gibi yoğrulan çamur, insan vücudunda oluşan elektriği alınca ruhen bir rahatlama da hissediliyor. Tüm dikkatler çamuru şekillendirme üzerine yoğunlaşınca, günümüzün nasıl geçtiğini bilemiyoruz" dedi. Çağlıcan, ortaya çıkan heykellerin Mayıs ayında açılacak sergide beğeniye sunulacağını da kaydetti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Heykel çalışmalarından yakın plan ve toplu görüntü

===

Sömestr hediyeleri hazır

AKDENİZ Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'nca açılan hobi kursları, öğrencilerin büyük ilgisini görüyor. Farklı fakültelerden öğrenciler, derslerden kalan boş zamanlarını karakalem-yağlıboya resim, tasarım boyama, seramik, batik, ebru ve kurdele nakış kurslarında değerlendiriyor. Atölyelerde el becerilerini geliştiren öğrenciler, "Ağır geçen derslerin üzerimizde oluşturduğu stresi sanatla uğraşarak atıyoruz" dedi. Kurslarda kullanılan malzemelerin pek çoğu üniversite tarafından karşılanıyor. 500 öğrencinin yararlandığı atölyede, uzman öğreticiler Rahime Halide Soysal yağlıboya resim-tasarım boyama, Mukadder Kavas, Hacer Yıldır karakalem, Esin Yağcı ebru, Mine Tanır takı tasarımı- kurdele nakış eğitimi veriyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Öğrenciler çalışma yaparken ve üretilen eserlerle birlikte toplu görüntü.

===

Unutulan sanat yaşatılıyor

SERAMİK sanatçısı Gülden Toker, kendisine ait 'Nideba Sanat Atölyesi'nde, Antik Yunan ve Roma'da ortaya çıkan, günümüzde ise unutulmaya yüz tutan mozaik sanatını yaşatıyor. Toker, Gaziantep ve Hatay'daki arkeoloji müzelerinde sergilenen mozaik eserlerin birebir benzerini üretiyor. Mozaik panolar, otantik mimari yapıların, turistik konaklama tesislerinin, restoranların, halka açık mekanların, konutların iç ve dış duvarlarını, zeminlerini süsleyecek. Mozaik eserlerin renklendirilmesinde ise kimyasal boya yerine değişik renkteki toprak özünden elde edilen doğal boyalar kullanılıyor. Atölyede son iki yıldır 'Raku Pişirme Şenliği' de düzenleniyor. Çeçenistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın duvar ve tavanı için dekoratif modeller hazırlayan Toker, ilk kişisel mozaik sergisini yıl içinde açacak.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Seramik sanatçısı Gülden Toker, mozaik çalışması yaparken görüntü

===

Perde, Fehim Paşa Konağı'nda kapanacak

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu (ABT), 'Tebeşir Dairesi Öyküsü', 'Vatan Kurtaran Şaban' ve 'Heccav'ın ardından, her defasında izlenme rekorları kıran 'Fehim Paşa Konağı' adlı eser ile ocak ayının perdesini kapatacak. Semih Çelenk'in yazıp yönettiği 'Heccav' adlı oyun bugün, Metin Balay'ın yönettiği 'Tebeşir Dairesi Öyküsü' adlı oyun da yarın bir kez daha izlenebilecek.

'Heccav'da Müfit Kayacan, Murat Ercanlı, Talat Turhan Türkeli, Erdal Gürcan, Hüseyin Yirik, Mete Orhan, Mustafa Doğan Ayhan, Recep Kamiloğlu, Seyfi Satmaz, Şencan Köymen, 'Tebeşir Dairesi Öyküsü'nde de Safinaz Özgür, Mehtap Gürcan, Seyfi Satmaz, Ezgi Albayrak, Gizem Yönel, Nuri Türker, Murat Akyol, Fatih Tunca, Barkın Dere rol aldı. Fehim Paşa Konağı'nda ise Mehmet Özgür 'Fehim Paşa' rolünü üstlendi.

Ocak ayının son oyunu olan 'Fehim Paşa Konağı'nın öyküsü ise şöyle; Döneminin en güçlü paşalarından olan Fehim Paşa, Rasim Baba'nın oğlu Yusuf'u konağın haremine eğlencelik olsun diye alıyor. Bu gelişme, Fehim Paşa Konağı'nda sonun başlangıcı oluyor. Yusuf paşanın kızına aşık olunca işler karışıyor. Yusuf, bu aşka bütün mahalleliyi de ortak ediyor. Küplere binen Fehim Paşa, kiralık katil tutarak Yusuf'u öldürtmeye kalkışıyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan sahne görüntüleri

==========

SERGİLER:

==========

ANTALYA KÜLTÜR MERKEZİ

M.Uğur Umay'ın 'Dijital Sanat Projesi' sergisi………………………....….21-27 Ocak

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

Resim ve el sanatları sergisi………………………………………………...22-31 Ocak

GÜSAD karma sergi……………………………………………………..…..9-17 Şubat

Semra Aygün'ün resim sergisi…………………………………………..….19-26 Şubat

MİMARLAR ODASI FUAYESİ

Serkan Türk'ün 3. sayfa gazete haberleri sergisi……………………………21-28 Ocak

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

Süzet Haklı-Füsun Erman Demirkan'ın resim sergisi………………………11-31 Ocak

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

Zeynep Peken'in seramik sergisi……………………………………………25-31 Ocak

============

OPERA - BALE

============

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

Lale Çılgınlığı……………….………………………………………………..2-5 Şubat

=======

TİYATRO

=======

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

Othello…………………………………………………18-19-23-24-25-26-30-31 Ocak

Tıngır Mıngır Ülke (Çocuk Oyunu)……………………………………………29 Ocak

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

Fehim Paşa Konağı…………………………………………………….……….31 Ocak

Bir Tebeşir Dairesi Öyküsü……………………………………………………..26 Ocak

Heccav…………………………………………………………………………..25 Ocak

Vatan Kurtaran Şaban………………………………………………………..…24 Ocak

Fehim Paşa Konağı……………………………………………………….……..31 Ocak

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Yenimahalle Kültür Merkezi)

Mutfak Cadıları………………………………………………………………..27 Ocak

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

3.Sayfa………………………………………………………………...(Her Çarşamba)

======

KONSER

======

DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

(AKM Aspendos Salonu)

Gülden Turalı'yı Anma Konseri ………………………………………………25 Ocak

===================

SÖYLEŞİ/ KONFERANS

===================

ANTALYA KÜLTÜR MERKEZİ

Hayatımız Sınav (Cihat Şener)………………………………………………....26 Ocak

ANŞOYAD

(Kıbrıs Türk Kültür Derneği)

Atatürk ve İnsan İlişkileri (Şahin Gümrü)……………………………………....24 Ocak

Kuzey Kıbrıs Türk Devletinin Kuruluşu (Şükrü Erciyeslioğlu)………………...31 Ocak

==============

ŞİİR DİNLETİSİ

==============

BEACKPARK 13 NOLU PLAJ

Dolunayda Şiir ve Müzik Dinletisi……………………………………………..26 Ocak - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı
    08 Nis Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı

    27 Nisan'daki olağanüstü kongrede aday olmayacağını duyuran İYİ Parti lideri Akşener, makam odasındaki kişisel eşyalarını toplattı.

  • İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti
    08 Nis İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti

    İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, partisinde siyaset üretmenin artık imkansız hale geldiğini söyleyerek istifa etti. Özlale, yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışmıştı.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi
    08 Nis Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun diyerek, 'Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada da huzurlu ve uyumlu bir meclis olacağımızı temenni ediyorum. Kayseri'de en çok kadın üyenin olduğu meclisiz' dedi.

  • Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu
    08 Nis Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu

    Senegal'de Müridi tarikatının renkli, aykırı ve mistik kolu Baye Fall topluluğu, giyimleri, yaşam tarzları ve kendilerini adadıkları felsefeleriyle ayrı bir dünyanın kapılarını aralıyor.

  • Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu
    08 Nis Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu

    Sakarya'nın istihdamına büyük katkı sağlaması beklenen Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB), 200'ün üzerinde yatırımcı yer tahsisi için başvuru yaptı. Başvuru şartlarının ilan edilmesinin ardından 40 firmayla sözleşme seviyesine gelindi. Söğütlü OSB Yönetim Kurulu Başkanı, hedeflerinin ihracat oranlarını yükselterek cari açığı kapatmaya katkı sağlamak olduğunu belirtti.

  • Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı
    08 Nis Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı

    Sakarya'nın yeni karma Organize Sanayi Bölgesi Söğütlü OSB için yapılan yer tahsis çağrısına 200'ün üzerinde yatırımcı başvuru yaptı. Söğütlü OSB'nin cazip özellikleri ve bölgenin ulaşım altyapısı, lojistik kolaylığı ve uygun arsa fiyatları yatırımcıları cezbetmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tiryaki, sadece ihracat ve istihdam artışına katkı sağlayacak firmaları beklediklerini belirtti. Rant amaçlı başvurulara itibar edilmeyeceği vurgulandı. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 40 firma ile sözleşme yapılabilir seviyeye gelindiği açıklandı. Başvurular hala devam etmektedir.

  • Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi
    08 Nis Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi

    Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 87 yaşındaki Atik Yağmur, 40 yıldır yaptığı muhtarlık görevini Engin Kılıç'a devretti. Devir teslim törenine Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir de katıldı.

  • Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    08 Nis Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Köşk Belediye Meclisi, yerel seçimlerin ardından yeni dönemin ilk olağan toplantısını gerçekleştirdi. Meclis üyeleri ve komisyon üyeleri seçimleri yapıldı.

  • HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı
    08 Nis HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı

    Asya merkezli finansal hizmetler devi HashKey Group, Bermuda'dan aldığı lisans ile kripto para piyasalarında küresel bir oyuncu olma yolunda. Şirket, HashKey Global adı verilen yeni bir kripto para borsası kurdu. Bermuda lisansı, HashKey'e launchpad, vadeli işlem ve kaldıraçlı ticaret gibi alanlarda faaliyet gösterme imkânı tanıyor. HashKey Group İşletme Müdürü Livio Weng, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en büyük lisanslı borsa kümelerinden birini kurmayı amaçladıklarını belirtti.

  • Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var
    08 Nis Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var

    İYİ Parti lideri Meral Akşener, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde alınan başarısız sonuçların ardından olağanüstü seçimli kurultay kararı aldığını açıkladı. Ancak Akşener, kurultayda aday olmayacağını duyurdu. Seçimlerden önce istifa edip etmeyeceği merak edilen Akşener'in, yakın çevresiyle yaptığı görüşmeler sonucunda bu kararı aldığı belirtildi.

  • Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor
    08 Nis Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor

    Son yıllarda özellikle Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz Bölgesine yoğun turist akını olurken, geçen sene Trabzon'u 1 milyonun üzerinde turist ziyaret ettiği belirtildi. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, yeni turizm sezonunda beklentilerin geçen seneye göre daha yüksek olduğunu belirtti. Kantarcı, ayrıca Trabzon Havalimanı'ndaki modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla hizmet kalitesinin artacağını ve bölgenin turizm potansiyelinin daha da yükseleceğini ifade etti. Turistlerin genellikle Trabzon'da konakladığını ve ardından bölgedeki diğer turistik yerleri ziyaret ettiklerini söyleyen Kantarcı, Uzungöl'deki turizmcilerin sıkıntılarının hala devam ettiğini ve bu konuda çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

  • İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti
    08 Nis İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti

    İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılardan sonra bir tugay dışında tüm kara birliklerini geri çekti. Ancak, Gazze'nin orta kesiminde bulunan Nahal adlı tugay hala bölgede kalmaya devam edecek. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze çevresinde yeni güvenlik bölgeleri oluşturarak yeniden organize oldu ve istihbarata dayalı saldırılara odaklanacak. Askerlerin geri çekilmesinin siyasi baskıyla ilgili olmadığı belirtiliyor.


Advertisement